אי חידוש רישיון נהיגה עקב אי תשלום דוחות
דרגו את המאמר |
|
נהגים רבים, אשר נדרשים לשלם קנסות שניתנו בגין דו"חות תעבורה, אינם פועלים לפרוע חובותיהם במועד. האם אי תשלום דו"חות עלול לפגוע בזכותו של הנהג לרישיון נהיגה? הסעיפים הנוגעים לעניין זה הינם סעיף 70(23)(א) לפקודת התעבורה ותקנה 172ב’ לתקנות התעבורה.
על פי סעיף 70, שר התחבורה רשאי להתקין תקנות המתנות את מתן רישיון הנהיגה, או חידושו, לפי הפקודה או התקנות, וזאת גם בגין אי תשלום קנס אשר מבקש הרישיון (או חידושו) התחייב לשלמו לפי חוק בשל עבירת תעבורה או עבירה אחרת הקשורה בנהיגת רכב. תקנה 172ב', אשר הותקנה מכוח סמכות זו, עוסקת באי חידוש רישיון נהיגה בשל אי תשלום קנסות.
כוונת המחוקק בסעיף 70(23)(א), בבואו לקבוע את סמכותו המדויקת של שר התחבורה להתקין תקנות אלו, באה לידי ביטוי באופן ברור ומובהק בתקנה 172ב'. סעיף זה קובע כי שר התחבורה רשאי להתקין תקנה לפיה מותנה רישיון הנהיגה או חידושו בתשלום הקנסות. דהיינו, הרישיון לא יחודש עד אשר ייפרעו הקנסות.
[%Articles%]
נהג שלא שילם דו"ח - עבר עבירה ולא נשא בעונש
בתי המשפט סבורים, גם מבחינה ציבורית, כי אין זה ראוי לחדש רישיון נהיגה של פלוני אשר עומדים כנגדו קנסות בגין דו"חות תעבורה אשר לא שולמו כדין. מדובר אפוא בנהגים אשר ביצעו עבירות תעבורה ולא "שילמו את חובם לחברה" על ידי פירעון הקנס שניתן בגין ביצוע העבירה.
קנסות תעבורה אינן גביית מסים או חוב מזונות, מדובר למעשה במעין חוב אשר אדם חב לחברה ולציבור בגין עבירות תעבורה. בין הקנס לבין עבירות התעבורה מתקיים קשר ישיר ואי תשלום הדו"ח כמוהו כאי נשיאה בעונש. סמכותה של הרשות שלא לחדש רישיון הנהיגה של נהג זה הינה בדין.
[%Psakdin%]
עם זאת, נאשמים אשר מצויים בקשיים כלכליים יכולים לפנות לרחמיהם של הרשויות ובתי המשפט. ייתכן כי אדם אשר ייקלע לחוסר כיס לא יהיה מסוגל לשלם את הקנסות, ושלילת הרישיון שלו תמנע ממנו להתפרנס על מנת להרוויח לחמו, לפרנס משפחתו וכמובן לשלם את דו"חות התעבורה (לדוגמא, פושט רגל, חייב מוגבל באמצעים וכו'). ישנן דרכים נוספות לשאת בקנסות אלו, גם כאשר עסקינן בעבירות מסוג ברירת קנס. במקרים אלו, מומלץ לפנות לעורכי דין לקבלת ייעוץ משפטי.