חיילי צהל - שינוי פרופיל, כושר בריאות
דרגו את המאמר |
|

חיילים רבים, אשר השתחררו מצה"ל בגין פרופיל נפשי או מטעמים רפואיים, מופנים לא אחת למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. צה"ל אחראי על כ-20% מהנבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים מדי שנה וכ-45% מהבדיקות במכון הינן בדיקות נפשיות. הבדיקות אשר נערכות לנהג או מבקש רישיון הנהיגה במקרים אלו הינן בדיקות פנימיות והמכון הרפואי מסתמך על בדיקות שנערכות לנבדק על ידו ולא על חוות דעת חיצונית. עם זאת, יצוין כי הנבדק רשאי להציג חוות דעת חיצונית והמרב"ד מתייחס אליה בכובד ראש.
כאמור, הצבא מעביר למשרד הרישוי פרטים של חיילים אשר שוחררו בפרופיל 21. חשוב לציין כי ישנו משקל רב בנוגע לסיבה העומדת מאחורי מתן הפרופיל הנמוך, לבין זכותו של הנהג או מבקש הרישיון להחזיק ברישיון נהיגה. דהיינו, דין חייל אשר "זכה" לפרופיל 21 בגין התמכרות לסמים או אלכוהול, איננו כדין חייל אשר התשחרר מהצבא בשל קשיי הסתגלות למערכת הצבאית. הראשון עלול למצוא עצמו בפני קשיים של ממש לזכות ברישיון נהיגה, בעוד האחרון מתמודד עם סיכויים נמוכים יותר לאבד את זכותו לרישיון.
על פי רוב, הדרך באמצעותה משרד הרישוי קובע האם פלוני כשיר להחזיק ברישיון נהיגה מורכבת מפגישה עם פסיכולוג וממבחן מתיש, ארוך ומייגע (העולה 500 ש"ח).
מטרתו של המבחן הינה לבדוק האם הבעיה הנפשית אשר מנעה מהנבחן לשרת בצבא, עודנה קיימת. ניתן לבקש ולעבור את המבחן פעם אחר פעם. כמו כן, קיימת משמעות לפרופיל הצבאי מבחינת האחיזה בהגה ברכב ציבורי. לאמור, נהגמבקש רישיון זה יכולים לקבל רישיון נהיגה פרטי, אך ייתכן ותישלל מהם האפשרות לקבל רישיון נהיגה על רכב ציבורי (כגון אוטובוס או מונית).