תסקיר שירות מבחן חיובי ימנע מאסר בפועל לאחר גרימת מוות ברשלנות, האמנם?
דרגו את המאמר |
|
האם תסקיר שירות מבחן חיובי לאחר גרימת מוות ברשלנות יסייע במניעת מאסר בפועל?
גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים עלולה להיות עבירה בה מורשעים אנשים נורמטיביים מן היישוב, אשר במהלך חייהם הקפידו לשמור על החוק והנורמות החברתיות. אי לכך, בתי המשפט נאלצים להתמודד עם שאלה מוסרית קשה בעניין זה – האם יש לגזור על אדם מאסר בפועל בגין גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים, או שמא ניתן להסתפק (בהתחשב בנסיבות המקרה) בעבודות שירות לציבור בלבד.
בית המשפט העליון בחן את הכללים המנחים בנוגע לענישה הראויה בעבירה זו. וכך כותב השופט הנדל –
"נדמה כי ישנם שלושה כללים מנחים בנוגע לענישה לאחר גרימת מוות ברשלנות. האחד, ראוי לגזור על הנאשם מאסר בפועל ופסילה מלנהוג לתקופה הולמת. כלל זה נובע הן מעיקרון קדושת החיים והן מתוך שיקולי הרתעה.
הכלל השני מתייחס לנסיבות האישיות של עובר העבירה. עם זאת, נסיבותיו האישיות של הנאשם במקרים אלו אינן בעלות משקל כמו בעבירות פליליות אחרות, וזאת משום שידוע כי בעבירה זו מורשעים פעמים רבות אנשים נורמטיביים. הכלל השלישי והאחרון הוא דרגת הרשלנות".
האם תושב כפר בצפון, אשר היה מעורב בתאונת דרכים קטלנית בה מצא את מותו חברו הטוב שישב לידו, יוכל לקבל עונש של עבודות שירות במקום מאסר בפועל, וזאת בשל תסקיר שירות מבחן חיובי בעניינו? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי במסגרת ערעור על גזר דינו של בית משפט השלום.
תסקיר שירות מבחן חיובי ממליץ על עבודות שירות
המערער טען מספר טענות להקלה בעונשו. ראשית, המערער הציג את תסקיר המבחן החיובי אשר נערך בעניינו, ואשר הצביע על נסיבותיו האישיות המיוחדות (המלצת שירות המבחן הייתה לגזור על המערער עבודות שירות לציבור ולא מאסר מאחורי סורג ובריח).
כמו כן, המערער הוסיף כי הוא משרת בצה"ל בתור חייל קרבי בחטיבת גבעתי, והוא אדם נורמטיבי לחלוטין אשר גדל במשפחה המחנכת לערכים. מבחינת מצבו המשפחתי, המערער ציין כי הוא פרוד מאשתו והינו אב לשלושה ילדים קטנים הגרים אצל אמו בתור משפחה אומנת.
המערער הוסיף כי הוא הודה בעבירות המיוחסות לו בהזדמנות הראשונה שניתנה לו, וקיבל אחריות על מעשיו. כמו כן, הוא ניהל קשר רצוף ותקין עם שירות המפנים, תוך שהוא מפנים את חומרת מעשיו ומביע חרטה עמוקה. לדבריו, האירוע גרם לו לדיכאון, לתחושה שכל עולמו חרב עליו והוא התנתק מכל מכריו וחבריו.
"יידע כל אוחז בהגה כי גרימת מוות ברשלנות תגרור עונשי מאסר משמעותיים"
לדאבונו של המערער, בית המשפט המחוזי דחה את הערעור והשאיר את עונש המאסר על כנו. "אכן, נסיבותיו האישיות של המערער אינן פשוטות כל עיקר. אך אל מול האינטרס האישי של המערער עומד האינטרס הציבורי של המלחמה בתאונות הדרכים", נכתב בפסק הדין, "במסגרת מלחמה זו, חייב בית המשפט להעביר מסר חד משמעי וברור בנוגע להתנהגות הנדרשת מנהגים בעת הימצאותם בדרכים. יידע כל אוחז הגה, כי גרימת מוות תוך נהיגה רשלנית וחסרת זהירות תגרור אחריה עונשי מאסר משמעותיים בפועל גם כאשר מדובר בנהגים נורמטיביים המקפידים, בדרך כלל, על שמירת החוק".