האם תו חניה לנכה מקנה חניה חופשית בכל מקום?
דרגו את המאמר |
|
הנאשם הינו בעל תו חניה לנכה, אשר בחודש נובמבר 2012, החנה את רכבו במתחם בית חולים בצפון הארץ, במקום בו החניה נאסרה על ידי סימון שפת המדרכה באדום - לבן.
פקח שעבר במקום רשם דו"ח חניה לרכב, מכיוון שלטענתו, החניה על כביש ראשי המוביל לבית החולים, היוותה הפרעה ממשית לתנועה.
הנאשם, גבר בשנות השישים לחייו, ללא עבירות תנועה קודמות, סירב לשלם את הדו"ח בטענה כי בזכות תו הנכה שלו, הוא רשאי להחנות בכל מקום, כל עוד הוא אינו מסכן את התנועה.
בעקבות חילוקי הדעות, המקרה הועבר לטיפול בבית משפט השלום בבית שאן. השאלה שעמדה להכרעת בית המשפט היא האם חנייתו של הנאשם, היוותה הפרעה ממשית לתנועה, או שמא ניתן לו הדו"ח בניגוד לחוק חניה לנכים.
הנאשם בדק את הכביש לפני שחנה במקום אסור והסיק כי הוא אינו מפריע לתנועה
הנאשם טען כי נאלץ להחנות את רכבו באזור האסור, לאחר שחיפש חנייה לנכים ולא מצא בחניית בית החולים אפילו חנייה רגילה. הנאשם העיד כי מיהר לקבל טיפול רפואי והחנה את הרכב במקום הראשון שראה לזמן קצר, בידיעה כי עומדת לזכותו הקלה לחנות במקום אסור, בשל תו הנכה שברשותו. הנאשם טען כי הסתכל על הכביש לפני שעצר את הרכב ולקח בחשבון שהוא לא יהווה הפרעה ממשית לתנועה.
הרכב עצר על ציר מרכזי של בית החולים וחסם את נתיב הנסיעה
פקח העירייה שרשם את הדו"ח, העיד כי הנאשם העמיד את הרכב במקום אסור והחניה חסמה את נתיב נסיעה, ללא אפשרות למעבר של שני כלי רכב בו זמנית, מצב המסכן את הנהגים האחרים וגם את שדה הראיה של הולכי הרגל. עדותו הפקח נתמכה בתמונות שחיזקו את עמדתו והוכיחו כי הרכב של הנאשם גרם לקושי בזרימת התנועה.
קצין הביטחון של בית החולים העיד כי הנאשם החנה את הרכב בציר מרכזי וחיוני, המשמש לכניסת כוחות הביטחון וההצלה בשעת חירום, ועליו נעים באופן קבוע כלי רכב המספקים ציוד ואספקה לבית החולים, על כן, אפילו בעלי תו נכה, אינם רשאים להחנות במקום זה את רכבם.
חוק חניית הנכים מתיר חניה במקום אסור בתנאי שאינה מפריעה לתנועה
חוק חניית הנכים נועד להקל על ציבור הנכים במציאת חנייה, אך זכות זו אינה מוחלטת ומעליה עומד ראשית כל האינטרס הציבורי בשמירה על הסדר הטוב בכביש ובמדרכות.
סעיף 2 לחוק חניה לנכים קובע כי נכה רשאי להחנות את רכבו הנושא תג נכה, במקום שבו החנייה אינה מותרת אך ורק בתנאים הבאים:
א. אם במקום אין חניה מוסדרת לנכים, או אם היא אינה פנויה.
ב. אם אין בסמוך למקום חניה רגילה, או חניה רגילה פנויה.
ג. החניה אינה מסכנת עוברי דרך ואינה מונעת מעבר חופשי של עגלות ילדים, עגלות נכים.
ד. אם החניה אינה מהווה הפרעה ממשית לתנועה.
במקרה זה, הוכח כי החניה של הנאשם במקום ציבורי ומרכזי של בית החולים סיכנה את התנועה והיוותה הפרעה ממשית לנהגים בנתיב הנגדי וחסמה את שדה הראיה של הולכי הרגל, לכן הנאשם בעל תו חניית הנכה, אינו רשאי להחנות את רכבו שם, אפילו לא לזמן קצוב או מועט.
לאחר ששמע בית המשפט את טענות הצדדים, הוא הרשיע את הנאשם בעבירה המיוחסת לו בכתב האישום וקבע שהנאשם החנה את הרכב במקום אסור, והיווה הפרעה ממשית לתנועה, לכן הוא נדרש לשלם את הקנס המקורי בסך 250 שקלים.