דוח מהירות - עצות לנהג המהיר
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
דו"ח מהירות יכול להיות מנת חלקו של כל אחד ואחד מאיתנו. נהגים רבים בישראל עוברים את המהירות המותרת מדי יום ועבירות מהירות נחשבות לעבירות הנפוצות ביותר בכבישי הארץ. לפי דו"ח אשר נערך בשנת 2009 על ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, מדובר בעבירה המהווה את הגורם מספר אחד לתאונות דרכים בישראל.
דו"חות מהירות יכולים להיות מוגשים לאחר ששוטר עוצר אתכם בצד הדרך, או כאשר מצלמת מהירות מצלמת את רכבם והדו"ח מגיע בדואר. כך או כך, דו"ח מהירות מחולק לשלוש רמות כפונקציה של מהירות הנסיעה. הרמה הנמוכה ביותר הינה בגין נסיעה בעיר במהירות של עד 20 קמ"ש מעל המותר, ובכביש בין עירוני במהירות של עד 25 קמ"ש מעל המותר. במקרים אלו, תקבלו קנס בסך 250 ₪ ללא נקודות. עורכי דין ממליצים לשלם את הקנס ולא לעסוק בדו"ח יותר מדי. העונש והקנס אינם "שווים את ההתעסקות" בביטול הדו"ח.
[%Articles%]
הרמה השנייה הינו בגין דו"חות מהירות בעקבות נסיעה מעל המותר בשיעור של 21-30 קמ"ש בדרך עירונית, או 26-40 קמ"ש בדרך בין עירונית. במקרים אלו, הדו"ח יעמוד על 750 ₪ ויכלול גם 8 נקודות. גם כאן מדובר בדו"ח אשר ניתן לשלמו מבלי לעמוד למשפט. עבירות מהירות חמורות מכך, המשתייכות כבר לרמה השלישית, כוללות גם הזמנה לדין ולעיתים פסילה מנהלית. את התמודדות עם דו"חות מהירות בשתי הרמות הגבוהות מומלץ לעשות בליווי עורך דין תעבורה.
ראשית, חשוב להבין כי ישנם מספר סוגים של דו"חות מהירות וההתנהלות מול כל דו"ח ודו"ח הינה שונה. כמו כן, ישנן מספר אפשרויות אשר עומדות לרשותו של הנהג במקרים אלו. דו"חות מהירות יכולות להיות בגין צילום ממצלמה משטרתית נייחת המותקנת על עמוד או צילום במצלמה נייחת אשר הופעלה על ידי שוטר. במקרים אלו, הדו"ח יגיע לביתו של הנהג המופתע. דוגמא נוספת הינה כאשר שוטר מאבחן מהירות מופרזת של נהג תוך כדי נסיעה בקרבתו באמצעות מכשירים כגון דבורה, ממל"ז או סקר. כאן, השוטר יסמן לנהג לעצור בצד הכביש ויעמת אותו עם הנתונים שהתקבלו במכשיר.
האם לבקש להישפט?
בין אם הדו"ח ניתן לנהג ביד, ובין אם הוא הגיע בדואר, קיימת לכל נהג הזכות לבקש לעמוד למשפט במקום לשלם הדו"ח. בקשה להישפט צריכה להיות מוגשת בתוך 30 ימים מיום קבלת הדו"ח. מומלץ לצרף לבקשה זו גם בקשה לבטל הדו"ח ואו בקשה לראות את הצילום עליו הוא מתבסס. הסיבה לכך היא כי בקשה של ביטול הקנס או הצילום איננה עוצרת את מרוץ הזמן העומד לרשותו של הנהג להגיש בקשה להישפט.
להמיר את הקנס באזהרה?
ניתן להגיש בקשה להמיר את הקנס והדו"ח באזהרה בלבד. בקשה זו מומלץ לשלוח רק כאשר עומד קייס אמיתי מאחוריה. דהיינו, סיבה טובה לנסיעה המהירה (לדוגמא, בדרך לבית החולים), עבר תעבורתי שאיננו מכביד, מהירות אשר לא חרגה באופן משמעותי מהמהירות המותרת וכדומה. כמו כן, ישנם תנאים נוספים לקבלת בקשה כגון זו והם כי לא נרשמו לחובתו של הנהג דו"חות בשנתיים האחרונות, וכך שמדובר בנהג בעל ותק של 5 שנים. יודגש כי המרת דו"ח מהירות באזהרה מתקבלת לעיתים רחוקות.
[%Psakdin%]
העברת הדו"ח על שם אחר
פעמים רבות, הנהג בזמן ביצוע העבירה איננו בעל הרכב אשר לביתו נשלח הקנס. במקרים אלו, רשאי בעל הרכב להעביר את הדו"ח על שמו של אחר. העברת דו"ח על שמו של נהג אחר נעשית על ידי פניה ללשכת התנועה בכתב בנוגע לדו"ח, בצירוף תצהיר של הנהג המודה בנהיגתו בזמן ובמקום. ניתן גם למסור את ההצהרה בתחנת המשטרה.
