שיבוש הליכי משפט בעבירות תעבורה - האם מעצר הנאשם עד תום הליכים?
דרגו את המאמר |
|
מעצר עד תום ההליכים בעבירות תעבורה
עבירות תעבורה הינן עבירות אשר מבוצעות לעיתים על ידי אנשים נורמטיביים "מן היישוב" אשר אין להם עבר פלילי כלל. על פי רוב, נהגים לא ימצאו עצמם במעצר לאחר עבירות תעבורה עד תום ההליכים. עם זאת, ישנם מקרים, חריגים, בהם התביעה תעתור לבית המשפט להותיר את הנאשם במעצר עד מתן פסק הדין.
בית המשפט איננו מקבל בנקל קביעה זו, אלא בהתבסס על נסיבות קיצוניות וחריגות. משמעות המעצר עד תום ההליכים הינה שהנהג ישהה במעצר מלא עד למתן הכרעת הדין בעניינו. מעצר עד תום ההליכים בעבירות תעבורה מוטל בדרך כלל על נהגים אשר מואשמים בעבירות חמורות, נהגים בעלי עבר פלילי, נהגים אשר ניסו לשבש הליכי משפט, נהגים אשר נשקפת מהם מסוכנות ציבורית וכדומה. בתי המשפט אינם נוטים להורות על מעצר עד תום ההליכים, וזאת משום שכל אדם הינו חף מפשע עד אשר הוכחה אשמתו. אי לכך, אין לשלול מנאשם את זכותו לחירותו בטרם הורשע.
אימתי יאושר מעצר עד תום ההליכים?
מעצר עד תום ההליכים יאושר בהתאם לקיומם של מספר תנאים. ראשית, יש להוכיח תשתית ראייתית להוכחת האשמה. דהיינו, התביעה משכנעת את בית המשפט כי בידיה ראיות חותכות אשר מהן משתקף "פוטנציאל הוכחתי" להוכחה מעבר לספק סביר שהנאשם אכן ביצע את המיוחס לו. לדוגמא, מד מהירות המורה על מהירות נסיעתו, תוצאות בדיקת שכרות, הודאה בחקירה וכדומה.
שנית, על התביעה להוכיח את קיומה של עילת מעצר. במקרים של עבירות תעבורה, מדובר בחשש להימלטות מפני הדין, שיבוש הליכי משפט, חשש לפגיעה בשלום הציבור, אי מתן ערובה, הפרת תנאי שחרור וכדומה. בית המשפט רשאי להורות על שחרור את הנאשם לחלופת מעצר (מעצר בית) וזאת כאשר עילת המעצר נובעת מאי הפקדת ערובה או הפרת תנאי שחרור.
דוגמא לפסק דין
בית המשפט הורה על מעצר עד תום ההליכים של נהג אשר כתב אישום חמור ביותר הוגש כנגדו. הנאשם נהג ברכבו במהירות של כ-160 קמ"ש ונעצר על ידי המשטרה. כתוצאה מעבירה זו נפסל רישיון הנהיגה שלו למשך חמישה חודשים. הנאשם לא נרתע מעונש הפסילה והמשיך לנהוג ברכבו גם במהלך תקופה זו.
באחד הימים, בעודו הוא נוהג בפסילה, פגע הנאשם באישה מבוגרת אשר נפצעה כתוצאה מהאירוע ומתה מאוחר יותר מפצעיה. משפחתו של הנאשם פנתה למשפחת המנוחה וביקשה מהם להשאיר את העניין ללא עירוב המשטרה. משפחת המנוחה הסכימה עד אשר התברר כי גופתה לא תוצא מבית החולים מבלי לברר את נסיבות המוות.
הנאשם פנה בעקבות כך למשטרה ודיווח כי הוא לא נהג ברכב ולא פגע במנוחה. עם זאת, הוא חזר בו בתוך זמן קצר והודה במיוחס לו. בית המשפט קבע כי למרות שבדרך כלל לא ישאר נאשם בעבירות תעבורה במעצר עד תום ההליכים, מדובר במקרה אשר קיים את התנאים הדרושים לחריג זה.
"המשיב לא מילא הוראות חוקיות, שיבש הליכים, התחמק מאימת הדין, ועוד", כתב השופט אברהם טננבוים, "אין מדובר פה בעבירות תעבורה, אלא בעבירות חמורות היורדות לשורש הציות לחוק וכך יש להתייחס אליהן. ממילא ברור כי יש מקום למעצר עד תום ההליכים".