פסילת רישיון נהיגה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 9 דירוגים בציון ממוצע: 4.8 מתוך 5 |
מי מוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה? האם ניתן לפסול רישיון נהיגה לצמיתות? מהי פסילה עד תום ההליכים? כיצד מבטלים פסילת רישיון נהיגה?
ישנם שלושה גופים בישראל אשר הינם ברי סמכות לפסול רישיון נהיגה. בית המשפט רשאי להורות על פסילת רישיון נהיגה במסגרת פסק דין בגין עבירות תנועה או עבירות אחרות. בפקודת התעבורה מפורטות שורה של עבירות תעבורה (כגון נהיגה בשכרות) אשר לצידן עונשי פסילה מינימאליים. תקופת הפסילה אשר מוטלת על נהג מטעם בית המשפט יכולה לנוע בין חודשים ספורים לבין פסילה לצמיתות.
גורם נוסף אשר רשאי להורות על פסילת רישיון נהיגה הינו קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה. קצין זה מוסמך לפסול את רישיון הנהיגה של נהג בפסילה מנהלית למשך 30-90 ימים. רישיון נהיגה ייפסל בפסילה מנהלית בגין ביצוע עבירות תנועה מסוימות או עבירה על חוקים (לדוגמא, הסעת שוהים בלתי חוקיים). בטרם נפסל רישיונו של הנהג, הוא מוזמן לשימוע בפני קצין משטרה בתחנת משטרה. במהלך שימוע זה פתוחה בפניו של הנהג הדרך לנסות ולשכנע את קצין המשטרה כי ישנן נסיבות אשר מצדיקות הימנעות מפסילת רישיונו.
משרד הרישוי רשאי אף הוא לפסול רישיון נהיגה בישראל. פסילת רישיון ממשרד הרישוי תיעשה בהתאם לשיטת הניקוד החדשה, ולאחר צבירת נקודות בגין ריבוי עבירות תנועה. כמו כן, משרד הרישוי רשאי לפסול רישיון נהיגה של נהגים פרועים או מסוכנים, וכן כאשר נהג איננו מופיע לבדיקה במכון הרפואי לנהיגה.
הפקדת רישיון בפסילה
פסילת רישיון נהיגה אשר מוטלת על נהג בבית המשפט נכנסת לתוקפה באופן מיידי (חרף מקרים בהם נפסקת פסילה על תנאי). מרגע זה, אסור לנהג לנהוג ברכב. עם זאת, תקופת הפסילה איננה נמנית ממתן פסק הדין, אלא ממועד הפקדת הרישיון במזכירות בית המשפט (עד 30 ימים מקבלת פסק הדין).
הנאשם מקבל, לאחר ההפקדה, אישור על הפקדת הרישיון אשר בתמורה אליו הוא יקבל את רישיונו בחזרה עם תום הפסילה. חשוב לדעת כי הפקדת רישיון הנהיגה בתחנת המשטרה איננה נחשבת לשם חישוב תקופת הפסילה. זאת ועוד, אי הפקדת רישיון נהיגה שנפסל, עלולה לגרור סנקציות כגון החרמת רכב, הארכת תקופת הפסילה, הטלת קנסות ואף מאסר של עד חצי שנה.
חידוש רישיון לאחר פסילה
רישיון נהיגה אשר נפסל פסילה מנהלית על ידי קצין משטרה, ניתן לקבל באגף התנועה במשטרה. במידה ורישיון הנהיגה הופקד במזכירות בית המשפט, יש לפנות למשרד הרישוי לאחר תום תקופת הפסילה (עם טופס הפקדת הרישיון, גזר הדין וכתב האישום). רישיון אשר משרד הרישוי הורה לפוסלו, יתקבל בחזרה בסניף משרד הרישוי בו הוא נלקח.
פסילה עד תום ההליכים
אדם אשר הוגש כנגדו כתב אישום בגין עבירות תעבורה עלול להתמודד גם עם פסילה עד תום ההליכים. מדובר אפוא בפסילת רישיון הנהיגה עד מתן הכרעת הדין. פסילה כגון דא תוטל על נאשם כאשר הפקליטות או התביעה המשטרתית מבקשות זאת. לעיתים, מדובר בהארכתה של הפסילה המנהלית, ולעיתים עסקינן בבקשה מיוחדת אשר מוגשת בעניין זה.
על פי רוב, פסילה עד תום ההליכים תוטל על נהג כאשר האחרון מואשם בביצוע עבירות תעבורה חמורות, גרימת תאונות דרכים עם נפגעים וכדומה. למעשה, פסילה עד תום ההליכים הינה מנת חלקו של נאשם אשר קיימת סבירות של ממש שנהיגתו מסכנת את הציבור. בין העבירות המאפשרות פסילה עד תום ההליכים ניתן למצוא הפקרה, סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה, נהיגה בשכרות, גרימת מוות ברשלנות, נהיגה תחת השפעת סמים וכדומה. כמו כן, עבר תעבורתי מכביד יכול אף הוא להצדיק פסילה עד תום ההליכים.
בטרם בית המשפט מורה על פסילה עד תום ההליכים, ניתנת לנאשם הזדמנות להציג טיעוני נגד. בית המשפט רשאי שלא להורות על פסילה עד תום ההליכים במידה והוא משוכנע כי נהיגתו של הנאשם לא תהווה סכנה לציבור. על בית המשפט לפרט את הנימוקים היושבים בבסיס החלטתו במקרה זה.
פסילה על תנאי
ישנם מקרים בהם בית המשפט לתעבורה יורה על פסילה על תנאי בלבד. פסילה בפועל הינה פסילה אשר אוסרת על הנהג, הלכה למעשה, לנהוג ברכב. פסילה על תנאי, לעומת זאת, כמו מאסר על תנאי, מעניקה לנהג הזדמנות "לשפר דרכיו ואת נהיגתו". בבוא בית המשפט לגזור פסילה על תנאי, עליו לקבוע שני פרמטרים – תקופת הפסילה על תנאי, ולכמה זמן "ירחף" מעל ראשו של הנאשם עונש הפסילה המותנה. על פי רוב, במקרים בהם תוטל על הנאשם פסילה בפועל, תוטל גם פסילה על תנאי. יודגש כי פסילה על תנאי במקרה זה תחול החל מתום הפסילה בפועל.