www.what2do.co.il

גרימת מוות ברשלנות בעקבות אי שמירת מרחק ותאונת דרכים קטלנית

דרגו את המאמר

גרימת מוות ברשלנות בעקבות אי שמירת מרחק ותאונת דרכים קטלנית

גרימת מוות ברשלנות בגין אי שמירת מרחק


אחד הכללים החשובים ביותר בכביש הינו שמירת מרחק. מדובר בכלל אשר יוצא מנקודת הנחה שכל רכב עלול לבצע בכל שלב בלימת פתע ורק שמירת מרחק ראויה תוכל למנוע התנגשות בין הרכב הבולם לרכב אשר נוסע מאחוריו. תקנה 49 לתקנות התעבורה מעגנת בחקיקה את החובה לשמור מרחק.


תקנה זו קובעת כי אין לנהוג אלא תוך שמירת רווח אשר "מאפשר בכל עת לעצור ולמנוע תאונה". על פי תקנה זו, נהג מחויב לשמור מרחק בהתאם לגורמים כגון מצב הדרך, מהירות נסיעת כלי הרכב, מצב הראות ומצב התנועה. הלכה פסוקה היא כי מוטלת על נהג חובה לשמור על ערנות באשר למתרחש סביבו, לשים לב לכלי הרכב אשר נוסעים לפניו, ולאופן נסיעתם.


פעמים רבות, עבירות של אי שמירת מרחק נוצרות בשל נסיעה איטית ולעיתים איטית באופן יוצא דופן. גם במקרים אלה, תקנה 49 עומדת בעינה וחובה על הנהג הנוסע מאחור לשמור מרחק ראוי המספיק לו לעצירה מוחלטת אם יידרש לכך. הדברים אמורים ביתר שאת כאשר שדה הראיה של הנהג מוגבל. דהיינו, במקרים אלה, חלה עליו חובה מוגברת לשמור מרחק ועליו להאט את מהירות נסיעתו.

 

אי שמירת מרחק יכולה לגרום לנזקי רכוש ולעיתים אף לתאונת דרכים קטלנית. להלן דוגמא למקרה בו נהגת הורשעה בגרימת מוות ברשלנות בגין פגיעתה מאחור ברכב שנסע באיטיות. כתוצאה מהפגיעה, הרכב הנפגע סטה מנתיבו וקטין שישב במושב האחורי נפצע ונהרג.


האם התאונה הייתה "בלתי נמנעת"?


עובדות כתב האישום היו כדלקמן. הנאשמת נסעה ברכבה מאחורי שני רכבים כאשר הרכב הראשון בשיירה נסע באיטיות "יוצאת דופן". ברכב זה ישבו סב ונכדו. בשלב מסוים, הרכב שנסע בין רכבה של הנאשמת ובין הרכב הראשון, יצא לעקיפה. הנאשמת הגבירה את מהירות נסיעתה והתנגשה בעוצמה ברכב הסב מאחור. כתוצאה מהאירוע נגרמה תאונת דרכים.

 

[%Psakdin%]

 

הנאשמת טענה למעשה כי אין להרשיעה בגרימת תאונת דרכים וזאת משום שהתאונה הייתה בלתי נמנעת. לטענתה, הימצאותו של הרכב הנפגע הייתה "בבחינת גורם הפתעה" אשר לא היה ניתן להבחין בו. הסנגור טען כי הרכב אשר נסע לפני הנאשמת, ואשר יצא לעקיפה, הסתיר למרשתו את הרכב הנפגע ולא היה לה די זמן למנוע את התאונה.


בית המשפט לתעבורה דחה את טענות ההגנה ומצא כי יש להרשיע את הנאשמת במיוחס לה. השופט דחה את גרסתה של הנאשמת לכך שהתאונה הייתה בלתי נמנעת. "אם הנאשמת הייתה פועלת כנהג סביר, ושומרת מרחק ראוי בהתחשב בנסיבות, התאונה לא הייתה מתרחשת והקטין לא היה נפצע ונהרג", נכתב בהכרעת הדין. השופט קיבל את החלטתו על בסיס עדויותיהם של הנהגים המעורבים והבוחן המשטרתי.


