מהו עונשו של נהג שהיה מעורב בתאונת דרכים ולא סייע לפצועים?
דרגו את המאמר |
|
הנאשם הורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של הפקרה אחרי פגיעה ונהיגה בזמן פסילה ללא ביטוח תקף. בית המשפט המחוזי בבאר שבע נדרש לקבוע את עונשו.
הנאשם ברח ולא בדק אם ברכב יש פצועים
בתחילת חודש ינואר 2014, הנאשם נהג בבאר שבע, בשעת לילה מאוחרת, כאשר רישיון הנהיגה שלו לא היה בתוקף למעלה משנתיים, בעקבות כושר נהיגה לקוי.
ביום האירוע הנאשם היה מעורב בתאונת דרכים. רכב שהגיע בנתיב מולו התנגש בו וכתוצאה מההתנגשות הרכב השני עלה על המדרכה, פגע בעץ ונעצר.
הנאשם לא הזעיק עזרה, אלא יצא מיד מהרכב וברח, לפני שהגיעו כוחות ההצלה.
במשך שלושה ימים הנאשם הסתתר, עד שלבסוף הסגיר עצמו למשטרה. נוסעי הרכב המעורב, ביניהם גם ילדים, נפצעו בעקבות התאונה, הם היו מאושפזים בבית חולים ונאלצו לעבור ניתוחים.
זוהי אינה העבירה הראשונה של הנאשם, בעבר הוא הורשע בעבירות של אלימות, רכוש, הימורים וסמים, וריצה בגינן תקופת מאסר. בנוסף הוא ביצע עבירות תנועה רבות ולחבותו 17 הרשעות קודמות, הכוללות בין היתר: נהיגה תחת השפעת סמים, עבירות מהירות ואי ציות לחוקי התנועה.
לאור חומרת המעשים ופגיעה בביטחון הציבור ובסדר הציבורי, המאשימה עתרה להשית על הנאשם מאסר בפועל הנע בין 2-5 שנות מאסר, פסילה ממושכת מעל 10 שנים ופיצוי כספי.
הנהג לא היה אשם בגרימת התאונה
מנגד טען הסנגור כי הנאשם לא היה אחראי לגרימת התאונה. לאחר ההתנגשות הוא ראה שנהג השני יצא מן הרכב והסיק שלא היו נפגעים. הנאשם עזב את מקום התאונה מחשש שתתגלה העבירה של נהיגה בפסילה. על כן טען הסנגור כי יש להסתפק בהטלת מאסר שירוצה בעבודות שירות בין ששה עד שמונה חודשים.
הסנגור הוסיף וסיפר שהנאשם מפרנס את משפחתו ועובד כעצמאי בעסק לממכר מזון. בנוסף הוא עוסק בפעילות התנדבותית בבית חב"ד ומרבה לתרום לזולת. הנאשם הביע צער וחרטה.
בית המשפט ציין את הנורמה הקבועה בסעיף 64א לפקודת התעבורה, המתייחסת להפקרת פצועים. לפיה קיימת חובה מוסרית להושיט עזרה לאדם המצוי בסכנה והיא נועדה למנוע מנהג שהיה מעורב בתאונת דרכים לחמוק מאחריות.
בית המשפט הדגיש גם את חומרת העבירה של נהיגה בפסילה, והערכים הנפגעים ממנה, הכוללים את ביטחון הנוסעים ואת הערך של שלטון החוק וציות לחוקים.
גם אם הנהג לא אשם בתאונה הוא מחויב להגיש סיוע לנפגעים
בית המשפט קבע כי הנאשם נהג ברכב ללא רישיון, הוא היה מעורב בתאונת דרכים ולא סייע לפצועים, אלא נמלט בחיפזון מהמקום. העובדה שהנאשם לא היה אחראי לתאונה, אינה מהווה גורם מקל בעת גזירת העונש, מאחר ועבירת ההפקרה אינה תלויה באחריות הנהג, וגם אדם שאינו אשם בגרימת התאונה חייב להזעיק את כוחות ההצלה ולהשיט עזרה לנפגעים.
בנסיבות אלה גזר בית המשפט על הנאשם שישה עשר חודשי מאסר בפועל, שנים עשר חודשי מאסר על תנאי ופסילת רישיון הנהיגה לתקופה של עשר שנים.
ת"פ 36056-01-14