האם ניתן לפסול את רישיון הנהיגה, מבלי ליידע את הנהג על הנקודות שנצטברו לחובתו?
דרגו את המאמר |
|
משרד התחבורה שלח לעותרת רישיון נהיגה מחודש, אך לאחר כשלוש שנים החליט לפסול אותו, לתקופה של שלושה חודשים, בתנאי שתשלים את התיאוריה. זאת בגין עבירות שביצעה לפני חידוש הרישיון.
העותרת שלא היתה מודעת למצב הנקודות שנצטברו לחובתה, פנתה לבית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו כנגד החלטת משרד התחבורה.
העותרת לא קיבלה מעולם זימון לקורס נהיגה ייעודי
העותרת הינה ילידת שנת 1956 ובמסגרת תפקידה כמנהלת בחברה למתנסים היא נדרשת לנהוג ברכבה בכל רחבי ארץ, לצורך גיוס מתנדבים. לחובתה נצברו 36 נקודות, בגין חמש עבירות תנועה, בעיקר בשל נהיגה במהירות מופרזת, שביצעה בין השנים 2003 ל-2010. כאשר היו לה למעלה מ-12 נקודות, בשנת 2004, היא זומנה לקורס בסיסי בנהיגה נכונה, וסיימה אותו בהצלחה. אך התברר כי באותה תקופה היא ביצעה עבירה נוספת, ונזקפו לחובתה למעלה מ-28 נקודות, אשר חייבו אותה גם בקורס ייעודי בנהיגה נכונה, אולם לטענתה היא מעולם לא קיבלה את הזימון לקורס הייעודי.
החלטת משרד התחבורה, התקבלה לאחר שנצברו 36 נקודות לחובתה של העותרת, ונותרו בתוקף, מכיוון שהעותרת לא הגיעה לקורס ייעודי נהיגה נכונה. העותרת אמנם השתתפה בקורס בסיסי בנהיגה נכונה, בגין חלק מהעבירות ואף סיימה אותו בהצלחה. אך לא היתה מודעת כלל לעובדה כי היא נדרשת לעבור קורס נוסף, על מנת למחוק את יתר הנקודות שצברה.
רישיון הנהיגה חודש ועודכן למשך עשר שנים, לא כל התנייה
העותרת טענה כי גם כאשר חודש רישיון הנהיגה שלה בשנת 2008 למשך עשר שנים, היא לא קיבלה זימון לקורס, ולא ידעה כמה נקודות נצברו לחובתה ואף לא נדרשה לבצע את אמצעי התיקון, כתנאי לחידוש רישיונה. לטענתה, בשל מחדל הרשות, נמנעה ממנה האפשרות למחוק את מרבית הנקודות שנצברו לחובתה ולכן פסילת הרישיון הינה בלתי סבירה.
העותרת פנתה למשרד הרישוי, וביקשה הארכה של שישה חודשים לביצוע הפסילה. בקשתה התקבלה והונפק לה רישיון נהיגה זמני. וכן, הובהר לה כי היא נדרשת לבצע קורס תיאוריה. העותרת התייצבה לקורס וסיימה אותו בהצלחה. ולאחר שבצעה את המוטל עליה, היא פנתה למשרד התחבורה בבקשה לבטל את פסילת הרישיון, ואף צירפה מכתב מדואר ישראל, בו נאמר כי לא ניתן למצוא נתונים לגבי הזימון שלא הגיע אליה לפני שבע שנים. אך מאחר והיא לא קיבלה את תגובת משרד הרישוי, היא פנתה לבית המשפט.
לא ייתכן כי הנהגים לא יקבלו עדכון לגבי מצבם בעת חידוש הרישיון
בית המשפט קבע כי גם אם הזימון לקורס הגיעה לידיה, חלפו חמש שנים וחצי ממועד ביצוע העבירה ובמהלך תקופה זו חודש רישיון הנהיגה שלה, מבלי שהובא לידיעתה כי נצטברו לחובתה נקודות והיא מחויבת לעבור קורס שחידוש הרישיון מותנה בו. בית המשפט שאל את משרד התחבורה, כיצד נהגים מקבלים את חידוש הרישיון, מבלי ליידע אותם בנוגע למצבם התעבורתי.
משרד התחבורה טען, כי חידוש הרישיון נשלח אוטומטית וברמה הטכנולוגית לא ניתן לצרף למעטפה תדפיסים נוספים. בית המשפט דחה את הטענה וציין, כי מטרת הקורסים היא לשמור על הבטיחות ולשפר את הנהיגה, לכן מן הראוי לעדכן את הנהגים בדבר מצבם בעת חידוש הרישיון. בנסיבות אלה קבע בית המשפט כי משרד התחבורה היה צריך לאפשר לעותרת להשלים את הקורס, לפני ששלל את רישיונה והחלטתו לא הייתה סבירה או מידתית.
בית המשפט קיבל את העתירה וביטל את פסילת רישיונה של העותרת. בנוסף חייב את משרד התחבורה בהוצאות המשפט בסך של 15,000 שקלים.