החרמת רכב בעבירות תעבורה, אימתי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
פקודת התעבורה תוקנה בשנים האחרונות ולפקודה התווספה הוראה המאפשרת החרמת רכב בגין עבירות תעבורה. על פי הפקודה, קצין משטרה רשאי להורות על החרמת רכבו של נהג ל-30 ימים, ואף יותר מכך. זאת ועוד, ניתן להחרים את הרכב גם כאשר הנהג אשר "נתפס" איננו בעליה של המכונית.
הסעיף הרבלנטי לעניין זה הינו סעיף 57א' לפקודת התעבורה. על פי סעיף זה, במידה והיה לשוטר יסוד להניח כי נהג עבר לעיניו עבירה מן העבירות המפורטות בחלק א’ לתוספת השביעית, רשאי הוא לדרוש מהנהג להילוות אליו אל קצין משטרה או ליטול ממנו את רישיון הרכב. במקרה זה, הוראות סעיף 47(ג), (ד) ו-(ו) יחולו בהתאם לבשינויים המחויבים. קצין משטרה רשאי למסור לנהג הודעת איסור שימוש ברכב וזאת במידה ויש לו יסוד להניח כי נגד הנהג יוגש כתב אישום.
השבתה מנהלית - באילו עבירות?
כאמור, קצין משטרה רשאי להורות על השבתה מנהלית של רכב בהתאם ליסוד הנחה כי הנהג ביצע אחת מן העבירות המנויות בתוספת השביעית לפקודת התעבורה. לאחר הודעת האיסור, הרכב יועבר למגרש אחסנה והוצאות האחסנה והגרירה ישולמו על ידי בעל הרכב. בין עבירות אלו ניתן למנות:
- הסעת הנוסעים היא בשכר וכאשר מספר הנוסעים הינו מעל המותר לפי מה שקבוע ברשיון הרכב.
- הסעת נוסעים בשכר בניגוד להוראות החוק.
- מונית המסיעה נוסעים למעלה מהמותר לה לפי רישיון הרכב.
- הרכב אשר נעצר נוסע למרות שניתנה בעניינו הודעת איסור שימוש.
- הנהג נהג ברכב ללא רישיון נהיגה תקף או ללא רישיון נהיגה לסוג הרכב שנעצר (וזאת למעט כאשר רישיון הנהיגה מתאים אך לא חודש כדין).
- בעל הרכב התיר לאחר לנהוג ברכב למרות העדר רישיון נהיגה תקף או רישיון נהיגה המתאים לנהיגה ברכב, וזאת כאשר המתיר ידע על כך.
- נהיגה בזמן פסילה או בניגוד לתנאים אשר צויינו ברישיון הנהיגה.
- נהיגה בזמן פסילת רישיון רכב או נהיגה בניגוד להודעת איסור שימוש.
- נהג חדש הנוהג ללא מלווה.
- הסעת נוסעים על ידי נהג חדש, מעל המותר, וללא מלווה.
- נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים או סמים משכרים.
- הפקרה לאחר פגיעה.
- הובלת מטען עודף.
מה במקרה והעבירה בוצעה ע"י אדם אשר נהג ברכב של אדם אחר?
נהגים רבים מבצעים עבירות ברכבים למרות שהם אינם בעליו של הרכב. לדוגמא, נהג צעיר הנוהג ברכב הוריו, עובד אשר מבצע עבירות תנועה עם רכב חברה, תייר הנוהג ברכב שכור וכדומה. המחוקק היה ער למצב בו בעל רכב אשר לא היה קשור לביצוע העבירה ייאלץ להתמודד עם החרמת רכבו בגין עבירות שבוצעו על ידי אחר. מיותר לציין כי החרמת הרכב עלולה להיות בעלת השלכות של ממש על בעליו "התמים" (הן מבחינה כלכלית והן מבחינות נוספות).
התכלית אשר עומדת מאחורי סמכותו של קצין משטרה לשלול השימוש ברכב נועדה להרתיע מפני ביצוע עבירות התנועה המנויות מעלה, וזאת בשל חומרתן. אי לכך, במקום בו בעל הרכב טוען שאין להחרים את רכבו, עליו להוכיח כי הוא לא ידע ולא היה יכול לדעת כי העבירות הנ"ל יבוצעו ברכבו. כמו כן, חזקה על בעל רכב שהוא אחראי לנעשה ברכבו כאשר הוא מאפשר לאחר לנסוע במכונית.
במילים אחרות, הנטל הרובץ על שכמו של בעל הרכב המבקש את ביטול הודעת איסור השימוש הינו כבד במיוחד. על בעל הרכב להוכיח כי הוא עשה "ככל שביכולתו" על מנת למנוע את ביצוע העבירות נשוא ההחרמה.
לסיכום,
לעיתים, יהיה ניתן לבטל את החרמת הרכב (השבתה מנהלית). במקרים אלו, מומלץ לפנות אל עורכי דין העוסקים בתחום התעבורה וזאת לשם הערכת סיכויי השבת הרכב עוד לפני תום תקופת ההשבתה.