שתה שתי כוסות יין והיה מעורב בתאונת דרכים קטלנית - האם גרימת מוות ברשלנות?
דרגו את המאמר |
|
העליון זיכה נהג מעבירה של גרימת מוות ברשלנות למרות שתי כוסות יין
"נהיגה במצב של שכרות מסכנת את חייהם של הנוהגים בכביש והיא מהווה גורם מרכזי למספרן הרב של תאונות הדרכים. לכן, יש לנקוט במדיניות ענישה מרתיעה ולהעניש בחומרה נהגים הנתפסים כאשר הם נוהגים בשכרות" (רע"פ 6439/06 קריטי נ' מדינת ישראל).
נהגים אשר עולים על ההגה כאשר הם בגילופין, מסתכנים בכך שתאונת דרכים קטלנית בהם הם יהיו מעורבים תביא להרשעתם בגרימת מוות ברשלנות. עם זאת, בפסק דין חריג, אשר ניתן בבית המשפט העליון, זוכה נהג אשר הורשע בגרימת מוות ברשלנות, לאחר שהיה מעורב בתאונת דרכים בה נהרג אדם, וזאת למרות שהאחרון שתה לפני הנסיעה שתי כוסות יין.
הרשעתו של הנאשם בתיק, בעבירה של נהיגה בשכרות, נותרה בעינה. על פי עובדות אשר תוארו בכתב האישום, המערער פגע ברכבו של המנוח כאשר הוא חוצה צומת באור אדום, בעוד המנוח חוצה את הצומת באור ירוק. המערער כפר במתואר וטען כי הוא חצה את הצומת באור ירוק. לדבריו, הוא אמנם שתה שתי כוסות יין, אך לא היה נתון בגילופין.
העליון: המדינה לא הוכיחה גרימת מוות ברשלנות
בית המשפט העליון קבע כי מפסק דינו של בית המשפט המחוזי לא עולה שהמדינה הצליחה להוכיח כיצד אירעה תאונת הדרכים הקטלנית בפועל. העד היחיד אשר נכח במקום האירוע היה אמין. עם זאת, העד לא היה מסוגל למסור מתי בדיוק שמע הוא את רעש התאונה ומה היה מיקום הרכב בצומת.
כמו כן, בית המשפט המחוזי ציין בפסק דינו כי התקיים מחדל חקירתי משמעותי בתיק וזאת משום שלא נערך שחזור של התאונה עם העד הרלבנטי. בעקבות מחדל זה, ועדותו החלשה של העד, נקבע כי לא ניתן להרשיע את הנאשם בחציית רמזור באור אדום.
אי לכך, נשמטה הקרקע מתחת לקביעת אחריותו לגרימת התאונה. זאת ועוד, בית המשפט המחוזי הכיר בכך שלא התקיימו בהתנהגותו של המערער סממנים כלשהם של נהיגה תחת השפעת אלכוהול. למעשה, בית המשפט המחוזי קבע כי קיימת אפשרות לכך שהמנוח היה זה שהתרשל בעוד הוא נכנס לצומת באור אדום.
בית המשפט העליון ציין כי מהכרעת הדין עולה בברור שלא ניתן לבסס את הרשעתו של המערער בגרימת מוות ברשלנות מעל לכל ספק סביר. אי לכך, האחרון זוכה מעבירה זו. זיכויו של המערער מגרימת מוות ברשלנות חייב את הפחתת עונשו. אי לכך, הומתק גזר הדין לשנת מאסר בלבד, תחת 33 חודשים בפועל אשר נגזרו על האחרון בבית משפט קמא.