תאונת דרכים עם נפגעים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
תאונות דרכים עם נפגעים הינן, לצערנו הרב, תופעה נפוצה מדי בכבישי ישראל. מדי שבוע, אנו נאלצים להתבשר על תאונות אשר התרחשו ברחבי הארץ ואשר גרמו נזקי גוף למעורבים בהן. לעיתים, מדובר בנזקי גוף קלים בלבד. עם זאת, לא אחת עסקינן בתאונות קטלניות הגובות קורבנות בנפש.
חשוב לדעת כי ההתנהלות לאחר תאונת דרכים בלי נפגעים איננה זהה להתנהלות בעקבות תאונת דרכים עם נפגעים. הדברים אמורים גם כלפי היחס לנפגעים בתאונה (לדוגמא, איסור הפקרה, מתן סיוע וכדומה), וגם מבחינת הדין הפלילי (ענישה ברמה אחרת, משמעות התייעצות עם עורך דין וכו').
על פי רוב, כאשר נהג היה מעורב בתאונת דרכים עם נפגעים, רישיון הנהיגה שלו ייפסל בפסילה מנהלית. כמו כן, המשטרה תפתח בחקירת התאונה וסביר להניח שייפתח כנגד הנהג המעורב הליך פלילי. במצבים מסוימים, לדוגמא – כאשר הנהג היה מעורב בתאונה כאשר הוא בגילופין, ייתכן והתביעה תעתור להטיל על האחרון פסילה עד תום ההליכים. יצוין כי תאונת דרכים עם נפגעים היא תאונת דרכים בה לפחות אחד המעורבים טען כי הוא נפגע בגופו. נפגע גוף יכול להיות נפגע גם אם לא מדובר בחבלה של ממש ואף אם אין תעודה רפואית המאשרת את הפגיעה.
מיהו נפגע?
תקנה 144(א) לתקנות התעבורה קובעת כי נהג רכב אשר היה מעורב בתאונת דרכים עם נפגעים, יפעל לפי שורה של הוראות (לדוגמא, ימסור פרטים, לא יפקיר את הפצוע וכדומה). בתי המשפט נדרשו לא אחת לבחון את רוחבו של המונח "נפגע" בתקנה זו. הלכה פסוקה היא כי אין צורך להוכיח שהנפגע אכן נפצע על מנת שתחול בעניין חובה על הנהג המעורב כאמור.
בע"פ 299/63 מרדכי ברזילי נ. היועמ"ש, בית המשפט העליון בחן את המונח "פגיעה", המופיע בתקנה 144(א). בית המשפט ציין כי "פגיעה" הינו מונח רחב יותר מהמונח "חבלה". פגיעה, כך נקבע, הינה "כל נגיעה קלה בגופו של אדם, אף אם בעקבותיה לא נתגלו בו סימנים כלשהם, ואף אם הנפגע לא סבל כאבים ולא נגרם לו נזק גופני או נפשי".
ענישה בגין תאונת דרכים עם נפגעים
בדומה לכל הליך פלילי, גם כאן הענישה תלויה במספר גורמים כגון נסיבות התאונה, פגיעות הגוף, מידת האשם, העבר התעבורתי, נסיבות אישיות וכדומה. לדוגמא, העונש אשר יוטל על שני נהגים אשר ביצעו עבירה זהה יכול להיות שונה באופן משמעותי כאשר אחד הנהגים הינו בעל עבר תעבורתי מכביד ואילו השני בעל עבר תעבורתי קל. כמו כן, הענישה נמדדת לא אחת גם מבחינת חומרת הנזק אשר נגרם לנפגע.
- פגיעה קלה – כאשר נגרמה לנפגע פגיעה קלה בלבד, המוגדרת כ"חבלה שאין בה ממש", והנהג הורשע בעבירה אשר מצויה בתוספת השנייה לפקודת התעבורה (לדוגמא, נהיגה ברשלנות, נהיגה בקלות ראש, אי ציות לתמרור עצור, אי ציות לתמרור האט, וכדומה), בית המשפט מחויב לפסול את רישיון הנהיגה של האחרון לשלושה חודשים לפחות.
