הסרת חגורת בטיחות כשהרכב עומד, האם עבירת תעבורה?
דרגו את המאמר |
|
פתיחת חגורת בטיחות כאשר הרכב עומד, האם עבירה?
על פי החוק, כל נהג חייב לחגור חגורת בטיחות ולוודא כי שאר הנוסעים ברכב חגורים אף הם. הרציונאל העומד מאחורי הוראה זו הוא כי חגורת הבטיחות יכולה להציל את חייהם של הנוסעים ברכב במקרה של תאונה או עצירה פתאומית. האם רשאי נהג להתיר את החגורה, לפרק זמן קצר, כאשר הרכב עומד ברמזור אדום ונמצא בעצירה מוחלטת? האם מדובר בעבירת תעבורה או שמא עסקינן בפעולה פשוטה שאינה מסוכנת ואו מסכנת?
במקרה שהונח לפתחו של בית המשפט לתעבורה, טענה נאשמת כי חגורת הבטיחות שלה הוסרה לזמן קצר בלבד וזאת לצורך נטילת בקבוק שתייה מהמושב האחורי ברכב. לטענתה, הסרת חגורת הבטיחות הייתה כאשר הרכב נמצא בעצירה מוחלטת ברמזור אדום.
השוטרת, אשר הבחינה במקרה, טענה כי ראתה את התובעת ללא חגורת בטיחות כאשר רכבה מונע. כמו כן, המדינה טענה כי ככל שהנאשמת הייתה מעוניינת להרים את בקבוק המים, היה עליה לעצור את המכונית בצד הדרך, להסיר את חגורת הבטיחות, ולהרים את הבקבוק בבטחה.
לאחר שמיעת העדויות הנוגעות לעניין, וביניהן עדות הנהגת והנוסעת שהייתה עימה ברכב, אל מול עדותה של השוטרת (שלא זכרה לפרטים את האירוע), נקבע בבית המשפט כי יש לקבל את גרסתה של הנאשמת.
האם עבירת תעבורה?
עתה נדרש בית המשפט לבחון את השאלה המשפטית בדבר חוקיות המעשה. התביעה ניסתה להקיש משאלת הדיבור בטלפון הנייד, לכך שגם פתיחת חגורת בטיחות ברמזור אדום מהווה עבירה תעבורתית.
חובת חגירה של חגורת ביטוחית קבועה בתקנה 83ב(א) לתקנות התעבורה. נוסח התקנה הוא כדלקמן -"לא ינהג אדם ולא יסע ברכב שבו מותקנות חגורות בטיחות אלא אם הנוהג והנוסעים בו חגורים בחגורת בטיחות".
הוויכוח המשפטי עסק אפוא במונח "לא ינהג". תקנות התעבורה קובעות כי נהג ברכב חייב להחזיק את הגה המכונית שתי ידיים, כל עוד הרכב בתנועה. ובכן, בית המשפט ציין כי קיים הבדל בין המונח "לא ינהג" לבין המונח "הרכב בתנועה".
בית המשפט קבע כי קיים הבדל בין שימוש בטלפון נייד לבין הסרת חגורת בטיחות לשם ביצוע פעולה קצרה באותה העת ממש. המקרים אינם שווים מכמה טעמים. ראשית, בשיחת טלפון לנוהג אין כל שליטה על הזמן אשר תיארך השיחה ולעיתים מתי תתקבל. שנית, לעיתים קיים צורך של ממש להרים חפץ מסוים ברכב או לבצע פעולה הדורשת את הסרת החגורה (לדוגמא, הבטה לאחור או הרמת חפץ שנפל בין הדוושות).
מעבר לכך, בית המשפט קבע כי הוראה שנהג איננו רשאי להסיר חגורת בטיחות - אף לא לזמן קצר - הינה גזירה אשר לא בטוח שהציבור מסוגל למלאה. עם זאת, במקרה בו מוגש כנגד נהג כתב אישום בגין הסרת חגורה, יש להטיל את נטל ההוכחה על כתפיו ועליו לשכנע את בית המשפט שמדובר באירוע המשתלב באופן הגיוני ובטיחותי במהלך הנסיעה.
במקרה דנן, בית המשפט קבע כי הנאשמת דבקה בגרסתה שמדובר היה בהרמה של בקבוק מים לשניות ספורות בלבד. גרסה זו קבלה תמיכה גם מן הנוסעת (אשר העידה בפני בית המשפט שלא נתבקשה לכך מצד הנאשמת). בנוסף, עדותה של השוטרת הייתה עדות יחידה והשוטרת אף הודתה שאין היא זוכרת את פרטי האירוע לדקויותיו. אי לכך, הרימה הנאשמת את הנטל אשר הונח על כתפיה ונקבע כי יש לזכותה מכתב האישום.