מהי בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5 |
מבחן מאפיינים היא בדיקת נהיגה בשכרות הבוחנת את התנהגותו הקוגניטיבית של הנהג על ידי התרשמות השוטר בשטח, ללא שימוש במכשירים מיוחדים למדידה או לאיתור אלכוהול. אין מדובר בבדיקה מדעית ומוחלטת, והיא מתאימה בעיקר למקרים שבהם הנהג שתה כמויות אלכוהול רבות וקשה לחלוק על העובדה שהוא שיכור.
עד להגעת מכשיר הינשוף, ניתן היה להרשיע אדם באשמת נהיגה בשכרות תוך הסתמכות על בדיקת מאפיינים בלבד, אולם כיום לא ניתן לבסס את האשמה רק על התרשמותו של שוטר שהיה בשטח, ויש צורך בממצאים אחידים ומדויקים יותר כדי לקבוע האם אדם נהג בשכרות, כמו בדיקת נשיפה, בדיקת שתן ובדיקת דם.
על פי סעיף 64ב לפקודת התעבורה, בכל אירוע שבו מעורב נהג החשוד בנהיגה בשכרות, מחויב השוטר לערוך בדיקת מאפיינים לנהג תוך התייחסות לקריטריונים הקבועים של מאפייני חזותו והתנהגותו של הנהג, ועליו למלא טופס בדיקת מאפיינים.
מה כוללת בדיקת מאפיינים?
במסגרת בדיקת מאפיינים, מתבקש הנהג לעמוד זקוף, ללכת בקו ישר ולגעת עם האצבע באף כאשר העיניים שלו עצומות. בדיקה זו בוחנת את יציבותו של הנהג, מתוך הנחה שנהג ששתה כמות אלכוהול רבה יציבותו תהיה רעועה. לאחר מכן, השוטר רושם את התרשמותו מרמת הביצוע של הפעולות המוטוריות בטופס מיוחד של בדיקת מאפיינים.
בנוסף, השוטר מנהל שיחה עם הנהג, במטרה לבדוק האם הוא מדבר לעניין ובאופן עקבי, ומתרשם בכלליות מתשובותיו, וכן בודק אם נודף ריח של אלכוהול מגופו ומפיו של החשוד, ועוקב אחרי האישונים תוך שהנהג מתבקש לעקוב אחרי תנועה מכוונת.
בתום הבדיקה נדרש השוטר למלא את הטופס ולבחור על סמך התרשמותו מבין חמש האפשרויות הבאות: הנהג נראה תחת השפעת אלכוהול קלה, הנהג נראה תחת השפעת אלכוהול בינונית, הנהג נראה תחת השפעת אלכוהול כבדה, לא ניתן לקבוע והנהג לא נראה שיכור. במידת הצורך הנהג יישלח למבחני מעבדה.
את בדיקת המאפיינים ומילוי הטופס יש לבצע בכל מצב, גם אם החשוד מוכן להיבדק בבדיקת נשיפה, בדיקת שתן או בדיקת דם. בעת הגשת כתב אישום, ניתן לעשות שימוש בממצאים שבדוח המאפיינים כראיה להוכחת החשד, במקרים שבהם נדרשת הוכחת חשד כבסיס להצדקת דרישת השוטר למסור דגימה לבדיקה.
הרשעה בנהיגה בשכרות לפי בדיקת מאפיינים
כישלון בבדיקת מאפיינים, עלול להביא להרשעת הנהג בבית המשפט לתעבורה, אולם הצלחה בבדיקה אינה מבטלת תוצאות בדיקת נשיפה, שתן ודם. אם הבדיקה המדעית נכשלה מכל סיבה שהיא, כמו בשל כשלים ראיתיים, ניתן להרשיע חשוד על סמך דוח בדיקת מאפיינים שנערך על ידי השוטר בשטח.
בשורה ארוכה של פסקי דין נקבע במפורש כי בדיקת מאפיינים יכולה להוות ראיה להרשעת נהג בנהיגה בשכרות, מעל לכל ספק סביר וללא צורך בנתונים נוספים של בדיקה מדעית. העונש הצפוי עקב כישלון בבדיקת מאפיינים הוא תקופת פסילת רישיון עקב נהיגה בשכרות, של לפחות שלושה חודשים, לצד רכיבי ענישה נוספים, כמו: קנס, פסילת רישיון על תנאי ומאסר על תנאי.