נהג רכב ניקוי עירוני פנה שלא כחוק והורשע בגרימת מוות ברשלנות
דרגו את המאמר |
|
הרשעת נהג רכב ניקוי כביש בגרימת מוות ברשלנות
רכבים לניקוי כביש מהווים חלק מהנוף העירוני, והם כלי רכב איטיים הנוסעים בצידי הכביש. רכבים אלו, חרף מיוחדותם, חייבים להישמע אף הם לחוקי התנועה לרבות רמזורים, תמרורים, שוטרי תנועה וכדומה. הפרה של חוק התנועה עלולה לגרום להגשת כתב אישום כנגד הנהג בבית המשפט לתעבורה.
דוגמא "קיצונית" לכך ניתן לראות בהרשעתו של נהג רכב ניקוי בגרימת מוות ברשלנות, וזאת לאחר שהאחרון ביצע פניה מסוכנת וכתוצאה מכך החליק רוכב קטנוע ונגרמו לו נזקי גוף קשים שהביאו למותו.
על פי כתב האישום, הנאשם הגיע לצומת בה הפניה ימינה מופרדת באי תנועה משני הנתיבים האחרים והיא אינה מרומזרת. שני הנתיבים האחרים, לעומת זאת, פונים ישר ושמאלה ובתיאום עם רמזורים. הנאשם הודה שלא בהתאם להוראות הרמזור, הוא פנה ימינה וחצה תוך כדי כך את אי התנועה. לטענתו, הפניה נעשתה באור ירוק וכאשר הוא מביט היטב לכל הצדדים ומחפש רכבים והולכי רגל העלולים להימצא בדרכו.
השופטת קבעה כי כבר עדות זו יכולה להביא להכרה שהנאשם מודה באחריותו לתאונה הקטלנית. כמו כן, נקבע כי לא מדובר בפעולה המנתקת את הקשר הסיבתי בין העבירות שבוצעו לפני התאונה לבין העבירות שגרמו לתאונה (חסימת הכביש הנגדי, מסלול נסיעתו של המנוח).
"נהג אשר פונה ימינה שלא כדין, בניגוד לנתיבים המסומנים על פני הכביש ושלא כהוראת הרמזור, נוטל על עצמו סיכון רב", כתבה השופטת, "מדובר בפעולה פושעת המכניסה את הנאשם והמשתמשים בדרך למצב בו עלולה להתרחש תאונה".
במקרה דנן, הנאשם הודה כי עשה את הפעולות הנ"ל וזאת משום רצונו למהר לסיים את עבודתו ולהגיע לביתו. אי לכך, נכתב בפסק הדין, אין לו אלא להלין על עצמו. מדובר במקרה בו הנאשם היה סבור כי ביצוע עבודתו במהירות וביעילות גובר על הצורך להישמע להוראות פקודת התעבורה.
נטל על עצמו סיכון ועל כן ישלם המחיר
המדינה טענה כי הנאשם היה אמור לדעת, בתור נהג ברכב כבד ואיטי, כי עליו לנקוט במשנה זהירות ולשמור בתוקף על חוקי התנועה. התובע הפנה את בית המשפט לפסיקתו של בית המשפט העליון בעפ' 84/85 דני בן שמואל ליכטנשטיין נ. מ"י.
בעניין זה דובר על נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים קטלנית לאחר נהיגה במהירות מופרזת ותקר מפתיע בגלגל שגרם לאובדן שליטה. בפסק הדין בעליון נכתב כי הנהג אשם בכך שהוא יצר מצב טעון סכנה ובמילים אחרות – נהיגה במהירות מופרזת הינה לקיחת סיכון. בית המשפט קיבל טענה זו גם בעניין רכב הניקוי.
הנאשם הניח כי היות והוא נוהג ברכב כבד, איטי וגדול, נהגים רבים יבחינו בו גם כאשר הוא מבצע עבירות תנועה קלות. הנאשם, בתפיסתו זו, לא לקח בחשבון כי קטנוע קטן וחסר יציבות עלול להחליק וכתוצאה מכך ליפול על הכביש.