זיכוי מחמת ספק חרף עבירה של נהיגה בזמן פסילה
דרגו את המאמר |
|
זיכוי מחמת הספק – נהיגה בזמן פסילה
בתי המשפט התייחסו לא אחת לעבירת . "נהג אשר נוהג בזמן פסילה מוכיח בעצם מעשיו כי חוקי התעבורה אינם בדיוק נר לרגליו", כתב בעבר השופט א.א.לוי. "מדובר במעשה אשר עולה כדי זלזול בצווים של בית המשפט, במשתמשים האחרים בדרך וברשויות החוק".נהיגה בזמן פסילה
על פי רוב, בתי המשפט רואים בחומרה רבה נהיגה בזמן פסילה והמגמה היא כי עבריינים המורשעים בעבירה זו יתמודדו עם עונשים מרתיעים, חדים וברורים. עם זאת, לעיתים עולה בידיו של נהג להוכיח כי נהיגתו בזמן פסילה לא יכולה להביא להרשעתו. מקרה מסוג זה נדון לאחרונה בבית המשפט לתעבורה.
כנגד הנאשם הוגשו שני כתבי אישום ובמסגרתם יוחסו לו העבירות הבאות – נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף, נהיגה בזמן פסילה בעקבות פסילה בשל צבירת נקודות, ושימוש ברכב ללא פוליסת ביטוח. בין הנהג לבין המשטרה ניטשה מחלוקת של ממש בנוגע לתקפות פסילת רישיון הנהיגה שהוטלה על ידי משרד הרישוי.
הנהג טען כי לא התקיימה בהודעת הפסילה חזקת המסירה. לדבריו, שוטר אמנם הודיע לו אודות הפסילה, אך באותו מעמד הוא לא ידע כי הוא זכאי לשימוע ועל כן הודעה זו איננה תקפה. המדינה הציגה זווית אחרת לדברים. לטענתה, משרד הרישוי שלח לנאשם הודעה בדואר בנוגע לזכאותו לשימוע ובכך עמד המשרד בחובתו. כמו כן, במידה ונהג איננו מנצל את זכות השימוע, אין לו להלין אלא על עצמו ופסילת רישיון הנהיגה שלו נכנסת לתוקף.
המדינה הוסיפה וטענה כי מדובר בנאשם אשר עצם עיניו במתכוון וניתן לראות זאת באי הפקדת רישיון הנהיגה לאחר ששוטר יידע אותו בנוגע לפסילת הרישיון.
בית המשפט - פגם בעבודת משרד הרישוי
בית המשפט קבע כי יש לזכות את הנאשם מעבירת נהיגה בזמן פסילה. עם זאת, האחרון הורשע בעבירה של נהיגה ללא ביטוח ונהיגה ללא רישיון נהיגה בתוקף. בהכרעת הדין נקבע כי תוכן ההודעה אשר נשלחה לנאשם לא הגיע לידיעתו (חזר בציון "לא נדרש").
"טרם פוגעת המדינה בחופש התנועה של פלוני, מוטל עליה לוודא ידיעה של ממש בנוגע לפסילה ואף לדאוג לעריכת שימוע", כתב השופט, "משרד הרישוי מפעיל נוהל לפיו פסילה נכנסת לתוקפה בתוך 45 ימים באופן אוטומטי. נוהל זה הינו מנוגד לחוק".
לסיכום, נקבע כי הנהג לא היה מודע לכך שהוא זכאי לשימוע בטרם ייפסל רישיון הנהיגה שלו. נוכח העובדה שעניין זה לא הובא לידיעתו של האחרון, השופט מצא מקום לזכותו מנהיגה בזמן פסילה. יצוין כי השופט לא ראה בנאשם כ"טלית שכולה תכלת". חוסר תום ליבו של הנאשם במקרה זה, מעיד בהחלט על התנהלות בלתי תקינה מצידו, כתב השופט, עם זאת, היות וקיים ספק של ממש בנוגע ליסוד הנפשי של הנאשם, והיות ובמשפט פלילי עסקינן, יש לזכותו מהעבירה המיוחסת