סמכויות משרד הרישוי
דרגו את המאמר |
|

פסילה מטעמי כושר
רשות הרישוי הינה בעלת סמכות להורות על פסילת רישיון נהיגה של אדם, לתקופה מסוימת, לצמיתות, או עד למילוי תנאים אשר ייקבעו על ידה, וזאת בהתאם לנימוקים מתאימים. על פי תקנות ופקודת התעבורה, רשות הרישוי רשאית להשתמש בסמכותה זו כאשר היא סבורה שפלוני איננה ראוי להחזיק ברשיון נהיגה בעקבות כושר נהיגה לקוי או מצב בריאותי.
סמכותה של רשות הרישוי לעניין זה מקורה בסעיפים 51-53 לפקודת התעבורה. סעיף 52(א) קובע כי הרשות רשאית לפסול רישיון נהיגה של אדם במידה והיא סבורה כי נהיגתו מהווה סכנה לבטיחות התנועה. הרשות ברת סמכות להורות לנהג זה לעבור בדיקות רפואיות ואו בחינות כתנאי לקבלת רישיון הנהיגה בחזרה.
על הרשות, במקרים אלו, להפנות את הנהג לבדיקות והבחינות האמורות בתוך שישה שבועות מיום התליית רישיון הנהיגה שלו. רשות הרישוי רשאית גם להפנות נהג למבחן חוזר, במידה ויש לה יסוד סביר להניח כי אדם זה זכה לקבל רישיון נהיגה שלא כדין. כמו כן, נהגים יכולים להיות מזומנים למבחנים חוזרים מטעמים שיירשמו בנסיבות מיוחדות (ובלבד שלא חלפה שנה וחצי מיום קבלת הרישיון).
מבחן חוזר
כאמור, במידה והרשות סבורה כי אדם זכה לרישיון נהיגה שלא כדין, היא רשאית לזמנו למבחן חוזר בתוך 18 חודשים מיום קבלת הרישיון. נהג אשר ייכשל במבחן החוזר לא יוכל לזכות ברישיון נהיגה עד אשר יעבור את מבחן הנהיגה.
סעיף זה לפקודה הוכנס לאחר פרשה במסגרתה בוחנים במשרד הרישוי קיבלו שוחד מתלמידי נהיגה והעבירו אותם טסטים בתמורה. רשות הרישוי נמצאה אפוא בבעיה. מחד, מדובר באנשים אשר קיבלו רישיון נהיגה כחוק, בתום מבחן נהיגה. מצד שני, עסקינן בפרשת שוחד וקבלת רישיון "מלוכלכת". המחוקק ביקש אפוא להילחם בתופעה זו, ונקבע כי רישיון אשר התקבל שלא כדין, יכול להביא לזימונו של הנהג למבחן חוזר.
חיוב בהדרכה
רשות הרישוי רשאית להורות לבעלי רישיון נהיגה לעבור הדרכה מטעמה, גם ללא כל צורך בהנמקה מיוחדת. הוראה כאמור תימסר לנהג בכתב. במקרים מסוימים, בית המשפט קבע כי ניתן ללמוד על חשיבותה של ההדרכה הנ"ל משיטת הניקוד.
זכות ערעור על החלטה לפי הסעיפים 54-51
נהג אשר רישיון הנהיגה שלו נשלל או עוכב מכוח סעיפים 51-54 לפקודת התעבורה, רשאי, בתוך עשרה ימים, לערער על החלטת רשות הרישוי. הערעור מוגש לפתחו של בית המשפט המחוזי ובית המשפט רשאי לבטל את הוראה הרשות, לשנותה או להשאירה על כנה.
חשוב לציין כי במידה ורישיון הנהיגה נשלל מחמת נסיבות בריאותיות (מכוח סעיף 51 לפקודה), בית המשפט לא יבחן את הממצאים הרפואיים ויעסוק בתיק בעיניים משפטיות בלבד. הגשתו של ערעור בעניין זה איננה מעכבת את החלטת הרשות בנוגע לנפקות הרישיון. עם זאת, במידה ולא ניתן בתוך 90 ימים פסק דין בערעור, ובית המשפט לא הורה אחרת, יופסקו השלילה או העיכוב שהוטלו על רישיון הנהיגה, וזאת למעצר עד אשר יינתן פסק דין בערעור.
יודגש כי כאשר מוגש ערעור על החלטת הרשות, חשוב לדעת האם מדובר בפסילה מטעמים בריאותיים או מטעם כושר נהיגה לקוי (שכן הטענות המוצגות כנגד כל אחד מטעמים אלו הינן שונות).
סעיף 55(א) קובע כי במידה והנהג משיג כנגד החלטות רפואיות שהביאו לפסילת רישיונו, יכול הוא לערער לבית המשפט המחוזי רק לאחר הגשת ערר לוועדת ערר רפואית אשר הוקמה לפי החוק. בוועדה זו יושבים שלושה רופאים, כאשר אחד מהם לפחות מומחה לאי הכשירות הנוגעת לפסילה. לאחר שהוועדה שומעת את טענות הנהג, היא קובעת האם יש לקבל את הערר או לדחותו. עם דחיית הערר, פתוחה בפני הנהג הדרך לערער על החלטת הוועדות בבית המשפט המחוזי.
סמכות הרשות לפסילת נהג מסוכן
רשות הרישוי יכולה לפסול רישיון נהיגה כאשר היא משוכנעת שנהיגתו של פלוני מסוכנת ומהווה סכנה לעוברי הדרך. הרשות פוסלת רישיונות במקרים אלו כאשר מונחות בפניה ראיות המעידות על מסוכנות זו. החלטתה של הרשות צריכה להיות מנומקת ועליה לשמוע את הנהג ולהעניק לו את זכות הטיעון המלאה.