תעבורה- פסילת נהגים עקב עבר תעבורתי - נהג מסוכן
דרגו את המאמר |
|
לפני מספר שבועות, הורה שר התחבורה שאול מופז, למנהלי רשות הרישוי להתחיל לבצע סיכול ממוקד של נהגים מסוכנים. על פי הידוע נכון להיום, נהג מסוכן, על פי הגדרתו של השר, הנו נהג אשר צבר לחובתו 100 הרשעות קודמות בתעבורה.
על פי הידוע נכון להיום, מוסמך מנהל משרד הרישוי לפסול את רשיון הנהיגה של הנהג לתקופה של 10 שנים. עם כל הכבוד, לא ברור כיצד ניתן ליתן בידו של פקיד רישוי שהגיע לדרגת מנהל סניף, לקבוע כי רשיון נהיגה של נהג יישלל לתקופות של שנים. שופטי תעבורה, אשר לעיתים נתקלים בנהגים בעלי עבר תעבורתי מכביד של 100 הרשעות בתעבורה ומעלה, לא חולמים להרשות לעצמם לפסול רשיון נהיגה לתקופה של שנים על אף שהם מוסמכים ומקצועיים לעשות כן.
זאת ועוד, לא ברור כיצד מתקבלת ההחלטה, מהם השיקולים, והאם בכלל ישנה התייחסות "לאיכות" ההרשעות, שכן ניתן לפגוש נהגים וותיקים אשר נוהגים עשרות שנים, מתפרנסים מנהיגה. ומרבית ההרשעות הנן הרשעות טכניות או הרשעות זניחות מבחינת סיכון הציבור.
לדוגמה נהג עם 130 הרשעות קודמות הכוללות בעיקר הרשעות כגון פנס אחורי שבור, רשיון נהיגה פג תוקף והרשעות נוספות מסוגים שאין בהן סכנה לציבור. ברם, במשך 30 שנות נהיגה, מעולם לא היה מעורב בתאונת דרכים. נהג זה, נפסל ע"י פקיד הרישוי לתקופה של 7 שנים. לרשות הרישוי ישנה הסמכות לבדוק נהגים רפואית ונפשית, ע"י מרב"ד, ואלו המוסמכים לקבל החלטה מקצועית ומנומקת האם נהג מסוים מסכן את הציבור.
אגב ועדת ערר על החלטות המרב"ד, מצאה להשיב רשיון נהיגה לנהג שצבר יותר מ-200 הרשעות קודמות לאחר שהנהג נבדק פסיכאטרית, התרשמה ועדת הערר כי הנהג רשאי לנהוג, מכיוון שהוכח כי הנהג הפנים את הבעייתיות בהתנהגותו ומעתה סביר שינהג כדין תוך שמוטל עליו תנאי למספר שנים, לפיו אם יעבור עבירת תעבורה קלה כחמורה רשיונו יפסל מיד.
אך ראה זה פלא, פקיד ללא הכשרה פסיכאטרית, ללא שנבחן האם לאיש יש כושר שיפוט שהרי הוא משמש כשופט לכל דבר ועניין. רשאי לפסול נהגים לתקופות של שנים ללא צורך בבדיקות רפואיות כאלו או אחרות. גם ההליך שמתבצע מגוחך, הנהג מוזמן לשימוע, מדבר 5-10 דקות, והפקיד (מנהל) נותן את החלטתו ובהינף יד פוסלו לעשר שנים.
מדובר בהליך שנוגד את כללי המנהל התקין, ולא סביר כי הליך שכזה יעמוד במבחני הבג"צ. יש לדעת כי קיימת סמכות ערעור על ההחלטה לביהמ"ש לתעבורה, ראשית על פי סעיף 57 ב’ לפקודת התעבורה, יש להגיש את ההחלטה של רשות הרישוי, תוך 30 יום, לאישור ביהמ"ש לתעבורה, במידה ולא נעשה כך הפסילה פוקעת.
במידה ומוגשת בקשה, עדיין לא ברור האם השופט יאשר את בקשת המדינה אוטומטית או שיזמן את הנהג לטעון את דבריו בפניו. בכל מקרה רשאי הנהג כאמור בסעיף 57 לפקודה, להגיש ערעור לשופט התעבורה בעצמו. נכון להיום, 23/1/08 עדיין לא הוגשה בקשה לביהמ"ש, טרם עיינו בהחלטות שופטים בסוגיה, אך נראה לנו כי סוגיה זו עד תעסיק אותנו רבות.