פסילת רישיון נהיגה לאחר תאונת דרכים קטלנית - תיקון 78 לפקודת התעבורה
דרגו את המאמר |
|
באוגוסט 2007 נכנס לתוקפו תיקון 78 לפקודת התעבורה, ובמסגרתו נקבע כי יש לפסול באופן אוטומטי את רישיון הנהיגה של נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים בה קופחו חיי אדם. לשון סעיף זה מלמדת כי חזקה על נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים קטלנית כי נהיגתו מסוכנת למשתמשים בדרך.
דהיינו, יש צורך למנוע מנהג זה את השימוש ברכב לאלתר. הנהג רשאי לנסות ולשנות את רוע הגזירה, וזאת על ידי שכנוע בית המשפט (בנימוקיו) שהתנהלותו לא מהווה סכנה לציבור המשתמשים בדרך. בית המשפט נדרש להפעיל שיקול דעת רחב, בטרם הוא משיב רישיון נהיגה לנהג זה. הנטל להוכיח היעדר מסוכנות במקרה זה מונח על כתפיו של הנהג.
התיקון קובע כי במידה והוגש כנגד נהג כתב אישום, בגין ביצוע עבירה אשר גרמה לתאונת דרכים בה נהרג אדם, בית המשפט יורה על פסילה עד תום ההליכים. בטרם בית המשפט מורה על פסילה כאמור, מוטל עליו להעניק לנאשם "הזדמנות נאותה" לטעון טענותיו ולשנות את ההחלטה. במידה ובית המשפט קובע כי יש להימנע מפסילה עד תום ההליכים, עליו לנמק מדוע הוא סבור כי לא נשקפת לציבור סכנה מנהיגתו של הנאשם.
"הגשת כתב אישום מהווה למעשה את הבסיס לפסילת הרישיון", כתב ח"כ גלעד ארדן (ליכוד), בניסוחו את דברי ההסבר להצעת החוק. השופט רובינשטיין התייחס לסוגיה זו בפסק דין אשר ניתן בספטמבר 2009 –
"המסר בסעיף 46ב הוא שהמחוקק ביקש להחמיר עם מי נהגים המואשמים בתאונות דרכים קטלניות, וזאת במטרה להרתיע ולהגן על הציבור", כותב רובנישטיין, "לדידי, מטרה נוספת העולה מסעיף זה היא לאותת לציבור המשתמשים בדרך כי לאחר תאונה קטלנית, אין עולם כמנהגו נוהג. במילים אחרות, נאשמים בתוצאות חמורות אלו לא יכולים אפוא ליטול הגה ולנסוע בכבישים, כבר במהלך משפטם".
דוגמא לפסק דין
בית המשפט המחוזי מרכז דן בבקשתו של נהג אשר רישיון נפסל עד תום ההליכים לביטול ואו קיצור עונש הפסילה. הנאשם טען כי הינו נהג משאית ושלילת רישיון נהיגה עלולה לגרום לפגיעה של ממש בחופש העיסוק שלו.
בית המשפט דחה את טענותיו של הנאשם וקבע כי קיימות ראיות לכאורה להוכחת האישום המיוחס לו (ולא קיים סיכוי סביר לזיכויו). לאור "המסוכנות הרבתי הנובעת מחומרת תאונה בה נהרג אדם", נקבע, מבחינת האינטרס הציבורי אין טעם לבטל הפסילה. בית המשפט הוסיף כי העבירות אשר מיוחסות לנאשם במקרה דנן הינן מ"החמורות שבפקודת התעבורה" והדיונים הקרובים הינם סמוכים.