נהיגה ללא רשות הבעלים
נהיגה ברכב ללא רשות הינה עבירת תעבורה אשר גובלת בעבירה של גניבה. למעשה, ההבדל בין שתי העבירות הינו כי הנוהג ברכב ללא רשות מתכוון על פי רוב להשיב את הרכב לבעליו החוקיים, ואילו הגנב איננו בעל כוונות כאמור. על פי פקודת התעבורה, בית המשפט יורה על פסילת רישיונו של אדם אשר נהג ברכב ללא רשות של בעליו או של המחזיק בו, ומבלי שיש בידיו רישיון נהיגה תקף לנהוג ברכב מסוג זה, לשלוש שנים.
בית המשפט רשאי, עם זאת, להורות על פסילה נמוכה מזו מטעמים שיירשמו. פסילה זו תוטל על הנוהג ברכב ללא רשות, בנוסף לכל עונש אחר אשר יוטל עליו. כאשר לנוהג ללא רשות יש רישיון נהיגה תקף ברכב, אך הנהיגה נעשתה ללא רשותו של הבעלים או המחזיק ברכב, בית המשפט יגזור על העבריין פסילה למשך שישה חודשים לפחות (בנוסף לכל עונש אחר).
ניתן אפוא להבחין בהבדלה אשר עשה המחוקק בין שני סוגי העבריינים - אלו הנוסעים ללא רשות מבלי שיש בידם רישיון נהיגה, ואלו הנוסעים ברכב ללא רשות כאשר הם רשאים לנהוג ברכב מסוג זה מכוח רישיון נהיגה תקף. ההבדלים בענישת המינימום בין שני "עבריינים" אלה נובעים ממידת הסיכון אשר יוצרת נהיגתם להם ולמשתמשים האחרים בדרך.
פעמים רבות, נהגים צעירים הם ה"עבריינים" במקרים אלו וזאת כאשר הם נוטלים את רכבי הוריהם ללא רשות. במידה וההורים יבקשו למנוע את הרשעת ילדיהם בעבירת הנהיגה ללא רשות, ויעידו כי הם הרשו לילד לנהוג, עלולים הם למצוא עצמם נאשמים בעבירה של התרת נהיגה ללא מורשה.
האם קיים עונש בחוק גם לבעל הרכב?
חשוב לדעת כי כאשר בעל הרכב התיר לאחר לנהוג ברכב, כאשר הוא יודע (או היה צריך לדעת) כי לאחרון אין רישיון נהיגה, עובר אף הוא עבירת תעבורה שדינה מאסר שלוש שנים - עם או בלי קנס כספי. במידה והנהג התיר לקטין ללא רישיון נהיגה לנהוג ברכבו, ביודעין, דינו מאסר חמש שנים - עם או בלי קנס כספי, ופסילה. בית המשפט רשאי לפסוק אחרת בהתאם לנסיבות ולנימוקים אשר יפורטו על ידו.
גם עבירה פלילית
עבירה של נהיגה ברכב ללא רשות הינה גם עבירה פלילית לפי סעיף 413 לחוק העונשין. לפי סעיף זה, השייך לסימן העוסק בעבירות רכוש, אדם אשר עושה שימוש ברכב ללא רשות ומחזיר אותו למקום ממנו לקח אותו - דינו מאסר שלוש שנים. נטישת הרכב במקום אחר גוררת מאסר של חמש שנים. הלכה פסוקה היא כי מדובר בעבירת רכוש אשר מבוצעת כלפי כלי רכב ואין מדובר "רק" בעבירה בעלת פן תעבורתי. לאמור, גם אם הערך הדומיננטי בעבירה זו איננו רכושי אלא תעבורתי, אין בכך כדי לגרוע מהעובדה שעסקינן בעבירות רכוש".
לסיכום,
החוק מדבר על מספר מצבים של נהיגה ברכב ללא רשות:
- נהיגה ללא רשות ללא רישיון נהיגה בתוקף - מינימום של 3 שנים פסילה של רישיון הנהיגה.
- נהיגה ללא רשות עם רשיון נהיגה בתוקף - פסילה בפועל מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופת מינימום של שישה חודשים.
- מתן רשות לנהוג ברכב בידיעה שאין לו רישיון - מאסר בפועל לתקופה של מינימום 3 שנים. אם אותו הנהג היה קטין תקופת המאסר יכולה להגיע לחמש שנים עם או בלי קנס.
מומלץ לפנות אל עורך דין העוסק בתחום התעבורה לפני נקיטת כל פעולה משפטית. עורך דין מקצועי יכול להקל בעונש ולעיתים במקרים מסויימים תוך בחינת הנסיבות בתיק אף להגיע לזיכוי.
להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן