צילום הרכב כראיה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 1.0 מתוך 5 |
נהגים רבים נאלצים להתמודד בדרכים עם מצלמות ועבירות תנועה המאותרות על ידם. לא אחת, מוגשים קנסות וכתבי אישום כנגד נהגים בגין צילומם בעת ביצוע עבירת תנועה. חשוב לדעת כי במידה ואתם טוענים כי לא ביצעתם את העבירה המדוברת, צילום הרכב משמש את התביעה כראיה נגדכם בבית המשפט.
על פי החוק, צילום אשר נעשה בדרך שנקבעה בתקנות, באמצעות מצלמה המופעלת באופן אוטומטי או מצלמה המופעלת ע"י שוטר, מהווה ראיה קבילה בבית המשפט לתעבורה. במקרים בהם דנים אדם על פי צילום, אין בכלל עדים, התובע מציג את התמונה לשופט וצילום זה מהווה ראיה קבילה, כך שהתביעה לא צריכה להוכיח דבר בנוסף.
בפועל, נוצר למעשה מצב שלא רק שהצילום מהווה ראיה קבילה, אלא הוא גם יוצר חזקה כנגד הנאשם. דהיינו, הצילום מהווה ראיה לגבי מס’ הרכב, מקום הימצאו של הרכב,מקום בניגוד לאות עמוד, מהירות וכו'. על התביעה להוכיח כי הצילום הוא העתק אמין של הסרט, ומהרגע שצולם עד שהובא לביה"מ לא נעשה בו שימוש.
תקנה 27א' לתקנות התעבורה עוסקת בצילום רכב בתור ראיה קבילה בבית המשפט. על פי תקנה זו, צילום, אשר נעשה במצלמה בידי שוטר או במצלמה שהופעלה באופן אוטומטי, יהיה ראיה קבילה במסגרת הליך משפטי בכל הנוגע למספרו של הרכב, מקום הימצאותו, מועד הימצאותו של הרכב ומהירות נסיעתו.
אחריות בעל הרכב
סעיף 27ב' לפקודת התעבורה מוסיף ומטיל אחריות בגין ביצוע העבירות ברכב על בעליו הרשומים. על פי סעיף זה, במידה ונעשתה ברכב עבירת תנועה, רואים את בעל הרכב כאילו הוא עשה את העבירה המדוברת. עם זאת, בעל הרכב יוכל להעביר ממנו את כתב האישום במידה ויעלה בידיו להצביע על אחר כמבצע העבירה. בעל הרכב יכול להוכיח כי הוא מסר את החזקה ברכב לאחר ובמקרה זה תחול החזקה האמורה על אדם זה.
חשוב לדעת
נהגים אשר מוגש כנגדם כתב אישום בגין צילום משטרתי יכולים לא אחת להמתיק את רוע הגזירה ולהיאבק על חפותם. במקרה זה, ניתן (על פי רוב על ידי עורך דין העוסק בדיני התעבורה) למשל לטעון כי השוטר שמעיד לא עשה את כל הפעולות שהוא טוען שעשה. לדוגמא, השוטר לא הכניס את הסרט למכונה, לא פיתח את הסרט וכד’. במידה ויעלה בידי הנאשם לטעת ספק בליבו של בית המשפט בנוגע לביצוע הנהלים כנדרש, ייתכן והאחרון יזוכה.
צילום רכב כראיה בעבירת אור אדום
צילום נהג אשר חצה באור אדום מהווה בסיס להרשעתו של האחרון במיוחס לו. אור אדום הוא אות עמוד - בצילום רואים שיש אור אדום, כך שהצילום מורה שהרכב נמצא בצילום בניגוד לאור האדום, לא צריך להוכיח איך נכנס התובע וכד’. התמונה מהווה הוכחה שהנאשם נכנס באיסור לצומת.
מצלמת האור האדום מצלמת אם התקיימו שני תנאים:
- היתה כבר שניה של אור אדום ברמזור,
- אם הרכב דרך על הגלאי שנמצא מתחת לכביש.
זיכוי מעבירת מהירות בגין פגם בצילום
להלן דוגמא למקרה בו נהגת זוכתה מעבירת מהירות, לאחר שהורשעה בביצוע העבירה על בסיס צילום, וזאת במסגרת ערעור שהוגש על ידה לבית המשפט המחוזי. בית המשפט המחוזי קבע כי בית משפט קמא הרשיע את המערערת על בסיס שני צילומים ותעודות עובד ציבור.
עם זאת, עיון בראיות והשוואה בין תעודת הציבור הראשונה לבין תעודת הציבור השנייה (והמתוקנת) העלה סתירה בנוגע לרישום מספר סרט הצילום. למעשה, לא צוין הסרט אשר הוגדל בתעודת הציבור הרבלנטית, ובית המשפט קבע כי לא היה ניתן להסתמך על תעודת הציבור השנייה משום שהיא הוגשה בשלב הסיכומים בלבד. לסיכום: בשל הנסיבות אשר פורטו על ידי לעיל החלטתי לקבל הערעור ולזכות את המערערת מן העבירה שיוחסה לה