דוחות חניה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
מהם דוחות חניה? כיצד מבטלים דוחות חניה? האם מדובר בקרב אבוד? קיבלתם דוח חניה שלא כדין?
כמעט כל נהג ובעל רכב בישראל מכיר את התחושה העגמומית התוקפת אותו כאשר הוא חוזר לרכבו ועל מגבי המכונית ממתינה לה הפתעה לא נעימה בעליל – דו"ח חניה. מיד מתחיל בעל הרכב להתבונן סביב, מנסה בעיניו לתור אחר הסיבה לדו"ח החניה, ולעיתים, נושא עיניו לשמיים בזעקת שבר. מאמר זה ינסה מעט להמתיק את הגלולה ולהסביר כי למרות מה שחושבים רבים, דו"חות חניה אינם קרב אבוד מראש.
דו"ח חניה, או בשפה מקצועית – "הודעה על תשלום קנס", הינם למעשה דרישה לתשלום קנס כספי בגין עבירה על חוק עזר עירוני הנוגע לענייני חנייה. חוק עזר זה מותקן על ידי כל העירייה ועירייה באופן פרטני. אדם אשר קיבל דו"ח חניה יכול לפעול בשלוש דרכים אפשריות. ראשית, הוא יכול "לשלם את הקנס ולסגור עניין". כמו כן, הוא רשאי לבקש להישפט על הדו"ח או לנסות ולבטל אותו מול העירייה.
ניתן גם לא לשלם את הדו"ח ולא לנסות לבטל אותו (או להישפט עליו), ופשוט להתעלם. האופציה השלישית איננה מומלצת וזאת משום שאי תשלום הדו"ח מהווה – לאחר זמן מסוים – הודאה באשמה. כמו כן, בדומה להתעלמות משיחות עם הבנק, התעלמות לא תפתור את הבעיה אלא תחמיר אותה.
לשלם את הקנס?
אזרחים שומרי חוק פונים על פי רוב לתשלום דו"חות החניה וזאת כאשר הם מודעים לכך שרכבם הועמד בחנייה שלא כחוק (לדוגמא, על כחול-לבן ללא כרטיס חנייה או על אדום לבן). במרבית הפעמים דו"חות חניה לא נרשמים "לחינם" והם מוצמדים לרכב אשר ביצע עבירת חנייה.
השלכת הדו"ח לפח האשפה הקרוב לא תפטור נהגים אלו מתשלום הדו"ח. סביר להניח שבתוך מספר ימים תגיע לביתכם הודעת תשלום. ניתן לשלם את הדו"ח ללא ריבית או קנסות נוספים בתוך 90 ימים, או להגיש בקשה להישפט בתוך שלושה חודשים. כמו כן, ניתן לבקש את ביטולו של הדו"ח בתוך 30 ימים מקבלתו. שימו לב, הודעת התשלום נשלחת לכתובת בעל הרכב כפי שהיא רשומה במשרד הרישוי.
דהיינו, במידה ולא עדכנתם את הכתובת במשרד הרישוי, הדו"ח עלול להישלח לכתובתכם הישנה ולהקשות עליכם להתמודד איתו מאוחר יותר (לדוגמא, כאשר הדו"ח עף ממגבי הרכב והודעת התשלום הגיעה לכתובת לא נכונה). עצה נוספת בעניין זה, הנוגעת לבעלי רכבים מחברות השכרה וליסינג. ביום בו אתם מקבלים את הרכב, ציינו את כתובתכם הנוכחית במסמכים של חברת ההשכרה והליסינג.
חברות ההשכרה והליסינג ימירו כל דו"ח הקשור לרכב על שמכם או על שם החברה בה אתם עובדים. במידה והכתובת במסמכים אלו איננה נכונה, ייתכן והדבר ייצור לכם בעיות בהמשך. חשוב לזכור לעדכן בכל שינוי כתובת את משרד הפנים וחברת הליסינג. תשלום הדו"ח יכול להיות באמצעות בנק הדואר, הרשת האלקטרונית או על ידי מענה קולי בטלפון העירייה.
בקשה להישפט
נהגים ובעלי רכב אשר סבורים כי הפקח טעה בעניינם, יכולים להגיש בקשה להישפט. בקשה להישפט יכולה להיות מוגשת מחמת מספר טעמים – הפקח טעה בדרך רישום הדו"ח, הפקח טעה בעצם רישום הדו"ח (לא בוצעה עבירה) וכדומה. בקשה להישפט צריכה להיות מוגשת בתוך 90 ימים ממועד קבלת הדו"ח. לאחר הגשת הבקשה, תקבלו בדואר זימון לבית משפט בו תוכלו לשטוח טענותיכם בפני השופט.
מומלץ להתייעץ עם עורכי דין העוסקים בתחום זה בטרם אתם מגישים בקשה להישפט או מתייצבים בבית המשפט. חשוב לדעת כי במידה ותורשעו בבית המשפט בביצוע העבירה, פסק הדין לא יהיה נמוך מהקנס אשר ניתן לכם מלכתחילה. המשפט נערך בבית המשפט לעניינים מקומיים. על פי רוב, מערכת המשפט מרכזת מספר רב של תיקים באותו נושא לאותו יום והמשפטים מתנהלים כסרט נע.
במשפט תעמדו מול השופט ותנסו לסתור את טענותיה של נציגת העירייה בנוגע לנפקות הדו"ח. לעיתים, הפקח אשר רשם את הדו"ח יוזמן אף הוא למשפט. כאמור, מומלץ להתייעץ עם עורכי דין בטרם המשפט. לדוגמא, יש דו"חות חנייה רבים אשר מצולמים והעירייה מחזיקה צילומים אלו אצלה. בטרם אתם מגיעים לבית המשפט, כדאי להתקשר לעירייה ולבקש את מלוא החומר הרלבנטי נשוא הדו"ח.
בקשה לביטול קנסות
ניתן לבטל דוחות חניה ללא משפט וללא "טררם" במקרים מסוימים. לדוגמא, ביטול דוחות חניה בעקבות תו חנייה עתידי (רק עברתם לעיר ואין לכם תו חנייה) או ד"וח חנייה אשר נרשם שלא כדין (היה כרטיס חנייה או שולם כסף במדחן). במקרים אלו, יש לאסוף את מלוא המסמכים הרלבנטיים המעידים על כך שיש לבטל הדו"ח. חשוב לדעת כי ביטול קנס בדרך זו צריך להיעשות בתוך 30 ימים ממתן הדו"ח.
התעלמות מדו"ח
הדרך הכי גרועה להתמודד עם דו"ח חנייה הינה הדרך אשר למרבה הצער בוחרים בה מרבית הישראלים – התעלמות. נראה כי "תרבות הסמוך" חדרה גם להיבט זה בחייו של הנהג הישראלי הממוצע. חשוב לדעת כי התעלמות מהדו"ח איננה פותרת את הבעיה אלא במרבית המקרים מחמירה אותה.
אי תשלום הדו"ח בתוך 90 ימים מהווה הודאה באשמה ולאחר מכן לא תוכלו לטעון טענות לביטול הדו"ח. כמו כן, ככל שהזמן עובר, הדו"ח צובר פיגורים וריביות ותופח. יתרה מכך, במידה ולא תשלמו את הדו"ח כלל, עלולים אתם להתמודד עם הליכי הוצאה לפועל וסנקציות מנהליות מצד העירייה.