תאונת דרכים קטלנית
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מאז תחילת שנת 2011, מצאו את מותם על כבישי ישראל 282 בני אדם. 86 מהם היו הולכי רגל בעת שהיו מעורבים בתאונות דרכים קטלניות, ו-46 מהם רוכבי קטנועים ואופנועים. ישראל, על אף מאבקה המתמיד בתאונות הדרכים, נמצאת במקום לא טוב מבחינת הרוגים ופצועים בתאונות דרכים. מדי שנה נפגעים ישראלים רבים בתאונות דרכים קטלניות. לא אחת, מוצאים עצמם גם אנשים נורמטיביים מן היישוב על ספסל הנאשמים בבית המשפט, וזאת בגין גרימה של תאונות דרכים קטלניות.
חשוב לדעת כי מומלץ במקרים אלו להתייעץ מוקדם ככל הניתן עם עורך דין מטעמכם, וזאת משום שגזר הדין וההשלכות אשר עלולים להיות לתאונת הדרכים על הנהג המעורב (האחראי) יכולים להיות קשים ביותר ולשנות את חייו (וחיי משפחתו) מקצה לקצה (זאת מבלי לעסוק כלל בנקיפות המצפון אשר מלוות נהג שגרם לתאונת דרכים בה נהרג אדם אחר).
במידה ותאונת דרכים הינה תאונת דרכים עם נפגעים, ייפתח כנגד הנהג הליך פלילי ותתנהל בעניין חקירה משטרתית. מדובר בהליכים אשר יחלו עוד בטרם הדיון המשפטי. על פי רוב, על הנהג תוטל פסילה מנהלית באופן מיידי למשך 60 ימים. לעיתים, התביעה תעתור לפסילה עד תום ההליכים (לדוגמא, בגין נהיגה בשכרות שגרמה לתאונה).
יצוין כי די בכך שאחד המעורבים בתאונה נפגע על מנת להגדיר תאונה כתאונה עם נפגעים. אין צורך שפגיעתו של הנפגע תהיה קשה ואין חובה להמציא תעודה רפואית.
ענישה בגין תאונת דרכים עם נפגעים מושפעת אפוא מנסיבות המקרה הספציפי. הענישה תלויה בחומרת הסעיפים בהם הורשע הנהג, ברמת הנזקים הגופניים אשר נגרמו כתוצאה מהתאונה, וכדומה. תאונת דרכים בה נגרמו לאדם חבלות של ממש, מחייבת פסילת מינימום של שלושה חודשים לפחות, וזאת ללא קשר לעבירה אשר גרמה לתאונה. כאשר הפציעה הינה פציעה קשה, ייתכן ובית המשפט יורה על פסילה ארוכת שנים של רישיון הנהיגה של הנאשם.
כיצד יש לפעול לאחר תאונת דרכים עם נפגעים?
על פי תקנה 144 לתקנות התעבורה, נהג המעורב בתאונת דרכים עם נפגעים חייב להעמיד את רכבו במקום התאונה, או קרוב למקום זה ככל הניתן. עליו לא להזיז את הרכב, אלא אם הדבר נדרש על מנת להעניק סיוע לפצוע או במקרה בו שוטר הורה לנהג להזיז רכבו. הנהג נדרש להגיש עזרה לנפגע ולדאוג כי לאחרון לא ייגרמו נזקים נוספים. מוטל עליו להזעיק למקום את שירותי ההצלה ולהמתין עם הנפגע עד להגעתם.
במידה ושירותי ההצלה אינם יכולים להגיע למקום האירוע, מוטל על הנהג המעורב לדאוג להעברתו של הפצוע - ברכב מתאים אחר - לקבלת טיפול רפואי. לגבי מסירת פרטים - הנהג המעורב מחויב למסור פרטים לנפגע, לנהג מעורב אחר, לכל אדם אשר היה בחברת הנפגע, וכמובן לשוטר. פרטים אלו כוללים את שמו של הנהג, מענו, מספר הרכב שלו, מספר רישיון הנהיגה, תעודת זהות ותעודת הביטוח. כמו כן, הנהג מחויב לאפשר העתקה של כל פרט המופיע בתעודות הנ"ל.
נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים עם נפגעים חייב להודיע על התאונה במועד המוקדם ביותר לתחנת המשטרה הקרובה למקום ולציין בהודעה את פרטיו ומקום האירוע. במידה והוא יודע מהם, עליו להודיע גם על פרטי הנפגע ועל טיפול שהוא מקבל.
תאונת דרכים קטלנית
תאונות דרכים קטלניות הינן תאונות דרכים אשר בעקבותן נהרג אדם. במקרים אלו, תיק החקירה מועבר לפרקליטות על ידי המשטרה לשם הגשת כתב אישום כנגד הנהג המעורב. על הנהג מוטלת פסילה מנהלית מיידית למשך 90 ימים ופעמים רבות התביעה תעתור לפסול את הנהג עד תום ההליכים.
הענישה בגין גרימת תאונת דרכים קטלנית הינה קשה וחמורה יותר. נהג אשר יגרום לתאונת דרכים קטלנית עלול להתמודד עם עונשי מאסר ממושכים, המתחילים בין שישה חודשים ויכולים להגיע עד שלוש שנים. על פי רוב, התביעה תעתור למאסר בפועל - מאחורי סורג ובריח - ואילו עורך דינו של הנאשם ינסה להמיר את המאסר בפועל בעבודות שירות. רישיון נהיגה של נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים זו ייפסל למשך שלוש שנים לכל הפחות, אך פעמים רבות בית המשפט מחמירים ומטילים פסילה ארוכה יותר על נהג זה.
הריגה או גרימת מוות ברשלנות?
ההרשעה בגין גרימת תאונת דרכים קטלנית יכולה להיות ברמה של גרימת מוות ברשלנות (לדוגמא, פגיעה בהולך רגל במעבר חציה בעקבות אי מתן זכות קדימה) או ברמה של הריגה (למשל, כאשר היא מתקשרת לנהיגה בשכרות). נהג אשר יורשע בהריגה עלול להתמודד עם תקופות מאסר משמעותיות אשר יכולות להגיע עד 20 שנה בפועל. כמו כן, פסילת רישיון נהיגה של נהג זה יכולה להיות משמעותית אף היא, ולעיתים רישיון הנהיגה אף ישלל לצמיתות.
התמודדות עם כתבי אישום בגין תאונות דרכים קטלניות הינה התמודדות משפטית מורכבת אשר מומלץ לעשות אותה כבר מן השלב הראשון בסיוע של עורך דין מטעמכם העוסק בתחום זה. משקל רב יש להיבטים שונים הקשורים לתאונה ולענישה, החל מבחינת זירת האירוע, מצבו הנפשי של הנהג, הקשר הסיבתי בין התנהגותו של הנהג לבין התוצאה, נסיבותיו הספצפיות של המקרה, "אשמתו" של המנוח או נהג הרכב השני (לדוגמא, הולך רגל פרץ לכביש או רכב מעורב נסע במהירות מופרזת), מסקנות הבוחן המשטרתי ועוד.
כיצד לפעול לאחר תאונת דרכים קטלנית?
הדבר הראשון אשר יש לעשות מיד לאחר תאונת דרכים קטלנית הינו להעניק סיוע לנפגעים. על פי תקנה 144 לתקנות התעבורה, על הנהג לפעול כפי שמוטל על נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים עם נפגעים (העמדת הרכב באותו המקום, דיווח על התאונה לגורמים הרלבנטיים, מסירת פרטים וכדומה).
חשוב לדעת כי בריחה ואו הימלטות מן המקום מחמירות את העבירות המיוחסות לנהג בכמה מונים ויכולות להיות הגורם העיקרי להטלת מאסר כבד ופסילה משמעותית. בתי המשפט נוטים להתייחס בחומרה רבה לנהגים אשר מפקירים פצועים והרוגים בשטח. כמו כן, לעיתים, הפקרת פצוע במצב קשה יכולה להיות ההבדל בין סיכוייו של האחרון להינצל ולהיוותר בחיים חרף פגיעתו. יצויין כי גם כאשר הפצוע נפטר מפצעיו בבית החולים, אך חודשים לאחר התאונה, מדובר בגרימת מוות בתאונת דרכים.