מחיר אחיד לנסיעה במונית ללא הפעלת מונה, האמנם?
דרגו את המאמר |
|
תחנת מוניות אינה יכולה לגבות "מחיר אחיד" ללא הפעלת מונה
אזרחים רבים משתמשים מדי יום במוניות. למרות כי בשנים האחרונות הולכת ומתפוגגת התופעה של נסיעות ללא הפעלת מונה, עדיין ניתן לראות נהגי מוניות אשר מבקשים "לקבוע מחיר" מראש. דברים אלו נעשים גם כאשר מדובר בתחנת מוניות. האם תחנת מוניות רשאית לקבוע מראש מחיר לנסיעה, שהינו מחיר אחיד, וזאת ללא קשר להפעלת מונה?
סוגיה זו הונחה לפתחו של בית מהשפט לתעבורה בירושלים. השופט טננבוים, בפסק הדין, קבע כי מדובר בנוהל המנוגד לדין ולחוק. אי לכך, בית המשפט גזר על תחנת המוניות קנס בסך 10,000 שקלים. 4,000 שקלים נוספים נפסקו כנגד מנהל תחנת המוניות.
מדובר בתחנת מוניות אשר פעלה בקניון בישוב מעלה אדומים בסמוך לירושלים. התחנה קבעה מחיר אחיד עבור נסיעות בתוך הישוב, וזאת מבלי לדרוש מנהגיה להפעיל מונה. כנגד מנהל התחנה הוגש כתב אישום לפיו הוא הסיע באפריל 2006 נוסע באזור מעלה אדומים מבלי להפעיל מונה.
הנוסע טען כי נהג המונית גבה ממנו, מבלי להפעיל מונה - 13 ש"ח. המדינה טענה כי חטאו של הנאשם כפול - אחד משום שנהג במונית מבלי להפעיל מונה, ושתיים משום שבתור מנהל התחנה הוא עודד נהגים שלא להפעיל מונה בעת הנסיעות בתוך היישוב.
נהגי מוניות אינם רשאים לעשות דין לעצמם
בפסק הדין נכתב כי נהג מונית אשר איננו מפעיל את מונה הנסיעה עובר על הדין. במסגרת הדיון נקבע כי החלטת תחנת המוניות על מחיר אחיד מנוגדת להגיון וזאת משום שלא ייתכן כי תחנות מוניות או נהגי מוניות יקבעו מחירים על דעת עצמם ללא בקרה. מדובר בסוגיה אשר נמצאת בסמכותו של המחוקק, ואין נהגי המוניות רשאים לעשות דין לעצמם בעניין זה. הפעלת המונה מבטיחה תשלום הוגן, הן מבחינת הנוסע והן מבחינת נהג המונית.
על מנת לעמוד על חשיבותו של המונה במוניות, הביא השופט את דבריו של השופט מישאל חשין בע"פ 2454/01 עזרא שהרבני נ' משרד התחבורה פ"ד נו(3), 175. "קביעת מחירי נסיעה במונית בידי הרשויות באמצעות הפעלת מונה וכך באישור מחירון שאישר המפקח על התעבורה - נועדה, בראש ובראשונה, למניעתה של הפקעת מחירים. בה-בעת, הרקה מכלי אל-כלי", כותב חשין.