נפגעי פגע וברח יוכלו להתנגד להסדרי טיעון
דרגו את המאמר |
|
נפגעי פגע וברח יזכו למעמד של נפגעי עבירה
התיקון לחוק זכויות נפגעי עבירה, במסגרתו יכללו גם נפגעי תאונות פגע וברח במסגרת החוק, אושר הבוקר (27.12) בקריאה שנייה ושלשית במליאת הכנסת. מדובר בחוק אשר זכה לכינוי "חוק שחר גרינשפן", וזאת על שמה של צעירה שנפגעה באורח קשה ביותר בתאונת פגע וברח. במסגרת הסדר טיעון אשר נערך בין הנהג הפוגע לפרקליטות, הוסכם כי על האחרון יוטלו עונשים קלים ביותר (600 שעות עבודות שירות לציבור, קנס כספי ושלילת רישיון). הביקורת הציבורית הביאה בתוך זמן קצר לשינוי של ממש בספר החוקים.
על פי הצעת החוק אשר אושרה הבוקר, נפגעי תאונות פגע וברח יוכלו, בדומה לנפגעי עבירה, להביע התנגדותם להסדרי טיעון עם הנהגים אשר גרמו לנזקיהם ואשר הורשעו בכך. לדוגמא, לנפגעי התאונות תהינה אפשרות להביע את עמדתם בנוגע לחנינה, עיכוב הליכים והסדרי טיעון. מדובר בהצעת חוק אשר הוגשה על ידי זבולון אורלב (הבית היהודי), זאב בילסקי ואריה ביבי (שניהם מקדימה). כמו כן, חברי כנסת נוספים תמכו בהצעת החוק והיא התקבלה פה אחד.
עבירת ההפקרה הינה עבירת תעבורה חמורה אשר קבועה בסעיף 64א' לפקודת התעבורה. על פי הצעת החוק, עבירה זו תווסף לעבירות אשר מנויות בתוספת הראשונה לחוק נפגעי עבירה. כיום, נמצאות בתוספת עבירות אשר רובן עבירות מין ואלימות. החל מכניסתו של התיקון לתוקף, נפגעי תאונות פגע וברח יוכלו גם הם לקבל מידע אודות ההליך אשר מתנהל כנגד הנהג הפוגע, לדעת פרטים לגבי הסדרי טיעון אשר מתגבשים בין הנאשם לפרקליטות, לקבל מידע בנוגע לחנינה ובקשות חנינה וכדומה. במסגרת התיקון, התווסף לחוק נפגעי עבירה גם סעיף 64 לפקודת התעבורה בו קבועה עבירת גרימת מוות ברשלנות.
"עבירת הפקרה אחר פגיעה הינה עבירה קשה ביותר ומערכת המשפט מתייחסת לא אחת לחומרתה", אמר ח"כ זאב בילסקי, מיוזמי החוק, "לאחרונה, נקבע כי יש להחמיר בעונש אשר יוטל על נהגים אשר יהיו מעורבים בתאונות פגע וברח. כיום, ניתן לגזור על עבריינים אלה, המותירים את הנפגע להתבוסס בפצעיו, ולעיתים חורצים בכך את גורלו, עד 14 שנות מאסר בפועל. אי לכך, העמדתם של נפגעי העבירה הנ"ל, ביחד עם נפגעי עבירות פליליות קשות כגון עבירות אלימות ומין, איננה אלא הגיונית ומתבקשת".