דיון בבית המשפט לתעבורה בהעדר נוכחות נהג
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
חוק סדר הדין הפלילי קובע בסעיף 126 כי אין לשפוט אדם שלא בפניו. מדובר עם זאת בקביעה כללית אשר נסוגה אל מול הוראות סעיף 240 לחוק הנוגעות, בין היתר, לעבירות על פי פקודת התעבורה. ישנה אפשרות לשפוט אדם שלא בפניו בעבירות לפי פקודת התעבורה ועבירות קנס.
נהג אשר מוגש כנגדו כתב אישום והוא נעדר מבית המשפט, ייראו אותו כמודה בעובדות כתב האישום. הנהג רשאי להעביר את טענותיו לעניין העונש בכתב לבית המשפט. אין לגזור מאסר על נהג אשר עניינו נדון שלא בפניו (כל אימת שלא מדובר בחריג אשר בא במקום תשלום קנס). בית המשפט רשאי להטיל על נהג כל עונש אחר (כולל פסילה). במקרים בהם התביעה עותרת לגזור מאסר בפועל על הנאשם, מוטל עליה לציין זאת בכתב האישום. במידה ונהג קיבל דו"ח אשר מהווה גם הזמנה לדין, הדבר יובהר לו עם מסירת הדו"ח.
בתי המשפט מכירים בכך כי לעיתים עלולות להתרחש טעויות ותקלות, שונות ומשונות, אשר יגרמו לכך שנאשם לא יופיע למשפט תעבורה. עם זאת, הלכה פסוקה היא כי רק נסיבות "חריגות ומאד יוצאות דופן אשר בהן התקלה או המניעה הוכחו באורח אובייקטיבי" יביאו לביטול פסק דין.
לדוגמא, בית המשפט דחה בקשה לביטול פסק דין מחמת מחלה, וזאת משום שאישור המחלה אשר הוצג בפני השופט ניתן לנאשם באופן רטרואקטיבי. במקרה אחר, בית המשפט דחה בקשה לביטול פסק דין בה עורך דינו של הנהג טען כי מדובר בשופט אשר דן בדרך כלל במשמרת צהריים ולפיכך מרשו והוא התייצבו בבית המשפט בשעה מאוחרת. בהחלטה זו נקבע כי העובדה שהנאשם ובא כוחו לא נתנו ליבם לכך שבשל חג החנוכה נקבעה משמרת הדיון לשעות הבוקר לא הייתה יכולה להביא לביטול כתב האישום.
עבירות תעבורה שאין לדון שלא בפני הנהג
ישנן עבירות תעבורה אשר בית המשפט חייב לדון בהם בנוכחות הנאשם. מדובר בעבירות תעבורה אשר גרמו לתאונת דרכים בה נגרמו לאדם חבלה של ממש. כמו כן, יש לדון בפניו של נהג כאשר ישנו חשש כי עלול להיגרם לנאשם עיוות דין.
ביטול פסק דין אשר ניתן שלא בנוכחות הנהג
חוק סדר הדין הפלילי קובע, בסעיף 130, כי בית המשפט רשאי לבטל את פסק הדין אשר ניתן בהעדר הנהג וזאת מחמת הוכחת סיבה מוצדקת לאי התייצבותו של האחרון למשפטו. כמו כן, בית המשפט מוסמך לבטל פסק דין זה כאשר קיים חשש לעיוות דין. יש להגיש בקשה לביטול פסק דין בהעדר הנהג בתוך 30 יום ממתן פסק הדין. הגשת בקשה זו איננה מביאה לעיכוב מניין הימים אשר עומדים לרשותו של הנהג במידה והוא מעוניין להגיש ערעור לערכאה גבוהה יותר.
מהי סיבה מוצדקת?
יודגש כי בית המשפט איננו מבטל בנקל פסקי דין וזאת בשל עיקרון סופיות הדיון. אי לכך, סיבה מוצדקת של נהג לאי הגעה לבית המשפט צריכה להיתמך בטענות המבוססות על עובדות מפורטות ומשכנעות. לדוגמא, נהג אינו יכול לטעון כי שכח את הדיון, אף אם השכחה נעשתה בתום לב. סיבות אלו אינן רשימה סגורה וכל מקרה נבחן בהתאם לנסיבותיו ולאופן הצגתו בפני בית המשפט. אי לכך, מומלץ בהחלט לפנות לעורכי דין העוסקים בדיני התעבורה.
חשש לעיוות דין, האמנם?
כאמור, ישנה חלופה נוספת בגינה ניתן יהיה לבקש את ביטולו של פסק דין והיא – חשש מעיוות דין. בית המשפט ייעתר לבקשת ביטול הנסמכת על עילה זו במידה ועלה בידיו של הנהג לשכנעו כי אכן עיוות דין נגרם הלכה למעשה. עם זאת, גם ביטולים אלו אינם מתקבלים בקלות.