מאסר בפועל ופסילה ל-25 שנה בעקבות גרימת מוות ברשלנות
דרגו את המאמר |
|
10 חודשי מאסר ו-25 שנות פסילה בעקבות גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים
בית משפט השלום בצפת גזר הבוקר מאסר בפועל של עשרה חודשים על נהג מונית אשר בעקבות תאונת דרכים בה היה מעורב, הפילה אחת מהפצועות את עוברה. נהג המונית הורשע בבית המשפט בעבירות של גרימת מוות ברשלנות, נהיגה בדרך רשלנית ונמהרת, גרימת נזק לאדם ולרכוש ברשלנות, נהיגה במהירות בלתי סבירה ואי שמירת מרחק.
ביום התאונה נסע נהג המונית עם עוד שבעה נוסעים, במהירות בלתי סבירה תוך שהוא אינו מקפיד על שמירת מרחק. עקב נהיגתו הרשלנית, ארעה תאונת דרכים שבמהלכה נפגעו שני רכבים נוספים. באחד מן הרכבים הייתה אישה בהריון, אשר הובהלה לבית החולים בו במקום ונאלצה לעבור ניתוח קיסרי להצלת העובר. התינוק נולד במהלך הניתוח אך נפטר לאחר 14 שעות בלבד.
עורכת הדין מטעם המדינה ביקשה מבית המשפט לגזור את עונשו של הנאשם לחומרה עקב נהיגתו הלא זהירה, ובהתחשב בעברו הפלילי ובו 25 עבירות תעבורה. כמו כן, עורכת הדין הזכירה לשופטים שבתי המשפט נוטים להחמיר עונשיהם של נהגים הנחשבים ציבוריים (נהגי מונית, נהגי אוטובוסים וכו’).
מהם השיקולים לענשים בתאונת דרכים קטלנית?
השופטים תיארו בגזר הדין את השיקולים אשר עומדים לנגד עיניהם בבואם לגזור את דינם של נהגים שהיו מעורבים בתאונות דרכים קטלניות. שיקולי הענישה בעבירות מסוג זה חייבים להתאים למידת הרשלנות כאשר שיקול לקולא יהיה חוסר תשומת לב רגעי שהביא לתוצאה מצערת ושיקול לחומרה יהיה מהלך מתוכנן שהיה בו נטילת סיכון אדיר.
השופטים ציטטו את פסיקתו של בית המשפט העליון אשר קבע שלושה כללים לקביעת הענישה בעקבות תאונת דרכים קטלנית.
הכללים של בית המשפט העליון הם:
- מאסר בפועל ופסילה הולמת בשל עיקרון קדושת החיים ושיקול ההרתעה.
- נסיבותיו האישיות של הנאשם נבחנות שלא בכל עבירה רגילה, הן משום שמדובר בעבירות שאין בהן כוונה פלילית והן משום שרוב המבצעים אותם הינם אנשים נורמטיביים. עם זאת, ככל שמידת רשלנותו של הנהג הייתה גבוהה יותר, ככה תפחת השפעתן של נסיבותיו האישיות.
- הכלל החשוב ביותר - דין הענישה כמידת הרשלנות.
השופטים קבעו כי מידת הרשלנות של הנהג, בעל 25 עבירות התעבורה הקודמות, הייתה חמורה ביותר. כמו כן, נסיבותיו האישיות שהוצגו בבית המשפט (איבד את פרנסתו ושקע בחובות) התגמדו לאור תוצאות התאונה הקטלנית ורשלנותו החמורה. בית המשפט קבע כי היות ותאונות הדרכים הקטלניות הפכו לנגע ממאיר בחברתנו, ועל פי מידת השכל הישר אשר אומרת כי יש להרתיע נהגים עתידיים מלשגות בעניינים אלו, יש לגזור דינו של הנאשם בחומרה.
אי לכך, ומכל האמור לעיל, גזרו שופטי בית המשפט השלום על נהג המונית 10 חודשי מאסר בפועל ופסילה למשך 25 שנה.