כיצד להתנהל מול השוטר? האם לחתום על הדו"ח?
במידה ונעצרת על ידי שוטר, חשוב לדעת כי דבריך נרשמים וכפי שנאמר בסרטים "כל שתגיד יכול ועלול לשמש כנגדך בבית המשפט". אי לכך, מומלץ לא להכביר במילים ולבחור את דבריך בקפידה. הימנעו מעימותים עם השוטר שכן דברים אלו עלולים לעמוד לכם לרועץ, הן מבחינת השוטר במועד האירוע, והן מאוחר יותר בבית המשפט. עם זאת, חשוב לא להתנצל או להצטער, דבר זה עלול לשמש את השוטרבית המשפט כהודאה באשמה והכאה על חטא. נהגים חכמים עונים בשלב זה תגובות קצרות וענייניות. לאחר שמיעת דבריך (אשר נרשמים בדו"ח), תתבקש לחתום על הדו"ח.
חתימה איננה הודאה באשמה. יודגש כי אי חתימה על הדו"ח איננה מועילה לנהג שכן די בכך שהשוטר מסר את הדו"ח כדי להוות עילה להגשת כתב אישום או רישום קנס. בבואכם לחתום על הדו"ח, בדקו היטב כי הדברים המיוחסים לכם בו אכן נכונים ונאמרו על ידיכם. במידה וקיימים אי דיוקים בדברים אלו, העמידו את השוטר על טעותו.
חשוב בשלב זה לשים לב גם לשטח, האם מדובר באור יום, האם הכביש היה פנוי, האם היו סביבכם עוד רכבים נוספים בזמן הנהיגה, האם היו תנאי מזג אוויר מסוימים וכדומה. כל הפרטים הנ"ל צריכים להיות מפורטים בדו"ח ומומלץ כי גם אתם תרשמו אותם בעצמכם.
זכרו, היות ומשפטי תעבורה נערכים חודשים רבים לאחר ביצוע העבירה, הדו"ח והאמור בו הינם, על פי רוב, הראיה המרכזית של המשטרה בדו"חות מהירות. במידה ואתם נתקלים ב"שוטר עוין" אשר איננו מוכן לשנות את הכתוב בדו"ח או מתייחס אליכם בזלזול, בקשו את פרטיו של השוטר והגישו באופן מיידי תלונה כנגדו. הסיבה לכך היא כי כאשר יגיע יום המשפט, תוכלו להסביר שדברים שאמרתם לא נרשמו בדו"ח בשל יחסו של השוטר ולא בשל אי התקיימותם בפועל.
התיישנות ודחיות
דו"ח תנועה חייב להגיע לנהג בתוך שנה לכל היותר ממועד ביצוע העבירה (כאשר הדו"ח מועבר לאדם אחר, שנתיים ממועד ביצוע העבירה). במידה והדו"ח מגיע באיחור – הוא מתיישן. על פי רוב, מערכת המשפט בישראל "קורסת תחת העומס". במידה והגשתם בקשה להישפט, לא תזומנו באופן מיידי למשפט ובמהלך תקופה זו ניתן לפעול ולהתכונן למשפט על מנת לצאת נקיים מהדו"ח ככל הניתן.
ראשית, התקשרו למשרד הרישוי ובדקו האם נרשמו על שמכם נקודות. במידה וצברתם 12 נקודות ומעלה, העניינים מסתבכים ואתם עלולים להישלח לקורס נהיגה מונעת או להתמודד עם סנקציות אחרות. חשוב לשכור עורך דין מטעמכם, בשלב מוקדם ככל הניתן. ייעוץ משפטי נכון יכול להיות משמעותי לגבי ההמשך ולגבי תוצאות ההליך. לדוגמא, במידה ויש לכם נקודות כנגדכם, ניתן לנסות ולדחות את המשפט ככל הניתן (נקודות נמחקות לאחר כשנתיים). עורכי דין מנוסים יודעים כיצד להתמודד עם דחיות וכיצד להציג בפני בית המשפט סיבות המביאות לדחיית המשפט.
אל תנהלו את התיק בעצמכם
נהגים רבים סבורים כי דו"חות מהירות הינם דו"חות פשוטים וכך גם משפטי תעבורה. יצוין כי בתי המשפט אינם מקבלים בסבר פנים יפות בעלי דין המייצגים את עצמם, שכן לא אחת אלו אינם מעלים טענות משפטיות (בשל העדר השכלה ונסיון) ו"משחיתים לריק את זמנו של בית המשפט". לעומת זאת, עורך דין אמנם עלול לעלות לכם, אך הטיפול שיינתן בתיק יכול להביא לא אחת לזיכוי מוחלט ואף לחיסכון כספי (כאשר הקנס גבוה במיוחד).