תאונות דרכים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 9 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5 |
כיצד מתמודדים עם תאונת דרכים מבחינת בית המשפט לתעבורה? האם תוטל פסילה מנהלית עד תום ההליכים? האם הנהג המעורב עלול להיכנס למאסר בפועל?
תאונות דרכים מתרחשות בישראל מדי יום ומותירות אחריהן שובל עצוב של הרוגים ופצועים. מלבד ההליך האזרחי המורכב, העוסק בפיצויים המגיעים לנפגעי תאונות דרכים, כנגד נהגים אשר גרמו לתאונות אלו, מוגש לא אחת גם כתב אישום פלילי.
דיני התעבורה מחלקים את תאונות הדרכים לשלוש רמות עיקריות – תאונה עם נזקי רכוש בלבד, תאונה בה נגרמו למעורבים נזקי גוף, ותאונה קטלנית עם הרוגים. ככל שהרמת התאונה קרובה יותר לרמה האחרונה, כך גוברת בהתאם חומרת העבירות והענישה כתוצאה מהרשעה בהן. דהיינו, תאונת דרכים אשר גרמה לנזקים לרכוש, קרוב לוודאי שלא תביא למאסרו של הנהג המעורב. עם זאת, נהג אשר גרם למותו של אחר בתאונת דרכים, גם אם הדברים נעשו מחמת רשלנות או טעות רגעית, יתקשה לחמוק ממאסר בפועל.
תאונה עם נזקי רכוש
על פי רוב, תאונות דרכים אשר גורמות לנזקים רכושיים בלבד אינן מהוות עילה לפתיחה בחקירה משטרתית. דהיינו, כנגד המעורבים לא ייפתחו הליכים פליליים. יודגש כי לא אחת, גם כאשר הנפגע מתלונן על הנהג המעורב בגין נזקי הרכוש, סביר להניח שהמשטרה תפנה את האחרון להליך המתאים – ההליך האזרחי.
עם זאת, לעיתים המשטרה כן תעסוק בתאונות דרכים, גם כאשר הן גרמו לנזקים לרכוש "בלבד". מדובר לדוגמא במקרים בהם מעורב בתאונה רכב צבאי או משטרתי, בתאונות בהם הנהג המעורב מסרב להזדהות או למסור פרטים, או כאשר תאונת הדרכים נגרמה בשל "רשלנות קיצונית" ומעורב אחר דורש בתוקף את הגשת כתב האישום.
הענישה בגין תאונת דרכים בה נגרמו נזקים לרכוש תלויה בנסיבות המקרה ומשתנה מתאונה לתאונה ומנהג לנהג. לעיתים, רישיון הנהיגה של הנהג ייפסל ולא אחת יוטלו על הנהג אף עונשים כבדים יותר. לאחרונה, בית המשפט לתעבורה גזר עונש מאסר בפועל, מאחורי סורג ובריח, כנגד נהג אשר גרם לנזקים לרכוש לשלוש מכוניות שונות כאשר הוא נוהג בשכרות, ונמלט מזירות האירועים.
תאונה עם נפגעי גוף
תאונות דרכים בהם נגרמו נזקי גוף למי מהמעורבים הינן תאונות דרכים המביאות באופן מיידי לפתיחה בחקירה משטרתית. כמו כן, כנגד הנהג יתנהל הליך פלילי ויוגש כנגדו כתב אישום בגין העבירות המיוחסות לו (ואשר מהוות את הגורמים לתאונה). על פי רוב, תוטל על נהג זה פסילה מנהלית, גם בטרם הוכרע דינו.
לעיתים, כאשר נסיבות המקרה מצדיקות זאת (נפגעי גוף קשים, עבירות תעבורה חמורות וכדומה), התביעה תעתור לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג עד תום ההליכים. נזקי הגוף אינם צריכים להיות קשים במיוחד. די בכך שאחד המעורבים טוען כי הוא ניזוק בגופו בגין התאונה, על מנת להגדיר תאונה כתאונת דרכים עם נפגעים (אין צורך להציג תעודה רפואית).
תאונת דרכים קטלנית
הרמה הגבוהה והחמורה ביותר של תאונות הדרכים הינה תאונת דרכים קטלנית. מדובר בתאונה עם הרוגים. במקרים אלו, תיקו של הנהג מועבר על ידי המשטרה לפרקליטות ומוגש כנגדו כתב אישום – על פי רוב בגין גרימת מוות ברשלנות. לעיתים, כאשר מדובר בעבירות חמורות ביותר, יוגש כנגד הנהג כתב אישום בגין הריגה (לדוגמא, תאונת הטרקטורון ביום כיפור במושב כפר תבור). רישיון הנהיגה של נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים בה נהרג אדם נפסל מיידי ל-90 ימים ועל פי רוב תישלל מהנהג הזכות לנהוג עד לתום ההליכים בעניינו.
נהגים רבים, אשר גרמו לתאונות דרכים קשות, נבהלים מתוצאות מעשיהם ונמלטים מהמקום. מלבד החולשה המוסרית העומדת מאחורי מעשים אלו, מדובר במהלך המחמיר באופן משמעותי את העבירות אשר בוצעו על ידי הנהג. הפקרת אדם פצוע על הכביש, קל וחומר כאשר הפצוע נפגע בשל התנהגותו של אחר, והימלטותו של אחר זה מהזירה, הינה עבירה חמורה לכשעצמה. יתרה מכך, ייתכן והפצוע ימות מפצעיו, לולא יקבל את ההליך הרפואי לו הוא זקוק. במקרה זה, תאונתדרכים עם נפגעי גוף תהפוך לתאונת דרכים קטלנית.
לסיכום,
ההתמודדות עם תאונות דרכים איננה עניין של מה בכך. כאשר תאונת הדרכים הינה חמורה וקטלנית, ההליכים המשפטיים אשר ייפתחו כנגד המעורבים עלולים לשנות את חייהם של אלה ושל בני משפחתם לעד. מומלץ כבר בהקדם האפשרי לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורכי דין העוסקים בתחום זה.
חשוב לדעת כי לכל מעשה אשר תעשו לאחר התאונה, החל מהיציאה מהרכב וכלה בדברים אשר תאמרו לשוטרים ואו לרופאים בבית החולים, יש משמעות מבחינת ההליך העתידי. אי לכך, הימנעו מלהכביר במילים ובמעשים (מלבד חובות חוקיות) והתייעצו בהקדם עם עורך דין מטעמכם.