פסילה עד מתן פסק הדין - משקל עבר תעבורתי נקי
דרגו את המאמר |
|
נאשמים אשר מוגש כנגדם כתב אישום בגין עבירות תעבורה, נאלצים להתמודד לא אחת עם פסילה עד תום ההליכים. סעיף 46ב לפקודת התעבורה, התשכ"א-1961, קובע כי כאשר מוגש כתב אישום בגין תאונה במהלכה נהרג אדם, בית המשפט יורה על פסילת רישיון הנהיגה של הנאשם עד למתן פסק דין. עם זאת, בית המשפט רשאי לחרוג מהוראה זו במידה והוא שוכנע, מנימוקים שירשמו, כי בנהיגת הנאשם אין סכנה לציבור. דהיינו, סעיף 46ב מקים חזקת מסוכנות אשר הנטל לסתירתה מונח על כתפי הנאשם.
בבוא בית המשפט לשקול האם עלה בידו של הנאשם לסתור את חזקת המסוכנות האמורה, עומדים לנגד עיניו מספר שיקולים. העיקריים ביניהם הינם קיומן של ראיות לכאורה להרשעת הנאשם, ובחינת מסוכנתו לשלום ציבור המשתמשים בדרך. נאשמים רבים טוענים כי עברם התעבורתי נקי ועל כן אין לפסול רישיונם. האם עבר תעבורתי נקי מעיד על כך שמדובר בנהג המציית לחוק ועל כן לא חלה עליו חזקת המסוכנות?
להלן דוגמא של מספר פסקי דין העוסקים בסוגיה זו:
בש"פ 4224/10 הלנה שפוליאנסקי נ' מדינת ישראל
בפסק דין זה, עסק בית המשפט בערעורה של מורה ללא עבר תעבורתי אשר הייתה מעורבת בתאונת דרכים קטלנית במהלכה נדרסה הולכת רגל. יתרה מכך, במקרה זה התקיים אשם תורם לפתחה של המנוחה וזאת משום שהאחרונה חצתה את הכביש באור אדום. בית המשפט לא קיבל את טענותיה של הנאשמת וקבע כי יש לפרש באופן מחמיר את סעיף 46ב לפקודת התעבורה. בפסק הדין נכתב כי מטרתה של פרשנות מחמירה זו הינה להגן על הציבור תוך הרתעה ואיתות לציבור הנהגים כי לאחר תאונת דרכים קטלנית – אין עולם כמנהגו נוהג. במילים אחרות, נקבע כי כאשר אדם מואשם בגרימת מותו של אדם אחר על הכביש, אין הוא יכול ליטול הגה ולנסוע בכבישים במהלך משפטו.
ע"ח 10949-11-08 ירון אסף נ' מדינת ישראל
בפסק דין זה, דחה בית המשפט המחוזי מרכז דחה ערר על החלטת פסילה עד לתום ההליכים, בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה ובכך שהעורר לא שכנע כי נהיגתו אינה מסוכנת. גם במקרה זה הציג העורר עבר תעבורתי נקי למשעי. עם זאת, בית המשפט התייחס לגילו הצעיר של הנאשם ולעובדה שהוא נמצא על הכביש שלוש שנים בלבד.
בע"ח 38389-02-11 ברזל נ' מדינת ישראל
בפסק דין זה, בית המשפט המחוזי בנצרת ערר על החלטת פסילה עד לתום ההליכים. במקרה זה התייחס השופט לכך שנסיבות ביצוע העבירה הצביעו על רשלנות ברף הנמוך ביותר. כמו כן, דובר על אדם אשר החזיק ברישיון נהיגה במשך 24 שנים ולחבותו נצברו שלוש הרשעות בלבד.
בבפ"ת 5528-06-09 מדינת ישראל נ' יוסף אמיתי
בית משפט לתעבורה דחה בקשה לפסול את רישיון הנהיגה של המשיב עד לתום ההליכים, וזאת משום שנקבע כי "נסיבות התאונה אינן מלמדות על כך שאופן נהיגתו של המשיב מסוכן". כמו כן, צוין כי במשך 34 השנים בהן נמצא הנאשם על הכביש, הוא צבר הרשעות בודדות בלבד ורובן מלפני עשור.