נהיגה ללא רישיון
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נהיגה ללא רישיון נהיגה הינה עבירת תעבורה חמורה אשר עלולה להביא אף למאסרו של העבריין. סעיף 10 לפקודת התעבורה, (נוסח חדש), תשכ"א – 1961, קובע כי ישנם שלושה מצבים של נהיגה ללא רישיון:
- נהיגה כאשר לנהג מעולם לא היה רישיון נהיגה. נהיגה ללא רישיון במקרים אלו היא גם נהיגה על רכב אשר אינו מתאים לסוג רישיון הנהיגה של הנהג (לדוגמא, נהיגה על קטנוע עם רישיון רכב). עבירה זו מהווה גם נהיגה ללא ביטוח.
- איסור לנהיגה עם רישיון נהיגה אשר טרם חודש.
- נהיגה ללא רשות הבעלים או ללא רשות ממי אשר מחזיק בשליטה ברכב.
נהיגה ללא רישיון כלל
נהג אשר נתפס כאשר הוא נוהג ברכב, ומעולם הוא לא קיבל רישיון נהיגה לרכב זה, עובר עבירה חמורה ביותר הנמצאת בראש מדרג העבירות בעניין זה. מדובר אפוא בנהג חסר ניסיון והכשרה, אשר בעצם עלותו על ההגה הוא מהווה סכנה של ממש לעצמו ולציבור המשתמשים בדרך. חומרתה של עבירה זו באה לידי ביטוי גם בעונש אשר קבעה הפקודה לצידה – מאסר של שנתיים בפועל.
העובדה כי ישנו עונש מאסר בפועל אשר קבוע לצידה של עבירה זו, מעידה על כך שלבית המשפט ולתביעה ישנו שיקול דעת מחמיר ורחב ביחס לעונשים המבוקשים ואו נגזרים על עבריינים המורשעים בעבירה זו. גזר הדין בעניין ה ייקבע על פי נסיבות המקרה, חומרת העבירה, עברו הפלילי של הנאשם וכדומה. יש לציין כי גם מאסר על תנאי יביא לרישום פלילי.
רישיון נהיגה לא חודש
נהיגה עם רישיון נהיגה אשר לא חודש כדין הינה עבירה מעט קלה יותר. מדובר אפוא בעבירה אשר נחשבת בדרך כלל כעבירה טכנית בלבד. במקרים רבים, רישיון נהיגה לא חודש בשל אי תשלום קנסות (לדוגמא, בשל מצב כלכלי קשה). בבוא בית המשפט לגזור עונשו של אדם אשר הורשע בעבירה זו, מתייחס השופט גם למצבו של הנאשם, וגם לתקופה במהלכה לא חודש רישיון הנהיגה. ככל שתקופה זו גדולה יותר, כך עלול העונש להיות חמור יותר.
נאשמים אשר מוגש כנגדם כתב אישום בגין נהיגה עם רישיון נהיגה שלא חודש, מומלץ כי ימהרו לחדש את הרישיון. מהלך זה יכול להיתפס בעיני בית המשפט כצעד לתיקון הפגם ושיקול לקולא.
שימוש ברכב ללא רשות הבעלים
שב"לר, שימוש ברכב ללא רשות הבעלים, הינה עבירת תעבורה במסגרתה אדם נוטל את השימוש ברכב, וזאת מבלי לקבל אישור לכך מבעל הרכב או מי שהרכב נמצא בחזקתו. במקרים אלו, אין זה משנה אם הרכב נלקח במטרה להחזיר אותו מאוחר יותר, או במטרה לגנוב את המכונית. כמו כן, אין חשיבות האם מדובר היה בנסיעה קצרה בלבד, או נסיעה ארוכה. פקודת התעבורה קובעת למעשה איסור מוחלט על נהיגה ברכב ללא רשות הבעלים, גם אם הבעלים הינו חבר קרוב, אח או הורה.
הפקודה מכירה בשלושה מצבים של שימוש ברכב ללא רשות הבעלים – שימוש עם רישיון נהיגה תקף, שימוש ללא רישיון נהיגה תקף, ושימוש ללא רישיון נהיגה כלל. מדובר בעבירות אשר הענישה אליהם עולה ככל שמדובר במעשה חמור יותר. כך, העונש בגין נהיגה ברכב ללא אישור, עם רישיון נהיגה בתוקף, עומד על פסילה של שלוש שנים. לעומת זאת, נהיגה ללא רישיון וללא רשות יכולה לגרור אף מאסר של שלוש שנים ויותר.