החמרת עונש לאחר עבירת תעבורה במסגרת בקשה להישפט, האמנם?
דרגו את המאמר |
|
החמרה עם נהג אשר ביקש להישפט בגין עבירת תעבורה
האם בית המשפט רשאי להחמיר את עונשו של נאשם אשר ביקש להישפט בגין עבירת תעבורה אשר ביצע? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי בגין גזר דין שניתן בבית משפט לתעבורה.
מדובר בנהג משאית בעל עבר תעבורתי של 73 עבירות קודמות. הנאשם נתפס בקלקלתו וניתן לו קנס על סך 500 שקלים. בעקבות הקנס הגבוה, לטעמו, הגיש הנאשם בקשה להישפט בפני בית המשפט לתעבורה. במהלך הדיונים המשפטיים, הודה הנאשם בעובדות כתב האישום והורשע בדין. השופט גזר על האחרון עונש של 700 שקלים, פסילה לשישה חודשים ופסילה על תנאי למשך שלוש שנים.
למעשה, עונשו של הנאשם בבית המשפט היה חמור מהעונש שהיה מקבל הנאשם לו היה משלם את הקנס ותו לא. הנאשם ערער על החלטתו של בית המשפט לערכאה המחוזית. המדינה הסכימה אף היא כי עונשו של הנאשם הוחמר בבית המשפט והיא מסכימה על קיצור תקופת הפסילה.
בקשה להישפט - זכות דמוקרטית
השופט נדרש לבחון האם נאשם אשר מבקש את יומו בבית המשפט, עלול להיפגע מהחלטה זו. במקרים אלו, קבע השופט, יש לבחון את נסיבות המקרה באופן אמביוולנטי. לאמור, האם הבקשה להישפט נעשתה בתום לב, מהן חומרת העבירות, מהו עברו התעברותי של הנאשם וכדומה.
חרף העובדה שהנאשם במקרה דנן הינו בעל עבר תעבורתי מכביד, עבירות אלו לא היו אלא עבירות תעבורה קלות. כמו כן, ניכר כי הנאשם לא ניסה לדחות את תשלום הקנס או לעשות שימוש שלא בתום לב בהליכים המשפטיים. למעשה, פנייתו של הנאשם נעשתה מתוך אמונה שלמה בחפותו.
הזכות לגשת לערכאות המשפטיות הינה זכות משפטית העומדת לכל בעל דין, כתב השופט בהחלטתו, מדובר בזכות המהווה אבן יסוד בחברה הדמוקרטית. לסיכום, בית המשפט קבע כי באופן חריג ויוצא דופן, יופחת עונשו של הנאשם. השופט פסק כי הנאשם ישלם קנס של 1,000 שקלים אך פסילתו תתבטל ותהיה על תנאי בלבד.