נהיגה ללא רישיון - רישיון נהיגה זמני פג תוקף
דרגו את המאמר |
|
רישיון נהיגה זמני פג תוקף – עבירה של נהיגה ללא רישיון
בית המשפט העליון דחה ערעור אשר הוגש כנגד החלטתו של בית המשפט המחוזי, וקבע כי גזר דינו של אדם אשר הורשע בנהיגה ללא רישיון נהיגה יישאר על כנו. כנגד המבקש הוגש כתב אישום אשר ייחס לו עבירה של נהיגה לאחר שרישיונו פקע. מדובר בעבירה לפי סעיף 10(א) לחפקודת התעבורה, השתכ"א-1961.
המבקש נתפס נוהג ב-20 לפברואר 2008, וזאת חרף העובדה שתוקפו של רישיון הנהיגה הזמני שלו פקע כשמונה ימים לפני כן. היות ותוקפו של רישיון הנהיגה הקבוע פג הרחק בדצמבר 2005, לא הייתה בידיו של המבקש אף פוליסת ביטוח בתוקף.
בית המשפט לתעבורה, בבואו לגזור את דינו של המבקש, התייחס לעברו התעבורתי המכביד אשר עמד על למעלה מ-80 הרשעות קודמות, חלקן בעלות גון בטיחותי. אי לכך, הוטל על המבקש קנס בסך 2,000 שקלים או 20 ימי מאסר תמורתו. כמו כן, השופט גזר על המבקש פסילה למשך שנה ופסילה מותנית לחצי שנה נוספת. בנוסף, הופעלו פסילות על תנאי כנגד המבקש באופן בו רישיון הנהיגה שלו נפסל לשנה ועשרה חודשים.
המבקש הגיש ערעור לבית המשפט המחוזי אשר התקבל באופן חלקי בלבד. בית המשפט קבע בערעור כי יש להשאיר את החלטת בית המשפט לתעבורה בנוגע לתוקף רישיון הנהיגה על כנה. המבקש לא אמר נואש והגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון.
ערעור לבית המשפט העליון
בבקשה נטען כי הפסיקה טרם הבהירה את שאלת מעמדו של רישיון נהיגה זמני המונפק על ידי הרשות. המבקש טען כי מדובר בסוגיה אשר דורשת ליבון וזאת נוכח אי הבהירות בנוגע לחישוב תקופת פקיעתו של הרישיון הזמני לפי פקודת התעבורה.
לדבריו, אם תקופת הפקיעה הייתה מחושבת מיום פקיעת הרישיון הזמני, עבירתו הייתה בגדר עבירת קנס בלבד. כמו כן, צוין כי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מכיר כי רישיון הנהיגה הזמני עוצר תקפות ביטוח הרכב.
בית המשפט העליון קבע כי יש לדחות את הבקשה. בפסק הדין נכתב כי מדובר בסוגיה אשר עלתה מספר פעמים בבתי המשפט בערכאות השונות.
לדוגמא, ברע"פ 6549/06 שגיא נ' מדינת ישראל (לא פורסם), ציין השופט ג'ובראן כי "למבקש ניתן רישיון נהיגה זמני ומשלא השכיל בתקופה זו להוציא רשיון נהיגה, אזי אין לראות בתקופה שבה החזיק רישיון נהיגה זה כתקופה המפסיקה את מרוץ התקופה מאז פקע רשיון הנהיגה". השופט ציין כי הדברים יפים גם עבור מקרה דנן. וזאת על מנת להיזהר ממצב בו "החוטא יוצא לצאת נשכר".