הנאשם שרישיונו נפסל על תנאי, נהג ללא רישיון, מהו עונשו?
דרגו את המאמר |
|
נהג שהוציא רישיון נהיגה לפני כשנה, נתפס כשהוא נוהג בחניון בזמן פסילה והוטל עליו מאסר על תנאי. לאחר חודשים בודדים, הוא שוב נהג ללא רישיון. לאחר הודאתו הורשע הנאשם בעבירות של נהיגה בפסילה, נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף, ונהיגה ללא פוליסת ביטוח בת תוקף. בית משפט השלום לתעבורה בחיפה נדרש להכריע בעניין העונש ההולם.
זמן קצר לאחר הרשעתו הקודמת הנאשם נהג בפסילה
המאשימה ציינה כי הנאשם קיבל את הרישיון בשנת 2013, והוא ביצע את העבירות קצר לאחר הרשעתו הקודמת, בגין ביצוע עבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, אי ציות לתמרור ונהיגה ללא פוליסת ביטוח בת תוקף. על כן עתרה להטיל עליו עונש מרתיע, הכולל: מאסר בפועל, מאסר על תנאי ופסילת רישיון לתקופה ממושכת.
מתסקיר שירות המבחן עלה כי הנאשם לקח אחריות והביע חרטה על ביצוע העבירות. קצין המבחן התרשם כי הנאשם שהיה נתון במעצר בית חלקי, הפיק את הלקח, ואף סבר כי הטלת עונש מאסר בפועל, גם לריצוי בעבודות שירות, יוביל לפיטוריו מעבודתו, על כן המליץ להשית עליו צו שירות לתועלת הציבור למשך שנה, בהיקף של 250 שעות.
העבירה הקודמת בוצעה בתוך חניון למשך מטרים בודדים
עורך דינו של הנאשם, טען כי מדובר באדם נורמטיבי, ללא עבר פלילי, העובד למחייתו. עוד הדגיש כי העבירה הקודמת בנהיגה בזמן פסילה, בוצעה לאורך מספר מטרים בודדים בתוך חניון. לפיכך ביקש להסתפק בעונש שיקומי ושירות לתועלת הציבור, על פי המלצת שירות המבחן, ולהורות על הארכת המאסר על תנאי.
הנאשם הביע חרטה על מעשיו, הוא ציין כי הבין את חומרתם ולוקח אחריות על ביצוע העבירות. עוד ביקש להתחשב בו ולא להכביד בפסילת הרישיון בפועל.
בית המשפט הדגיש כי יש בביצוע העבירות שבהן הורשע הנאשם, כדי ללמד על מסוכנותו לציבור המשתמשים בדרך, ועל זלזול בהוראות החוק. הנאשם הוסיף חטא על פשע, כאשר נהג בפסילה חרף העובדה כי תלוי ועומד נגדו מאסר על תנאי בר הפעלה.
בית המשפט התחשב בנאשם ונמנע מהטלת עונש מאסר בפועל
בית המשפט סבר כי מתחם העונש ההולם צריך לכלול מאסר בפועל של עד 10 חודשים, שלילת רישיון לתקופה שבין עשרה עד עשרים חודשים וקנס כספי. עם זאת התחשב בנסיבותיו האישיות, בלקיחת האחריות ובהודאתו המידית, על כן חרג ממתחם העונש ההולם וקיבל את המלצת שירות המבחן.
בנסיבות אלה גזר בית המשפט על הנאשם: תשלום קנס בסך 2,000 שקלים, שלילת רישיון נהיגה לתקופה של 14 חודשים בפועל, הפעלת פסילה מותנית למשך 3 חודשים, כך שבפועל ירצה 17 חודשי פסילה. בנוסף הוטל עליו צו שירות לתועלת הציבור לתקופה של 12 חודשים, במהלכם יבצע עבודות בהיקף של 250 שעות, ורישיונו נפסל על תנאי לתקופה בת חצי שנה למשך 3 שנים.
פ"ל 4578-03-14