רמת השרון: דינו של תושב העיר החונה ב``כחול לבן`` ללא תו חנייה
דרגו את המאמר |
|
לא הוציא תו חנייה לאחר שעבר לעיר – האם ישלם דו"חות חנייה?
תושבי ערים בישראל, בעיקר באזור המרכז, נאלצים לא אחת להוציא תווי חנייה המאפשרים להם לחנות באזור מגוריהם לצד מדרכה הצבועה ב"כחול לבן" (אזורי חנייה מוסדרים). האם אדם אשר היה זכאי להוציא תו חנייה, והתרשל בהוצאתו, יאלץ לשלם דו"חות חנייה בגין חניית רכבו ליד ביתו? האם די בעובדה כי מדובר בתושב העיר בכדי לאיין את חובתו של האחרון לשלם הדו"חות?
לנאשם, תושב רמת השרון, נרשמו שני דו"חות לאחר חניית רכבו על "כחול לבן" מבלי לשלם "אגרת הסדר". מדובר במעשים אשר מגבשים עבירה לפי הוראות סעיף 12(א) לחוק עזר לרמות השרון (העמדת רכב וחנייתו), התש"ן-1990. חוק זה קובע כי אדם לא יעמידיחנה או ירשה לאחר להעמידלהחנות רכב, במקום חנייה מסודר, ללא תשלום אגרת הסדר.
הנאשם לא שילם את הקנסות והגיש בקשה להישפט. לדבריו, מלבד כפירתו בעובדות, בתור תושב רמת השרון אשר היה רשאי להוציא תווית חניה המרשה לו לחנות עם רכבו בכל איזור רמת השרון, העירייה לא הייתה רשאית לחייבו בקנסות.
בית המשפט קובע - אי הוצאת התו תחייב תשלום הקנסות
לאחר שהוכח כי הרכב אכן חנה במקומות לפי הרשום בדו"חות החנייה, פנה בית המשפט לבחון את טענותיו המהותיות של הנאשם. האם יש לקבל את טענתו כי בתור תושב רמת השרון הוא היה זכאי לקבל תווית חנייה לרכב נשוא הדו"חות, אותו רכש חודש קודם לכן. האם, כפועל יוצא מכך, אין לחייבו בגין חנייה על כחול לבן?
לטענת הנאשם, סעיף 16(ג) לחוק העזר קובע כי תושב רמת השרון זכאי לקבל תווית חנייה לרכבו, תווית שמתירה לו לחנות במקום חנייה מוסדר. הנאשם הסיק מכך כי יש בידיו זכות "מהותית" לחנות במקומות בהם חנה על פי הדוחות. לדבריו, זכות זו גברה למעשה על ה"חטא" שחטא בהיעדר הוצאת תווית חנייה או בהיעדר הדבקתה על שמשת רכבו.
בית המשפט דחה את טענותיו "המהותיות". בפסק הדין נקבע כי לפי הוראות הסעיף, בהעדר תווית חנייה, אין להחנות את הרכב ללא כרטיס חנייה. "במילים פשוטות יותר – נקבע כי אין יסוד לטענה לפיה חוק העזר מעניק לתושב זכות מהותית לחנות במקומות חנייה מוסדרים גם כאשר רכבו אינו נושא תווית חנייה", נקבע בפסק הדין.
למעשה, בית המשפט קבע כי טענתו של הנאשם, אשר לא טרח להוציא תווית חנייה כחוק, סותרת אפוא עקרונות יסוד של מדיניות משפטית וסדר ציבורי. "
התופעה שאדם אשר זכאי לקבל היתר חוקי לעשיית מעשה מסוים – עושה את המעשה מבלי לטרוח לקבל את ההיתר, אינה תופעה נדירה במחוזותינו", ציין השופט, "ולא רק בתחום החנייה. כך, למשל, במקרים לא מעטים אדם המבקש לבנות בניין – העומד בכל הדרישות המשפטיות והתכנוניות החלות במקום הבנייה המיועד – אינו טורח להוציא היתר בנייה כדין בטרם הבנייה, אף שהוא זכאי לקבל היתר שכזה; וניתן להביא דוגמאות רבות נוספות מתחומי התעבורה, רישוי העסקים ועוד". לסיכום, נקבע כי הנאשם יורשע בעבירות המיוחסות לו.