עיכוב פסילה בגין הגשת ערעור - האם תתקבל הבקשה בבית המשפט?
דרגו את המאמר |
|
עיכוב פסילה מנהלית לאחר נהיגה בשכרות, האמנם?
בית המשפט לתעבורה הרשיע צעיר בנהיגה בשכרות לאחר שהאחרון נעצר על ידי שוטרי משטרת התנועה ביציאה מקיבוץ צרעה. בעקבות הודאת הנאשם, נגזרה עליו פסילת רישיון לתקופה של שנה. הן המדינה והן הנאשם ערערו על גזר הדין.
המדינה ביקשה כי פסילתו של הנאשם תעמוד על שנתיים ואילו הנאשם ביקש לערער על העונש, הנאשם טען כי נהג בקלות ראש ואין כל סכנה מאימת הדין וממעשיו. כמו כן, בכתב הערעור נטען כי הנאשם זקוק לרישיון הנהיגה בכדי לסייע לאביו שהינו נכה 100%.
הנאשם הגיש בקשה לעיכוב ביצוע העונש של הפסילה, וזאת בשל הגשת הערעור מצידו. לטענתו, נשא הוא בעונש פסילה מנהלית של 30 יום ובפועל הוא אינו נוהג לאחר שהפקיד את רישיונו לפני כשלושה חודשים. הנאשם הוסיף כי הוא זקוק לרכב על מנת להתפרנס וזאת בשל היותו חייל משוחרר העובד בעבודה ביטחונית המצריכה רישיון נהיגה.
בית המשפט קבע כי בנסיבות אשר הוצגו בפניו, לפי רמת האלכוהול בדמו של הנאשם, ופסקי דין רלבנטיים בעניין עבירות של נהיגה בשכרות, ניכר כי סיכויי הערעור אינם גבוהים. עיכוב פסילה של רישיון נהיגה איננה כעיכוב ביצוע מאסר. במקרה דנן, אין חולק כי הנאשם שתה בירה ואז פנה לנהוג ברכב. במעשיו אלו, סיכן הנאשם את חייו, את חיי היושבים ברכב עימו ואת חייהם של המשתמשים הנוספים בדרך.
"כמעט כל יום שישי בבוקר אנו שומעים על תאונות דרכים שאירעו בלילה שבין יום חמישי לבין יום שישי בבוקר", כתב השופט בפסק הדין, "ההסבר שניתן לאותן תאונות – שחלק גדול מהן קטלניות – הוא שהנהג יצא ממועדון הלילה או מהבאר, לאחר ששתה בירה או משקה חריף אחר, ונהג במצבו זה".
עונש הפסילה - עונש אפקטיבי
השופט ציין בהחלטתו כי מחובתו של בית המשפט לא רק להעניש את מפרי החוק, אלא גם ליצור מצב בו לא ניתן יהיה לבצע את העבירה פעם נוספת. אי לכך, שלילת רישיון נהיגה בגין נהיגה בשכרות הינה אמצעי ראשוני ואף הכרחי כנגד מי שנתפס כאשר בדמו אלכוהול (בשיעור של כ-1.9 מהמותר). אי לכך, בקשתו של הנאשם לדחות את ביצוע הפסילה נדחתה.
השופט צירף לדבריו את פסיקתו של בית המשפט העליון בעניין בקשת עיכוב פסילה אשר הוגשה על ידי אדם שהורשע באי ציות לתמרור המורה על מתן זכות קדימה. במקרה זה הסתיים האירוע בפגיעה בנהג קטנוע.
בית המשפט העליון פסק כי עיקרו של עונש פסילת רשיון נהיגה נעוץ באפקטיביות המיידית שלו, שנועדה להגן על הציבור - בין הנוסעים ברכב ובין הולכי רגל, מקום שאדם נמצא אחראי לעבירת תנועה רצינית. היענות לעיכוב ביצוע בעניין זה פירושה מתן היתר לאדם שהורשע בהתנהגות הסוטה מכללי תעבורה בסיסיים לחזור לנהוג בכביש, תוך סיכון הציבור.