מניין תקופת פסילת רשיון של מי שנפסל רשיונו והפקידו ונפסל שוב
דרגו את המאמר |
|
חובת ההפקדה של הרישיון מוטלת על מי שנפסל מלנהוג וניתן לקיימה פעם אחת
אדם אשר רישיון הנהיגה שלו נפסל, נדרש להפקיד את הרישיון במזכירות בית המשפט, או בסניף משרד הרישוי. פסילת הרישיון הינה מיידית, אך תקופת הפסילה מתחילה לרוץ עם הפקדת הרישיון בפועל. כיצד אפוא תחושב תקופת פסילה כאשר רישיון הנהיגה הופקד בגין פסילה אחת, ועל הנהג הוטלה פסילה נוספת? מהו היקפה של חובת הפקדת הרישיון מבחינת הפסילה השנייה?
שופט ביהמ"ש המחוזי בחיפה, סעב כמאל, קבע כי חובת ההפקדה של הרישיון, אשר מוטלת על אדם שרישיון הנהיגה שלו נפסל, הינה חובה אשר לא ניתן לקיים אותה יותר מפעם אחת. לפיכך, נקבע כי אדם אשר הפקיד רישיון נהיגה פעם אחת, ולא הוציא רישיון נהיגה חדש, אינו יכול בפועל לקיים אחר דרישת ההפקדה. כפועל יוצא מכך, נקבע כי אדם אשר רישיון הנהיגה שלו נפסל פעם אחת, אינו חייב להגיש תצהיר על כך שרישיונו הופקד ברשות המוסמכת.
לאור קביעתו הנ"ל, ביטל בית המשפט המחוזי את החלטתו של בית המשפט לתעבורה, וקבע כי תקופת הפסילה בעניינו של המערער תחל לרוץ מיום מתן גזר הדין השני ולא מהיום בו האחרון הגיש תצהיר לבית המשפט.
הצדדים יודעים היכן הרישיון - אין חובה להגיש תצהיר
השאלה אשר עמדה על הפרק בפסק דין זה הייתה, האם חלה על אדם אשר רישיונו נפסל פעם שנייה, בעוד הוא מצוי בתקופת פסילה ראשונה, להגיש תצהיר לבית המשפט אשר ממנו והלאה תחל לרוץ תקופת הפסילה השנייה. בית המשפט קבע כי יש לקבל את הערעור ואין זה ייתכן כי המדינה תבקש מבעל הרישיון להגיש תצהיר, כאשר ברור לצדדים היכן נמצא רישיון הנהיגה שלו.
"נהג סביר איננו יכול להבין כי מוטלת עליו החובה להצהיר על כך שרישיונו מופקד בתיק אחר. הטלת חובה כזו עלולה ליצור מצב בו עונש פסילה יהיה ארוך ולעיתים אף כפול מהעונש שהטיל ביהמ"ש בגזר דינו. מצב זה אין לקבל שכן עונש הפסילה, הנו עונש לכל דבר ועניין ובעל השלכות כלכליות ואחרות על האדם, מכאן שיש להקפיד על כך שהוראות החוק יקוימו כלשונן", נכתב בפסק הדין, "התכלית העיקרית של החוק הינה תכלית מניעת השימוש הפיזי ברישיון. במקרה ומוכח שהרישיון הופקד בתיק אחר או בידי רשות מוסמכת, הרי ברי שבעל הרישיון אינו יכול לעשות שימוש בו".