העדפת עדות נהג וזיכוי מעבירה של אי חגירת חגורת בטיחות
דרגו את המאמר |
|
זיכוי מעבירה של נהיגה ללא חגורת בטיחות
חגירתה של חגורת בטיחות הינה חובה בישראל, גם במושבים קדמיים וגם במושבים אחוריים. החובה לחגור את חגורת הבטיחות נובעת מכך שמחקרים שנערכו בתחום הראו כי כ-80% מתאונות הדרכים בישראל קורות בנסיעות במהירות נמוכה ודווקא בדרכים עירוניות. כמו כן, לא אחת, הוכח כי חגורת בטיחות יכולה להיות משמעותית מבחינת הנזקים אשר ייגרמו לנפגעים בתאונות דרכים אלה. יהיה זה נכון אף לומר כי חגורת הבטיחות יכולה גם להציל חיים, פשוטו כמשמעו. הנתונים היבשים מתיישרים עם אמירה זו. בשנת 2009, לדוגמא, אחד מכל עשרה הרוגים בתאונות דרכים לא היה חגור בחגורת בטיחות.
תקנה 83(א) לתקנות התעבורה מעגנת את החובה החוקית לחגור חגורות בטיחות בישראל. על פי התקנה, אדם לא ינהג ו/או ייסע ברכב בו מותקנות חגורות בטיחות, וזאת כל אימת שהנהג והנוסעים האחרים לא חגורים ו/או רתומים במושב בטיחות. הקנס בגין אי חגירת חגורת בטיחות עומד על 250 ₪ ועבירה זו גוררת רישום של שש נקודות.
הנהג לבש חולצה שחורה, השוטר היה רחוק
עם זאת, לעיתים, ניתן גם לזכות בזיכוי מעבירה של חגירת חגורת בטיחות, וזאת בטענות בדבר שדה הראייה של השוטר אשר טען כי הבחין בביצוע העבירה. להלן דוגמא למקרה כאמור. כנגד הנאשם במקרה דנן הוגש כתב אישום בגין נהיגה ללא חגורת בטיחות. הנאשם טען לחפותו. לדבריו, השוטר ראה אותו מבצע – לכאורה כמובן – את העבירה, וזאת ממרחק של 30 מ', בשעת ערב ובעודו לובש חולצה שחורה. לטענתו, הוא אכן "שיחק" עם חגורת הבטיחות, אך לא היה מדובר בחגירה בזמן נסיעה לאחר הבחנה בניידת המשטרה.
[%Psakdin%]
בית המשפט קיבל את גרסתו של הנאשם וקבע כי יש לזכותו מחמת הספק. בהכרעת הדין נקבע כי יש לקבל את טענותיו של הנאשם לכך שהשוטר לא ציין את צבע חולצתו, וזאת על אף שהוא לבש חולצה שחורה וביקש כי הדבר יירשם בדו"ח. כמו כן, השוטר, בבואו להעיד בפני בית המשפט, לא שלל את האפשרות כי הנאשם לבש חולצה שחורה.
בנוגע למרחק בין השוטר לבין הנאשם, בית המשפט קבע כי הוא לא היה "תמים דעים" עם השוטר. צוין כי השוטר היה ממוקם במרחק של כמה עשרות מטרים מהנאשם, ולא היה בתנועת משיכה בחגורה כדי להעיד על כך שמדובר בחגירת חגורת בטיחות בזמן נהיגה. השופט אף התייחס לשעה המאוחרת, לצבע חולצתו של הנאשם, וכן לכך שהאחרון ביקש כי הדברים יצוינו בדו"ח. בנוסף, הנאשם הכחיש כבר עם עצירתו את המיוחס לו, ולא שינה את גרסתו העקבית לאורך כל ההליך.