הימנעות מהפקדת רישיון נהיגה במשך שנים - האם פסילה תתיישן?
דרגו את המאמר |
|
מרוץ פסילת רישיון נהיגה יחל באפריל 2011, למרות שגזר הדין ניתן ב-1991
האם מרוץ פסילת רישיון נהיגה יחל לרוץ גם כאשר גזר הדין העוסק בפסילה ניתן לפני כ-20 שנה? האם יש הפסילה רוצתה או שמא התביעה כנגד הנאשם התיישנה? האם פסילה מתחילה ממועד הפקדת הרישיון או ממתן גזר הדין?
בשנת 1991 נדון הנאשם בתיק (בהעדרו) לעונש פסילה בן שנתיים. למרות הזמן הרב אשר חלף ממועד זה, הנאשם לא הפקיד את רישיון הנהיגה או ביצע תחליף הפקדה כלשהו. הנאשם טען כי רישיונו פקע כבר בדצמבר 1990 והוא הפקיד אותו לתקופה של שנה. לדבריו, מאז לא חידש את הרישיון.
הנאשם טען כי בעקבות הזמן הרב שחלף הוא אינו יכול לבדוק כיום את עניין ההפקדה במשטרה או בבית המשפט. לדבריו, לאור תקנה 557(ד) לתקנות התעבורה, אשר הייתה בתוקף עד שנת 2003, יש לחשב את הפסילה בתיק מיום מתן גזר הדין ללא צורך בהפקדת המצהיר. לדבריו, יש לקבוע כי הפסילה רוצתה זה מכבר.
המסגרת החוקית
סעיף 42 לפקודת התעבורה קובע הסדר מיוחד בנוגע לפסילת רישיון נהיגה. על פי הסדר זה, הפסילה תחל מהיום בו ניתן גזר הדין, וזאת כל אימת שבית המשפט לא הורה אחרת. כמו כן, בחישוב הפסילה לא נחשבת התקופה שבין מתן גזר הדין לבין הפקדת הרישיון במשטרה או בבית המשפט.
בשורה ארוכה של פסיק דין אשר ניתנו בבית המשפט העליון, נקבע פעם אחר פעם כי אין לחשב פסילה בדיעבד אלא מיום בו רישיון הנהיגה (או תצהיר אובדן רישיון נהיגה) הופקד ככתוב בתקנות. בתי המשפט הדגישו פעמים רבות את המשמעות החינוכית הפסיכולוגית של הפקדת רישיון הנהיגה. הפקדה אשר מטרתה להפנים את האיסור החל על הנהיגה בתקופת הפסילה.
לאחרונה, בית המשפט העליון הבהיר פעם נוספת בהתאם לגישה זו כי חובת ההפקדה איננה מתבטלת גם אם רישיונו של נהג הופקד בתיק אחר, ויש ללכת ולהפקיד את רישיון הנהיגה בכל תיק בנפרד. עם זאת, במקרה דנן הפנה הסנגור את בית המשפט לתקנה 557(ד) אשר בוטלה רק בשנת 2003 ועל כן היא רלבנטית לעניינו של מרשו.
נוסחה של תקנה זו היה – מרוץ הפסילה יחול מהיום למחרת פקיעת הרישיון". לכאורה, לאור לשון תקנה זו, בנוסחה הקודם, יש מקום לקבל את טענות התובע לכך שהפסילה רוצתה זה מכבר. עם זאת, המצב המשפטי בתקופה המדוברת נתן פרשנות מצמצמת מבחינה פסיקתית לתחולתה של התקנה הנ"ל וקבע היא תקפה רק במקרים בהם הרישיון אבד, לא הוגש תצהיר על אובדן, ומאז לא חודש הרישיון.
דהיינו, לא במקרה דנן. בית המשפט קבע כי יש לדחות הבקשה ואף נמתחה ביקורת על הנאשם ועל הזלזול המופגן מצידו בחוק ובתקנות (נתפס מספר פעמים כאשר הוא נוהג למרות שרישיון הנהיגה שלו נפסל זה מכבר).