בגין נסיבות אישיות - פסילת רישיון של פחות מהמינימום בחוק
דרגו את המאמר |
|
פסילת רישיון של פחות מתקופת המינימום בגין נסיבות אישיות
כחלק מהמלחמה בתאונות הדרכים בישראל, קבע המחוקק עונשי מינימום בגין עבירות תעבורה שונות. לדוגמא, פסילת מינימום בגין נהיגה בשכרות עומדת על שנתיים לפחות. מטרתם של עונשי המינימום הינה להרתיע את הנהגים ולקצר את ידם של השופטים בבואם לגזור דינם של עברייני תנועה.
אחת העבירות הנפוצות בכבישי ישראל הינה אי מתן זכות קדימה. תאונות דרכים רבות נגרמות בעקבות עבירה זו חרף התמרור המפורסם (הנמצא בצמתים רבים בישראל). עונש פסילה ברמה המינימאלית בגין עבירה זו עומד על שלושה חודשי פסילה במקרה של תאונת דרכים. האם ניתן לבקש כי בשל נסיבות אישיות יהיה עונש הפסילה נמוך מכך? סוגיה זו נדונה בבית המשפט לתעבורה במסגרת כתב אישום שהוגש כנגד אישה אשר מבוגרת אשר הייתה מעורבת בתאונת דרכים.
הנאשמת - אישה מבוגרת בעלת עבר תעבורתי דל ובעל סיעודי
תאונת הדרכים התרחשה כאשר הנאשמת ניסתה להשתלב בצומת, אך בשל נהיגה במהירות מופרזת של רכב בכביש הראשי, התרחשה תאונה בין הרכבים. האישה אמנם הורשעה באי מתן זכות קדימה, אך במסגרת טענותיה לשיקולים לקולא, סברה היא כי יש להניח לפתחו של הנהג המעורב רשלנות תורמת.
המדינה טענה כי אין בכך בכדי להקל את גזר דינה של הנאשמת, וזאת בשל הרשעתה בעבירה עליה קבוע עונש מינימאלי. יתרה מכך, המדינה ביקשה כי העונש יעלה על תקופת המינימום. המדינה הפנתה את בית המשפט לאינטרס הציבורי אשר קובע כי להרתיע נהגים מאי מתן זכות קדימה.
הנאשמת הוסיפה כי בעלה בן ה-83 נפגע בתאונה ועליה לסייע בטיפוליו הרפואיים (לשם כך היא זקוקה לרכב מבחינה בריאותית). כמו כן, בניגוד לטענת המדינה כי מדובר בתאונת דרכים שנייה בה היא מעורבת, התאונה הקודמת אליה הפנתה המדינה אירעה כ-17 שנה לפני המקרה הנוכחי. זאת ועוד, הנאשמת הסבה את תשומת ליבם של השופטים לכך שבעברה התעבורתי ישנן רק שלוש עבירות תעבורה במשך 20 שנה.
בנסיבות אלה, מאחר ומדובר בנהגת אשר לא נהגה תוך התפרצות פרועה לצומת, ובהתחשב בעבודה שעברה התעבורתי דל ועליה לסעוד את בעלה הקשיש שנפגע בתאונה – בית המשפט קבע כי יש להטיל עונש הנמוך מהפסילה המינימאלית הקבועה בחוק. לסיכום, נגזרו על הנאשמת שני חודשי פסילה וקנס כספי בסך 800 שקלים.