נהיגת קטינים ללא רישיון
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נהיגה של קטינים ללא רישיון נהיגה הינה תופעה נפוצה במחוזותינו בשנים האחרונות. נתונים של משטרת התנועה מצביעים על כך שמתחילת שנת 2010 נתפסו בכבישי ישראל כ-234 קטינים הנוהגים ללא רישיון.
יש לזכור כי מלבד הסכנה למשתמשי הדרך האחרים, מדובר בעבירת תעבורה אשר עולה כדי עבירה פלילית חמורה שלצידה עונש של שנתיים מאסר, שלושה חודשי פסילה, קנסות, פסילת רישיון ומאסר על תנאי. כמו כן, היות ובישראל קיימת חובה לנהוג ברכב עם ביטוח, נהיגה ללא רישיון בתוקף היא נהיגה ללא ביטוח שהינה עבירה בפני עצמה (ובעלת השפעה על פיצויים במקרה של נזקי גוף).
נהיגת קטינים ללא רישיון נהיגה נעשית פעמים רבות מתוך שובבות, קונדס וחוסר אחריות מצידם של הנהגים הצעירים. יודגש כי בתי המשפט נוטים להחמיר עם קטינים אלו, גם כאשר הם נעדרים עבר פלילי. כמו כן, בתקופ האחרונה אנו שומעים יותר ויותר על קטינים אשר מעורבים בתאונות דרכים קטלניות. הדוגמא החיה האחרונה לכך הינה תאונת הדרכים הקטלנית בפלמחים בה מצאו את מותם שני צעירים בני 16 ו-17.
עבירה פלילית
קטינים אשר מואשמים בנהיגה ללא רישיון נהיגה אינם נשפטים בבית המשפט לתעבורה. חוק הנוער קובע כי קטינים אלו יעמדו לדין בבית המשפט לנוער. הרציונאל לכך הוא כי עבירה זו הינה עבירה בעלת אופי פלילי מובהק ועל כן יש להתייחס לעובדה כי מדובר בקטין.
אופיה הפלילי של עבירה של נהיגה ללא רישיון, כאשר היא נעשית על ידי קטין, עלול להביא להגשת כתב אישום כנגד הקטין והרשעתו בפלילים. כתם זה עלול לעמוד לקטין לרועץ בבואו להשתלב בשוק העבודה ובעת הגיוס לצה"ל. אי לכך, במקום בו מוגש כתב אישום כנגד קטין בגין נהיגה ללא רישיון, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין המתמחה בתחום הפלילי. לעיתים, יכול עורך דין זה להביא לביטול כתב האישום או למנוע את הרשעתו של הקטין.
תאונת דרכים
קטינים אשר נהגו ללא רישיון וגרמו בגין כך לתאונת דרכים עלולים למצוא עצמם מואשמים בעבירות חמורות עוד יותר (כגון סיכון הציבור, גרימת נזק לרכוש, גרימת נזק לגוף, ובמקרים קיצוניים – גרימת מוות ברשלנות). ככל שהנזק אשר נגרם מהתאונה גדול יותר, כך עלולה להיות החמרה בעונש.
מיותר לציין כי בעקבות חוסר הידע והניסיון, עלולים קטינים רבים להסתבך בעבירות נלוות כגון הפקרה לאחר פגיעה, שיבוש הליכי משפט, אי מסירת פרטים וכדומה.
אחריות ההורים
במקרים בהם קטין ללא רישיון נהיגה נוטל רכב ונוהג בו, עלולה האחריות ליפול גם על כתפיהם של ההורים. דוגמא לכך הינה במקום בו ההורים חושבים כי ניתן יהיה להגן על הקטין אם יודו בבית המשפט כי ידעו הם על לקיחת הרכב. הורים אלו עלולים למצוא עצמם מורשעים בפלילים ואף מרצים מאסר או משלמים קנס כבד.