הנאשמת טענה כי היה על בית המשפט לבחון את המרחקים בין הרכבים ואת מהירות נסיעתם, ולהסיק מכך שהתאונה הייתה בלתי נמנעת. מנגד, הבוחן המשטרתי אשר העיד בפני בית המשפט טען כי כאשר מדובר בתאונת חזית-אחור, אין מקום לעריכת חישובים כגון דא. הבוחן המשטרתי הוסיף כי הסיבה היחידה להתרחשות התאונה הייתה נעוצה בעובדה שהנאשמת לא שמרה מרחק כראוי, הא ותו לא. בית המשפט קיבל את עמדת הבוחן המשטרתי, וזאת לאור הוראותיה המפורשות של תקנה 47 שפורטו לעיל.

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

תאונת דרכים קטלנית

כיצד מתמודדים עם גרימת תאונת דרכים קטלנית? האם ניתן להגיע לזיכוי בבית המשפט? מהו העונש אשר יוטל על נהג שמעורב בתאונת דרכים קטלנית? 

גרימת מוות ברשלנות, מה הדין?

מה העונש במקרה של עבירת גרימת מוות ברשלנות ע"פ סעיף 64 לפקודת התעבורה? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין לתעבורה ... 

זיכוי בבית המשפט: תאונת פגע וברח

בית המשפט קבע כי יש לזכות אדם אשר הוגש כנגדו כתב אישום בגין מעורבות בתאונת פגע וברח, וזאת משום שלא הוכח כנדרש שאכן רכבו היה מעורב בתאונה... 

זיכוי נהג מפגיעה בהולך רגל במעבר חציה בגין רשלנות הולך הרגל

הולך רגל אשר נכנס למעבר חציה באופן רשלני הביא לכך כי הנהג אשר פגע בו לא הורשע בבית המשפט לתעבורה... 

דריסה למוות של הולכי רגל - הרשעה בהריגה ומאסר בפועל

נהג דרס למוות שני הולכי רגל במעבר חצייה. בית המשפט הרשיע את הנהג בעבירת הריגה ונגזרו עליו 18 חודשי מאסר בפועל. כמו כן, רישיון הנהיגה שלו נשלל ל-15 שנה... 

גרימת מוות בתאונה - גזר דין לנהג נורמיטבי אשר גרם למוות בתאונה

מהם השיקולים אשר מנחים את בית המשפט בבואו לגזור עונש על אישה נורמיטיבית בעלת עבר של נהיגה זהירה, אשר ברגע אחד של רשלנות גרם למוות בתאונה? 

מעצר עד תום ההליכים בעבירות תעבורה

אנשים רבים מבצעים מדי יום עבירות תעבורה, חלקן חמורות המביאות את הנהגים הסוררים בפני שופט. האם יש להורות על מעצר עד תום ההליכים כאשר מדובר בעבירות תעבורה? 

פסילת רישיון נהיגה לאחר תאונת דרכים קטלנית - תיקון 78 לפקודת התעבורה

האם רישיון נהיגה ייפסל עד תום ההליכים כאשר הנהג הנאשם היה מעורב בתאונה קטלנית בה קיפח אדם את חייו? 

תאונת דרכים קטלנית - הרשעה בהריגה בעקבות נהיגה בשכרות וחציית רמזור אדום

בתאונת דרכים קטלנית ברעננה נהרג נהג אשר התנגש בו רכב שחצה באדום. האם חצייה באדום, בצירוף עם נהיגה בשכרות, מהווה עילה להרשעה בעבירת הריגה? 

שלילת רישיון של נהג משאית לאחר תאונה קטלנית

תאונת הדרכים בערבה - בית המשפט הורה על שלילת רישיונו של נהג המשאית הבדואי... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.