ה``ינשוף`` מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |

בדיקה שנערכה בבקשת בית המשפט – הינשוף איננו אמין
תוצאות מבחן התקינות של מכשיר ה"ינשוף", המשמש את משטרת ישראל בבדיקות ריכוזי אלכוהול אצל נהגים, הותרו לפרסום באישורו של בית המשפט בי-ם. תוצאות הבדיקה הותירו את בכירי אגף התעבורה לנוע באי נוחות בכסאותיהם. במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועד על ידי צלם משטרתי.
לימונדה מתובלת בנענע הראתה סטייה של 6 אחוזים בתוצאות הבדיקה, תירוש ללא אלכוהול זוהה כמשקה בעל סטייה של כ-30%-36% ואילו מיץ ענבים מוסקט סימן 12% סטייה מהסקאלה הרגילה. משקאות נוספים כגון מיץ אוכמניות ומיץ תפוזים סחוט נתפסו אף הם כמשכרים על פי בדיקת המכשיר. מן הבדיקה עולה כי גם שינויים בלחות ובטמפ’ גורמים לתזוזות לא פרופורציונאליות בתגובות המכשיר, וכי הבדלים ניכרים בתוצאות גם מבחינה מגדרית.
52 חומרים שונים מסוגלים לשבש המכשיר
לבית המשפט הוגש דו"ח מפורט הכולל למעלה מ-450 בדיקות אשר הראו כי קיימים לפחות 52 חומרים שונים אשר נמצאים במשקאות קלים ומשבשים את תוצאות בדיקת המכשיר. אחד מן החומרים המשפיעים על ה"ינשוף" הינו אצטון, חומר אשר נמצא במערכת הדם באופן נורמטיבי בעיתות של רעב או עקב סוכרת.
האם נהגים הורשעו שלא כדין?
משמעות תוצאות המחקר הינה חמורה ויש להניח כי בדיקות אלכוהוליות רבות שביצעה משטרת ישראל בכבישי הארץ, ועל פי חומרתם נפסקו עונשים קשים לנהגים רבים, אינן משקפות את המציאות.
בדיקת המכשיר נערכה לבקשת בית המשפט כחלק מערעורו של נהג אשר נתפס כאשר הוא נוהג בגילופין. ב"כ כוחו של המערער, עו"ד ערן בן עמי, מסר לאתר NRG כי עצם זה שמכשיר שלא נבדק כיאות משמש ככלי להטלת עונשים כבדים מנשוא על נהגים כה רבים, הינו מחדל שנעלם מעיני הציבור.