צעיר ללא רישיון נהיגה נתפס כשהוא נוהג ברכב במהלך היום
דרגו את המאמר |
|
צעיר כבן 20, שמעולם לא הוציא רישיון נהיגה, הודה כי נהג ברכב בחודש אפריל 2013, בשעת בוקר בכביש בינעירוני. בעת שהוגש נגדו כתב אישום, הצעיר הספיק לעבור את אותה עבירה פעם נוספת לאחר כחודשיים בלבד. בית משפט השלום לתעבורה בירושלים נדרש לקבוע מהו העונש הראוי.
בחודש אפריל 2013 נהג הצעיר ללא רישיון נהיגה, ולאחר שנעצר, הוא נהג שוב ללא רישיון. בגין ביצוע העבירה השנייה, גזר עליו בית המשפט מאסר על תנאי למשך שישה חודשים, ופסילת רישיון בת שלושה חודשים ופסילה על תנאי.
הצעיר מעולם לא נבחן על כישורי הנהיגה שלו
המאשימה ציינה כי נהיגה ללא רישיון היא החמורה מבין העבירות הדומות, הכוללות בית היתר, נהיגה בזמן פסילה וללא רישיון נהיגה בתוקף, מאחר והנהג לא הוכשר לנהיגה נכונה ובטוחה, ולא נבחן על כישוריו התיאורטיים והטכניים, קיימת סכנה פוטנציאלית להתרחשות תאונת דרכים.
על פי החוק, התקנות בנוגע לנהיגה בזמן פסילה וללא רישיון נהיגה בתוקף, חלות גם על נהיגה בלתי מורשית. כאשר מתחם הענישה המקובל נע בין מאסר על תנאי למאסר בפועל של עד מספר חודשים, בהתאם לתדירות ביצוע העבירה, וביחס לעבירות קודמות שביצע הנהג.
עם זאת, קבעה המאשימה, כי במקרה זה מדובר בעבירת תנועה חמורה שהעונש ההולם עבור הנאשם הוא מאסר. מאחר והנאשם ביצע עבירה נוספת לאחר שתלוי נגדו אישום. על כן עתרה להשית עליו עונש מאסר בפועל, מאסר על תנאי, פסילה ופסילה על תנאי.
מנגד ציין הסנגור את גילו הצעיר של הנאשם, והעובדה כי עדיין לא מלאו לו 21 שנים. על כן ביקש להימנע ממאסר בפועל ולשלוח אותו למאסר בדרך של עבודות שירות.
הצעיר הביע רצון לשנות את התנהגותו
הנאשם נשלח לתסקיר בשירות המבחן, ובמועד השימוע של גזר הדין הוא הציג בפני בית המשפט, רישיון נהיגה בתוקף, שהוציא במהלך תקופה זו. הנאשם ציין כי למרות בקשת הסנגור, הוא אינו מעוניין לבצע עבודות שירות.
מתוך התסקיר עלה כי הנאשם בעל יכולות קוגניטיבית טובות ובעל כושר ביטוי, עם זאת נמצא כי הוא נוטה לפעול לפי נורמת התנהגות שוליות, הוא מתקשה לתכנן את מעשיו ולצפות את השלכות וממעיט מחשיבות וממשמעות קיומה של מערכת חוקים. שירות המבחן המליץ להשית על הנאשם, לאחר שהביע חרטה על מעשיו, וטען כי הוא רוצה לשנות את אורח חייו, מאסר על תנאי, קנס וצו מבחן.
הנאשם ירצה עונש מאסר בפועל בן חמישה ימים
בית המשפט לא קיבל את המלצת שירות המבחן, ואת בקשת ההגנה, והתרשם כי חרף העובדה שהנאשם הביע רצון לשנות את התנהגותו, מדובר בהצהרת כוונות בלבד. על כן ראה לנכון לגזור עליו מאסר קצר מאחורי סורג ובריח.
בנסיבות אלה גזר בית המשפט על הנאשם עונש מאסר בפועל לחמישה ימים, ארבעה חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים, פסילת רישיון למשך תשעה חודשים ותשלום קנס כספי בסך 2,000 שקל.
תת"ע 187-05-13