פסילת רישיון נהיגה לצמיתות, אימתי?
דרגו את המאמר |
|
פסילת רישיון נהיגה לצמיתות לאחר תאונה קטלנית
בשעת צהריים במאי 2009 השתנו חייו של הנאשם לבלי היכר. הנאשם נהג ברכבו הפרטי לאחר בילוי בחגיגות ל"ג בעומר בהר מירון כאשר ביחד עימו ברכב נוסעים עוד ארבעה אנשים נוספים (ביניהם בנו בן התשע). נהיגתו של הנאשם הייתה נהיגה בקלות ראש, כאשר הוא שרוי במצב של עייפות. בשלב מסוים, הרכב סטה מהנתיב והתנגש באוטובוס שנסע במסלול הנגדי. כתוצאה מהתאונה נהרגו חמשת נוסעי הרכב והנהג נפצע באורח בינוני.
במסגרת הסדר טיעון בין הצדדים, הורשע הנאשם בגרימת מוות ברשלנות, גרימת נזק לאדם ולרכוש, נהיגה במצב שמסכן עוברי דרך ומונע שליטה ברכב וסטייה מנתיב נסיעה.
תסקיר שירות המבחן בעניינו של הנאשם קבע כי הטלת עונש של מאסר מאחורי סורג ובריח תהיה בעלת השפעה מכרעת על חייו של הנאשם. שירות המבחן הדגיש גם את העובדה שבנו בן ה-9 נהרג בתאונה נשוא כתב האישום.
קצינת המבחן הוסיפה כי היא התרשמה שהנאשם חווה טראומה קשה ומתמשכת בעקבות התאונה ותוצאותיו הקשות של האירוע גרמו לו למצוקה נפשית של ממש. בהמלצתה כתבה קצינת המבחן כי הנאשם סובל מקשיים משפחתיים רבים והוא עסוק בניסיונות יומיומיים לשרוד.
שני ילדיו הקטינים של הנאשם, בני חמש ושנה, נולדו חרשים ועברו ניתוח להשתלת שתל על מנת שיכולו לשמוע. ניתוח זה מצריך אחריו שיקום ומעקב ממושך בבתי חולים והשתלבות במוסדות חינוך מיוחדים. תסקיר המבחן פירט את מאמציהם של ילדיו של הנאשם לאחות את השברים שנוצרו במשפחה לאחר התאונה, עקב מצבו של אביהם ואובדן אחיהם.
מאז התאונה הנאשם, חרדי מירושלים, אינו עובד ואינו לומד. כמו כן, לבית המשפט הוגשו מכתבים מטעם משפחות ההרוגים בתאונה ומטעם אשת הנאשם. כולם ביקשו להקל עם הנאשם שכן אין בלבם עליו. בני משפחות ההרוגים תיארו את הנאשם כאדם חיובי אשר כשל וביקשו מבית המשפט לנהוג בו במידת הרחמים.
פסילת לצמיתות ועבודות שירות
השופטת קבעה כי בהתחשב בדרגת הרשלנות ומכלול הנסיבות שהוצגו בפניה, עונש מאסר בפועל אינו העונש ההולם במקרה זה. עונש זה לא ישיג את תכלית הענישה ומדובר במקרה חריג בו לנסיבותיו האישיות של הנאשם יש לתת משקל משמעותי. השופטת קבעה כי גזר דינו של הנאשם יהיה חצי שנה של עבודות שירות לציבור.
פסילת רישיון נהיגה לצמיתות הינה עונש חריג אשר שמור למקרים קיצוניים בלבד. עם זאת, רכיב הפסילה לצמיתות הנו אחד מרכיבי הענישה שהוצגו במסגרת ההסכמה אליה הגיעו הצדדים והכלל הוא כי פרט למקרים חריגים יש לאשר הסדרי טיעון.
השופטת כתבה בפסק הדין כי מידת הרשלנות במקרה דנן אינה גבוהה וכשלעצמה אינה מצדיקה הטלת פסילה לצמיתות. עם זאת, לאור תוצאותיה הקשות של התאונה שגרמה לאובדן חייהם של חמישה אנשים (ביניהם שלושה ילדים קטנים), ועל רקע ההקלה ברכיב המאסר, פסילה לצמיתות הינה מידתית.