נהיגה על קלנועית ללא רישיון נהיגה והרשעת הנהג בשל רוחב הרכב
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.5 מתוך 5 |
נהיגה על קלנועית בזמן פסילה וללא רישיון, האמנם?
האם ניתן לנהוג על קלנועית ללא רישיון נהיגה ובזמן פסילה? מה קשור רוחבה של הקלנועית לעניין זה? מדובר בכתב אישום אשר הוגש כנגד אדם ובו יוחסו לאחרון עבירות של נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון תקף, נהג שלא בידי מורשה, ונהיגה ללא ביטוח. על פי כתב האישום, הנאשם ביצע את העבירות כאשר הוא נהג ביפו על "גולפית" ("קלנועית") ללא לוחית רישוי וכאשר הוא מסיע ברכב את שני ילדיו. הנאשם הודה בנהיגתו ובהיותו בפסילה. עם זאת, האחרון כפר בכך שמדובר ברכב אשר הנהיגה בו דרשה רישיון רכב, רישיון נהיגה וביטוח תקף.
[%Psakdin%]
המחלוקת בין הצדדים ניטשה אפוא על בסיס אפיון הרכב. דהיינו, האם מדובר ב"רכב מנועי" לפי סעיף 1 לפקודת התעבורה. סעיף זה קובע כי רכב הינו "רכב אשר נע בכוח מכני או נגרר על ידי רכב או בהמה". כמו כן, סעיף 1 מוסיף וקובע כי רכב לעניין זה הינו גם "מכונה או מתקן הנעים או נגררים, וכן אופניים ותלת אופן".
רכב מנועי מוגדר בפקודת התעבורה כרכב אשר מונע על ידי כוח מיכני "מכל צורה שהיא" . למעשה, ההגדרה בפקודה לרכב מנועי הינה פשוטה ביותר. התנאי היחיד הדרוש לעניין זה הינו "כוח מנועי מכל צורה שהיא". סעיף 10 לפקודת התעבורה אוסר על נהיגה ברכב מנועי ללא רישיון שניתן מהרשות. המשמעות מהאמור לעיל היא כי הפעלתו של רכב מנועי מכל סוג שהוא דורשת החזקת רישיון נהיגה לפי סעיף 10 לפקודה. בכל הנוגע לקלנועית, המחוקק החריג את הצורך ברישיון נהיגה לגביה, אך בהתקיים תנאים מסוימים.
קלנועית - עד רוחב מטר
תקנות התעבורה מגדירות קלנועית כרכב מנועי אשר מונע באמצעות כוח חשמלי, בעל שלושה או ארבעה גלגלים, ואשר מקיים את התנאים המצטברים הבאים - רוחבו הינו עד מטר אחד, ההיגוי שבו נעשה באמצעות מוט היגוי או כידון, הוא מיועד לנסיעה של עד שני אנשים, ומהירות נסיעתו (המרבית המתוכננת על ידי היצרן) אינה עולה על 12 קמ"ש.
כמו כן, על הקלנועית לעמוד בדרישות התקן הישראלי ודרישות נוספות המופיעות בנוהל העומד לעיון הציבור במשרד התחבורה. מבחינת הזכויות והחובות כלפי נהגי קלנועית, פקודת התעבורה קובעת כי נוהגי קלנועיות פטורים מחובת רישום ורישוי לפי סעיפים 2 ו-10 לפקודת התעבורה. עם זאת, אין לנהוג בקלנועית מתחת לגיל 16 או כאשר הנהג הינו נכה. כמו כן, אדם אינו רשאי לנהוג בקלנועית במידה ומצבו הנפשי או הגופני איננו מאפשר לו להפעיל את הכלי בבטחה. הפקודה קובעת עוד כי נוהג קלנועית לא ינהג בכלי אלא אם הוא "בקיא בהפעלתה".
במקרה דנן, בית המשפט לתעבורה קבע כי אין לקבל את טענותיו של הנאשם בנוגע לפטור לפי הפקודה. השופט בחן את הכלי עליו נהג הנאשם במקרה המדובר וקבע כי הרכב לא עמד במאפיינים של הקלנועית לפי הפקודה. לדוגמא, הוא היה רחב מהרוחב החוקי ומערכות ההיגוי שלו לא התאימו להוראות המחוקק. "בנסיבות אלה", נקבע בהכרעת הדין, "ניתן לקבוע כי הנאשם נסע בכלי רכב מנועי אשר לא הוחרג ע"י המחוקק ולכן הוא לא היה יכול לעשות זאת ללא רישיון נהיגה".