מהו עונשו של נאשם שנהג ברכב כאשר רישיונו פקע בשנת 1998?
דרגו את המאמר |
|
בחודש מרץ 2014, הנאשם נעצר על ידי שוטר, כשהוא נוהג ללא רישיון ברכב פרטי בשעה שהוא פסול מנהיגה לתקופות ממושכות, כאשר רישיונו פקע בסוף שנת 1998, ללא תעודת ביטוח בת תוקף על השימוש ברכב וגם רישיון הרכב פקע שנה קודם לכן.
בנסיבות אלה הורשע הנאשם בעבירות של נהיגה ללא תעודת ביטוח בת תוקף, נהיגה בזמן פסילה, ונהיגה כאשר רישיון הנהיגה פקע מעל שישה חודשים. בית משפט השלום לתעבורה בעכו נדרש להכריע בעניין העונש ההולם.
מתסקיר שירות המבחן עלה כי הנאשם מתקשה להפעיל את שיקול דעתו בתהליך קבלת החלטות שונות בחייו, וכן, נסיבות חייו הקשות, הכוללות מצב בריאותי ונפשי קשה, הקשו עליו בהבנת העבירות אותן ביצע והפסול בהן. עם זאת הוא הביע חרטה ולקח אחריות חלקית על מעשיו.
הנאשם גילה נכונות לעבור הליך שיקומי
עוד עלה כי הנאשם, בעל עבר פלילי בעבירות סמים ובעל 14 הרשעות קודמות עקב עבירות תנועה, חש צורך בשינוי וגילה נכונות להיעזר בגורמים טיפוליים, ואף משתף פעולה עם ההליך השיקומי, על כן המליץ קצין המבחן על העמדת צו מבחן לשנה והארכת עונש מאסר על תנאי.
המאשימה סברה, כי מתחם העונש ההולם בנסיבות אלו עומד על בין שישה עד עשרים חודשי מאסר בפועל ושלילת רישיון נהיגה לתקופה שבין שנה לשישים חודשים. היא הפנתה לפסיקה במסגרתה הוטלו על הנאשמים תקופות מאסר ממושכות, כאשר על נאשם אחד שביצע עבירה דומה נגזרו 14 חודשי מאסר בפועל, ועל נאשם אחר נגזרו 12 חודשים מאסר בפועל ופסילה לארבע שנים.
בית המשפט סבר כי מדובר ב"פצצה מתקתקת" על הכביש
בעת קביעת מתחם הענישה, התחשב בית המשפט בערך החברתי שנפגע ובמידת הפגיעה בו, עקב ביצוע עבירות התנועה, ועל מדיניות הענישה הנהוגה והנסיבות הקשורות בביצוען. על פי עובדות כתב האישום, רישיון הנהיגה של הנאשם נפסל בהוראת בית המשפט והוא לא בתוקף מאז שנת 1998 ללא ביטוח רכב ורישיון רכב תקפים.
לפיכך סבר כי מדובר ב"פצצה מתקתקת" על הכביש, ואינטרס הציבור שנהגים שנפסל רישיונם, לא יעלו על הכביש ולא יסכנו את עוברי הדרך ונהגים אחרים. לכן עליו לנקוט בדרכי ענישה אפקטיביות, כדי למנוע חזרתו לכביש של הנאשם שרישיונו פקע עוד בשנת 1998.
לאחר שקילת הערכים החברתיים שנפגעו, מדיניות הענישה וכן נסיבות ביצוע העבירה, סבר בית המשפט כי מתחם הענישה הראוי הוא עד שנה מאסר בפועל. אולם בסופו של דבר התחשב בנסיבותיו חייו הקשות ואינטרס שיקומו, והחליט לאמץ את המלצות שירות המבחן.
רישיונו של הנאשם ייפסל לארבע שנים נוספות
בנסיבות אלה קבע כי יש להטיל עליו צו מבחן לתקופה של שנה, הארכת המאסר על תנאי למשך שנתיים נוספות. בנוסף פסל בית המשפט מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של ארבע שנים במצטבר לעונש הפסילה שהוא מרצה כעת, קנס בסך של 1,200 שקלים, או 12 ימי מאסר והפעלת התחייבות כספית בסך 2,000 שקלים.
פל"א 4565-03-14