עבודות שירות למרות גרימת מוות ברשלנות, אימתי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
תאונות דרכים מתרחשות בישראל כמעט מדי כמה ימים. בכל שנה, למעלה מ-200 ישראלים מוצאים את מותם בכבישי הארץ, ורבים נוספים נפצעים באורחים שונים. אי לכך, בתי המשפט לתעבורה נוטים להחמיר עם נהגים המעורבים בתאונות, קל וחומר תאונות דרכים קטלניות. עם זאת, אין ספק כי מלאכת גזירת דינו של אדם שהורשע בגרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים איננה משימה פשוטה. פעמים רבות, הנאשם הינו אדם נורמטיבי "מן היישוב" אשר ניצב לראשונה בחייו מול שופט. לא אחת, בתי המשפט "יסתפקו" במתן גזר דין אשר ירוצה בדרך של עבודות שירות לציבור (ולא מאסר מאחורי סורג ובריח).
[%Articles%]
השופטת פרוקצ'יה, בפסק דין אשר ניתן על ידה במסגרת רע"פ 548/05 מאירה לוין, עסקה בסוגיה זו. פרוקצי'ה קבעה כי לא ניתן להתעלם מהקושי הפנימי לגזור את דינו של נאשם אשר בעקרון הינו בר לבב וישר דרך. ללא כל ספק, מאסר מאחורי סורג ובריח על אדם כגון דא עלול להפיל עליו מהלומה ניצחת. עם זאת, מנגד, נראה כי פעמים רבות בית המשפט לא יוכל לצאת ידי חובתו במידה ויקל בקו הענישה המחמיר שנקבע בצידה של עבירת גרימת מוות ברשלנות.
השופטת הזהירה כי "מדיניות הענישה המחמירה עלולה להישחק ובסופו של דבר לפגוע פגיעה של ממש במאמצים של החברה הישראלית בבואה להתמודד עם המוות בדרכים בדרך יעילה. ענישה מקלה עלולה בהחלט לגרוע מהתפקיד המרכזי של הרשות השופטת בעת קביעת אמות מידה לשם התנהגות ציבור הנהגים".
דוגמאות לגזרי דין "מקלים"
סעיף 64 לפקודת התעבורה קובע כי העונש המינימאלי בגין גרימת מוות ברשלנות עומד על שישה חודשים (העונש המקסימאלי מגיע עד כדי שלוש שנים). להלן דוגמא למקרים בהם בית המשפט לתעבורה בחר שלא לגזור על נאשמים שהורשעו בעבירה זו מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.
ת"פ 8049/09 מאור חזן – מדובר בנאשם צעיר, בן 18, אשר הורשע בהריגתו של חברו הטוב, וזאת על סמך הודאתו. הנאשם במקרה זה לקח אחריות מלאה על מעשיו והביע בפני בית המשפט ומשפחת המנוח צער עמוק. כמו כן, הנאשם בעצמו נפצע קשה בתאונה ומאז האירוע התדרדר גם מצבו הנפשי באופן משמעותי.
ת"פ (מחוזי נצ') 1128/07 מייק בן אהרון רפאל – במקרה זה, הנאשם והמנוח היו קרובי משפחה. לאחר המקרה, מצבו הנפשי של הנאשם התדרדר באופן משמעותי והוא נזקק לטיפולים פסיכיאטריים מורכבים. כמו כן, במהלך המשפט הנאשם הודה באחריותו למעשה והביע חרטה עמוקה וכנה.
רע"פ 4732/02 ענת סורפין (לביא) - מדובר בפסק דין אשר ניתן על ידי בית המשפט העליון ואשר במסגרתו בית המשפט המיר עונש בדמות שנת מאסר בפועל לחצי שנה של עבודות שירות. בית המשפט העליון קבע כאמור בשל היות הנאשמת אם לשלושה ילדים קטינים אשר חוותה מאז התאונה "דיכאון ותופעות פסיכוסומאטיות". כמו כן, התאונה נגרמה בשל רשלנות רגעית של הנאשמת אשר סטתה באופן פתאומי לשולי הכביש וגרמה למותו של רוכב אופניים.
רע"פ 548/05 מאירה לוין - במקרה זה, בית המשפט העליון הפחית את עונשה של הנאשמת מ-12 חודשי מאסר מאחורי סורג ובריח ל-6 חודשי עבודות שירות. בפסק הדין השופטים התייחסו לכך שמדובר במורה אשר לאחר התאונה אובחנה כסובלת מנכות נפשית פסיכיאטרית בשיעור של 75%.
ת"פ (מחוזי י-ם) 1197/00 קודרביצקי מיכאל - נהג אשר נרדם במהלך נסיעה גרם לתאונת דרכים קטלנית במהלכה מצאו את מותן גרושתו ובתו. הנאשם הודה במסגרת הסדר טיעון באחריותו למקרה והוסכם בין הצדדים על שישה חודשי מאסר. בית המשפט קבע כי ניתן לגזור את העונש המוסכם בדמות של עבודות שירות לציבור. במקרה זה, בית המשפט התייחס לכך שהנאשם היה נתון תחת מאבק משפטי עיקש מול הורי גרושתו באשר למשמורת על ילדיו, ולמאסר הייתה עלולה להיות השפעה הרת גורל על יחסי האב והילדים בעתיד.