נהיגה בזמן פסילה - נהיגה ללא רישיון
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
פעמים רבות, בעקבות ביצוע עבירות תנועה, בית המשפט מורה על פסילת רישיון נהיגה. שלילת רישיון יכולה להיות גם על דרך של פסילה מנהלית (אשר הטלתה הינה בסמכותו של קצין משטרה, לדוגמא בגין מעורבות בתאונת דרכים או בעקבות נהיגה בשכרות).
הפסילה יכולה להיות מוגבלת בזמן ובמקרים חריגים בית המשפט מורה על פסילת רישיון לצמיתות. על פי החוק, לאחר שהוטל על אדם עונש של פסילה בפועל, מוטל על האחרון להפקיד את רישיון הנהיגה שלו במזכירות בית המשפט. במידה ורישיון הנהיגה אבד, או שהוא איננו תקף, הנהג הפסול צריך לגשת למשרד הרישוי, להוציא טופס דו"ח מצב רישיון נהיגה, ולהפקידו במזכירות בית המשפט בצירוף תצהיר לפיו לא הייתה לו אפשרות להפקיד רישיון נהיגה. על התצהיר יש להחתים רשם, עורך דין, או שופט.
[%Psakdin%]
פסילה בפועל מתחילה להימנות עם הפקדתו של הרישיון. אי לכך, הימנעות מהפקדת הרישיון איננה מעכבת את הפסילה אלא מאריכה אותה. נהגים אשר אינם מפקידים את רישיון הנהיגה שלהם וממשיכים לנסוע, או נהגים אשר הפקידו את רישיון הנהיגה במזכירות בית המשפט אך חרף כך הם נוהגים בתקופה האסורה, עוברים עבירה חמורה. נהיגה בזמן פסילה הינה עבירה אשר עלולה להביא לעונשים חמורים עד כדי מאסר בפועל.
נהיגה בזמן פסילה הינה עבירה בה מורשע:
- נהג אשר רישיון הנהיגה שלו נפסל אך חרף כך עוד נוהג בתקופת הפסילה.
- נהג אשר רישיון הנהיגה שלו נפסל בהתאם לתנאים מסוימים, והוא מפר את התנאים המדוברים.
- נהג אשר נודע לו כי הוא פסול מלהחזיק רישיון רכב, והוא משתמש באותו הרכב (או מרשה לאחר לעשות בו שימוש) כל אימת שהפסילה בתוקף.
- אדם אשר נהג או הרשה לאדם אחר לנהוג ברכב, וזאת בניגוד לצו איסור שימוש או הודעת איסור שימוש.
חרף הוראות החוק הברורות, נהיגה בזמן פסילה הינה עבירה "נפוצה" בכבישי ישראל. נהגים רבים הנתונים תחת פסילה סבורים שהם "לא ייתפסו". לא אחת, נהיגה בתקופת הפסילה נובעת גם מאי ידיעת החוק (לדוגמא, הנהג סבור כי הוא היה רשאי לנהוג בתקופת הפסילה טרם הפקדת הרישיון במזכירות בית המשפט).
כמו כן, גם החזקה של רישיון נהיגה לא תקף, מזויף, או כפול, איננה מתירה נהיגה בזמן פסילה. בדיקה קצרה של השוטר במסוף בניידת תעלה כי מדובר בנהג הפסול מלנהוג. חשוב להדגיש כי בתי המשפט ורשויות האכיפה רואים בחומרה רבה עבירות כגון דא. לא אחת, נהיגה בזמן פסילה הוגדרה כלא פחות מ"זלזול רבתי בשלטון החוק".
עונש
כפי שצוין לעיל, העונש בגין נהיגה בזמן פסילה עלול להיות חמור ביותר. על פי פקודת התעבורה, עונשו של נהג העושה שימוש ברכב כאשר הוא פסול מלעשות כן עומד על שלוש שנות מאסר בפועל. כמו כן, לצידה של העבירה הנ"ל קיים גם עונש פסילה של שנתיים לפחות. העונש במקרים אלה מושפע מנסיבות המקרה הספציפי. לדוגמא, וותק בנהיגה, עבר תעבורתי, נסיבות "תפיסתו" של הנהג (לדוגמא, האם הוא היה מעורב בתאונת דרכים בעת שנהג בזמן פסילה), עבירות נוספות שבוצעו לצד העבירה דנן ועוד. גזר הדין בגין עבירה בזמן פסילה משתנה אפוא מנהג לנהג. לעיתים, במסגרת גזר הדין, יוטלו על הנאשם גם מאסר על תנאי ו/או קנס.