- חבלה של ממש – במידה ותאונת הדרכים גרמה לנזקי גוף משמעותיים, אשר עלו כדי חבלה של ממש, בית המשפט יורה על פסילת רישיון הנהיגה של הנאשם לשלושה חודשים, וזאת ללא קשר לעבירה בה הורשע האחרון.
- פציעה קשה – תאונת דרכים אשר גרמה לפציעה קשה של הנפגע עלולה לגרור פסילה של שנים רבות. במידה ונהרג אדם בתאונה, ייתכן כי הפסילה תחול מיד עד תום ההליכים. לעיתים, מעורבות בתאונות דרכים קטלניות יגרמו גם לפסילה לצמיתות.
ענישה לאחר תאונת דרכים עם נפגעים עלולה לגרור גם מאסר בפועל, מאסר על תנאי, קנסות ולעיתים אף פיצויים לנפגע. חשוב לציין כי לא כל תאונת דרכים עם נפגעים מובילה בהכרח למאסר בפועל. עם זאת, עבר נקי וניהול אורח חיים נורמיטיבי, איננו יכול להבטיח "גלגל הצלה" ממעצר בעבירות תעבורה חמורות אשר גרמו לתאונת דרכים עם נפגעים. על פי רוב, ככל שהתאונה גרמה לנזקים קשים יותר, וככל שהעבירות אשר גרמו לביצועה היו חמורות יותר, כך גדל הסיכון כי הנהג יימצא עצמו מאחורי סורג ובריח. במדרג הענישה ניתן למצוא גם עבודות שירות ציבור ומאסר על תנאי.
כיצד לפעול לאחר תאונה עם נפגעים?
נהג אשר מעורב בתאונת דרכים עם נפגעים חייב לפעול כפי שמורה לו תקנה 144 לתקנות התעבורה. על פי תקנה זו, הנהג צריך להעמיד את רכבו במקום התאונה או בסמוך לזירת התאונה ככל הניתן.
כמו כן, באם אין צורך להזיז את הרכב לשם מתן סיוע לפצוע, הנהג אינו רשאי להזיז את מכוניתו עד הגעת שוטר למקום. התקנה קובעת עוד כי הנהג מחויב להעניק לנפגעים סיוע לרבות עזרה ראשונה, הזעקה של שירותי חילוץ והצלה, המתנה להגעתם של כוחות הסיוע, ואף סיוע בפינוי הנפגע לבית החולים במידת הצורך.
חשוב לציין כי סיוע זה הינו קריטי, לא רק בגלל מצוקת הנפגע (שכן לעיתים מדובר בהבדל שבין חיים למוות), אלא גם מבחינת המשמעויות המשפטיות לאחר מכן. ניתן להזכיר בעניין זה את סיפורו המפורסם של טל מור, צעיר אשר דרס רוכב אופניים שנסע בשולי הכביש. מור הפקיר את הפצוע ולא העניק לאחרון סיוע. הפקרה זו "עלתה" לנהג בעונש חמור ביותר (עונש חמור בהרבה מהעונש אשר היה מוטל עליו לולא הפקיר את רוכב האופניים).
מסירת פרטים – תקנות התעבורה קובעות עוד כי נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים חייב למסור פרטים מזהים, ככל שיתבקש, לנהג המעורב, לכל אדם אשר היה בסמוך לנהג המעורב ו/או לשוטר. פרטים אלה כוללים מספר תעודת זהות, מספר רישיון נהיגה, מספר רכב, שם בעל הרכב, כתובת, חברת ביטוח וכדומה. כמו כן, עליו לאפשר העתקה של הפרטים הנ"ל. נהג אשר היה מעורב בתאונת דרכים נדרש גם להודיע על התאונה למשטרה, במועד המוקדם ביותר.
תאונות דרכים קטלניות
תאונות דרכים נפגעים עלולות להיות גם קטלניות. מדובר אפוא במקרים בהם תאונת הדרכים גם למוות. ההתנהלות לאחר תאונות דרכים קטלניות שונה מההתנהלות לאחר תאונת דרכים עם נפגעים "בלבד". להלן מאמר מרחיב בנושא תאונות דרכים קטלניות.