פסילה ע``י קצין משטרה
דרגו את המאמר |
|
במסגרת המאבק העיקש בקטל בדרכים, לא רק לבית המשפט נתונה הסמכות לפסול רישיון נהיגה בגין עבירות תנועה. סמכות זו נתונה גם לקצין משטרה, בדרגת מפקח ומעלה. סמכותו של קצין המשטרה להורות על פסילת רישיון נהיגה קבועה בסעיף 477 לפקודת התעבורה.
סעיף 47ב' קובע כי במידה והיה לשוטר יסוד סביר להניח כי פלוני עבר עבירה לנהג עיניו, ומדובר בעבירה מן העבירות אשר מפורטות בתוספת הרביעית לפקודה, רשאי האחרון להורות לנהג להתלוות אליו לקצין משטרה או ליטול את רישיון הנהיגה שלו. סמכות זו נתונה לשוטר גם במקרים בהם יש יסוד סביר להניח כי אדם עבר עבירת תנועה אשר גרמה לתאונת דרכים בה נפגע אדם, נהרג אדם או נגרם נזק לרכוש.
במידה והשוטר נטל את רישיון הנהיגה של פלוני, עליו לתת לאחרון אישור על נטילת הרישיון במקביל לזימון להופיע בפני קצין משטרה בתוך שלושה ימים, במועד אשר ייקבע. קצין המשטרה אשר בפניו יופיע הנהג יכול לפסול את רישיון הנהיגה של האחרון פסילה מנהלית. נהג אשר יבחר שלא להופיע לשימוע בפני קצין המשטרה עלול להתמודד עם פסילה אשר תוטל עליו בהיעדרו.
כמה זמן נמשכת הפסילה וממתי היא מתחילה?
הפסילה תחל לרוץ ממועד השימוע, בין אם התקבלה עליה החלטה בפניו של הנהג, ובין אם לאו. כמו כן, בחישוב תקופת הפסילה לא תבוא במניין התקופה אשר חלפה עד למסירת רישיון הנהיגה לרשות, כפי שמפורט בתקנות התעבורה ואופן שנקבע.
סעיף 47ה' לפקודה קובע כי במידה וקצין המשטרה סבור כי יש יסוד להניח שכנגד הנהג שלפניו יוגש כתב אישום בגין ביצוע אחת מהעבירות המפורטות בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה, הוא רשאי לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג פסילה מנהלית באורכים משתנים.
אם מדובר בביצוע עבירה בלבד, ללא תאונת דרכים או נזק לרכוש או לגוף, הפסילה תהיה ל-30 ימים בלבד. במידה ובגין ביצוע העבירה נחבל אדם או נגרם נזק לרכוש, הפסילה תהיה למשך 60 ימים. פסילה ל-90 ימים תוטל על אדם בגין ביצוע עבירה אשר גרמה לתאונת דרכים קטלנית.
בבוא בית המשפט לדון בעבירה אשר בוצעה על ידי הנהג, לאחר הגשת כתב אישום כנגד האחרון, רשאי הוא להאריך את הפסילה עד לתום ההליכים, לבטל אותה, או לשנותה בהתאם לתנאים. לדוגמא, מתן אפשרות לנהג לנהוג במסגרת עבודתו אך לא לשם עניינים פרטיים. כמו כן, במידה והנהג זקוק לרישיון הנהיגה מכוח שירותו הצבאי או צרכי ביטחון, ייתכן ורשות הרישוי מטעם צבא הגנה לישראל תאשר לאחרון לנהוג בתפקיד צבאי חרף פסילתו האזרחית.
דגשים
פסילה מנהלית כשמה כן היא, פסילה אשר מוטלת על ידי רשות מנהלית ולא על ידי בית המשפט. במידה וקצין המשטרה סבור שלא יוגש כנגד הנהג כתב אישום, מוטל עליו להימנע מפסילתו של האחרון. להלן מספר דגשים אשר חשוב לשים אליהם לב בעניין פסילה על ידי קצין משטרה:
- חשוב להגיע לשימוע מול קצין המשטרה ולא לחשוב כי השימוע "ייעלם מעצמו". אי הגעה לשימוע תביא, סביר להניח, לפסילת הרישיון. כמו כן, היעדרות זו עלולה לשמש כנגד הנהג בהמשך, במידה ויוגש כנגדו כתב אישום.
- מומלץ להתייעץ עם עורך דין מטעמכם כבר בשלב המוקדם ביותר, וזאת משום שלדברים אשר ייאמרו לשוטר או לקצין המשטרה יש משמעות רבה לגבי ההרשעה או הזיכוי בעתיד.
- נימוקים טובים אשר נהג יכול להציג בפני קצין משטרה נוגעים בעיקר לביצוע העבירה (לא ביצעתי את העבירה, כמות האלכוהול הינה גבולית וכדומה), נסיבות אישיות (נסיבות רפואיות או כלכליות), עבר תעבורתי קל (עבירה ראשונה וכו').
- חשוב לא להתעמת עם השוטרים או עם קצין המשטרה. יש לשמור על קור רוח ולא להתלהם או לאיים. נהגים רבים אינם יודעים זאת אך כמעט כל דבריהם נרשמים ויכולים לשמש כנגדם בבית המשפט.
- לא להתנצל בפני השוטר או קצין המשטרה. התנצלות הינה כהודאה מבחינת בית המשפט.