גזרי דין מקלים לאחר הרשעה בנהיגה בשכרות, אימתי?
דרגו את המאמר |
|
השופט טננבוים וגזרי הדין המקלים בגין נהיגה בשכרות
אחת מעבירות התעבורה החמורות ביותר הינה עבירה של נהיגה בשכרות. בתי המשפט, אשר מתמודדים מדי יום עם עשרות כתבי אישום בגין עבירות תעבורה, נוטים להדגיש לא אחת את האחריות החמורה אשר יש להטיל על כתפיו של נהג שנכנס לרכבו כאשר הוא נתון בגילופין.
עם זאת, לאחרונה נשמעת לא אחת ביקורת גם על עונשי המינימום אשר בצידה של עבירה זו. אברהם טננבוים, שופט בית המשפט לתעבורה בירושלים, פסל לא פחות מעשר פעמים את רישיון הנהיגה של נהגים שיכורים לפחות משנתיים – תקופת המינימום הקבועה בחוק. באחד מגזרי הדין כתב טננבוים כי ישנו פגם מסוים בענישה הקולקטיבית של שנתיים לפחות בעבירות של נהיגה בשכרות,
מדובר בעונש אשר איננו בהכרח עומד באופן מידתי מול עבירות תעבורה אחרות כגון מהירות מופרזת, הפרת אור אדום, דיבור בטלפון סלולארי בזמן נהיגה ועוד. חשוב לציין כי על נאשמים אשר נגזרו עליהם עונשים קלים יותר משנתיים פסילה, נגזרו עונשים נוספים כגון עבודות שירות לציבור.
לדידו של השופט טננבוים, ישנם מספר שיקולים אשר מאפשרים סטייה מעונש המינימום הקבוע בחוק. לדוגמא, נסיבות אישיות (מצוקה כלכלית חמורה, סיוע לבן משפחה נכה, פרנסה התלויה ברכב וכדומה), עבר נורמטיבי (הנאשם הינו אזרח נורמטיבי וחיובי), התארכות הדיונים (המשפט בעניינו של הנאשם נמשך תקופה ארוכה מהצפוי וזאת בשל העומס על בתי המשפט לתעבורה.
במקרים אלו, ייתכן וייגרם לנאשם עיוות דין), ופסילה כעונש בעייתי (הבנה כי פסילה הינה עונש אשר פוגע בנאשם אך אין בו תועלת חברתית). לא אחת, כותב טננבוים בגזרי הדין אשר נכתבים על ידו כי גזירת עונשו של נאשם בעבירות תעבורה צריכה להיעשות באופן אמביוולנטי ובהתאם לנסיבותיו הספציפיות של הנאשם הנדון.
לדוגמא, צעירה אשר נהגה בשכרות הגיעה לבית המשפט כאשר היא מלווה באחיה הסובל משיתוק מוחין. לשופט התברר כי הצעירה מסייעת למשפחה להסיע את הקטין למפגשים חברתיים ורפואיים בגין מחלתו. טננבוים גזר על הצעירה, בת 28 בעת ביצוע העבירה, עונש של 11 חודשי פסילה בלבד, בתוספת עבודות שירות לציבור.
במערכת המשפט ישנה ביקורת חריפה כנגד גזרי הדין ה"מקלים" של השופט טננבוים. לעיתים, בתי המשפט המחוזי ביטלו את גזרי הדין הללו במסגרת ערעורים אשר הגישה המדינה על קולת העונש. בית המשפט המחוזי ביטל בחודש יוני האחרון גזר דין אשר ניתן על ידי טננבוים בבית המשפט לתעבורה בירושלים ונקבע כי עונש הפסילה הינה חובה והסטייה ממנו יכולה להיות במקרים נדירים וחריגים בלבד.